OM Severní Moravy: Zlato ve stylu, stříbro v družstvech a mladých jezdcích

První prázdninový víkend, 3.-6. července, proběhlo v areálu ESC Olomouc Oblastní mistrovství Severomoravské oblasti ve skákání. Jezdecký oddíl Dubicko měl své zástupce jednak v otevřených soutěžích, jednak i v soutěžích mistrovských. Pojďte se s námi podívat, jak se jezdcům dařilo.

Katka zlatá ve Styl šampionátu

První soutěží, které se naši jezdci účastnili, byl čtvrteční parkur stupně ZM, který byl součástí dětského Styl šampionátu. Z jezdců JO Dubicko startuje za děti pouze Kateřina Křížková. Se Sissi Donou se soutěže účastnila a s přehledem zvítězila. Její známka byla vysoká, 8,6. I po odečtení trestných bodů za překročení času se jí stále podařilo udržet ve vedení.

OM děti, první kolo

Katka ve čtvrtek startovala ještě ve skoku stupně Z, kde se výsledky započítávaly jednak do jednotlivců, jednak do družstev. Katka se umístila na 5. místě s celkem 8 trestnými body.

Katčino družstvo, složené ještě z M. Lyčkové, T. Martínkové a A. Foltýnové nasbíralo celkem 16. trestných bodů a řadilo se tak po prvním kole na 7., poslední místo.

Katka čtvrtá v dětech

V pátek se jelo druhé kolo dětí (úroveň ZL) a Katka nasbírala celkem 12 trestných bodů. Skončila tak na celkovém čvrtém místě.

V družstvech skončily poslední s celkem 32 trestnými body.

Páté místo pro Moniku

V sobotu se kromě otevřených soutěží jely mistrovské soutěže mladých jezdců, žen, seniorů a družstev. Za JO Dubicko startovali celkem čtyři jezdci. V první soutěži, stupňované obtížnosti do 110 centimetrů, se nejlépe dařilo Monice Najmanové s Dorien. Dvojice získala po bezchybné jízdě páté místo.

Čistě šel také Ladislav Vachutka s prvním rokem startující Nathali a dvojice skončila na 11. místě.

Lenka Vachutková startovala s Mon Chery-H a jedenkrát chybovala na skoku číslo 2. Umístila se tak na 18. místě.

Nejhůře se parkur povedl zajet Barboře Ryčovské s obvykle bezchybně skákající Novelou. Dvojice nasbírala 8 trestných bodů a to ji řadilo na předposlední, 28. místo.

OM družstev, první kolo

Všichni byli velmi zvědaví, jak si povede JO Dubicko v soutěži družstev. Barbora Ryčovská ani Monika Najmanová ještě nikdy nešly parkur stupně L*, který se jel ve druhém kole. Daikiri Ladislava Vachutky měla za sebou pouze pár parkurů stupně ZL a Mon Chery Lenky Vachutkové ráda zastavovala.

Monika Najmanová nakonec do soutěže družstev vůbec nenastoupila, neboť Dorien na opracoviši zastavovala. Družstvu Dubicko se tak neškrtal žádný výsledek.

První startoval v parkuru stupně ZL Laďa s Daikiri a jednou chyboval. Po něm nastoupila Bára s Novelou a jak ona, tak poslední startující Lenka s Mon Chery zajistily družstvu čistý výsledek.

Po prvním kole tak byly čtyři družstva s jednou chybou na kontě a tedy ve vedení celé soutěže - družstvo Prohorses, Stará Ves-Lhotka, Happy Team a Dubicko.

OM mladých jezdců, první kolo

V soutěži mladých jezdců na úrovni L** startoval Laďa s Quirou-H, dvojice, které se na předchozích závodech na Slovensku moc nedařilo. Tento parkur absolvovali s jednou chybou a řadili se tak na průběžné 3. místo z celkem 9 startujících.

OM žen, první kolo

Lenka se účastnila soutěže žen hned se dvěma koňmi, Kornetem a Corlatem-H. Po prvním kole byla s Kornetem v průběžném vedení s nulou na kontě a s Corlatem na místě 7. s jednou chybou.

Laďa první v Z

V neděli se začínalo otevřenou soutěží stupně Z na limitovaný čas. Nejlépe si vedl Ladislav Vachutka s Nathali, který čistou jízdou a odchylkou pouhých 0,3 vteřiny od limitu vybojoval první místo. Nebyl však vítězem sám. Milan Kvapilík totiž překvapivě dosáhl úplně stejného času jako Laďa.

S jednou chybou se na 16. místě umístila Barbora Ryčovská s Lotrekem, dvojice chybovala hned na jedničce.

ZL

V otevřené soutěži stupně ZL startoval Laďa opět s Nathali, tentokrát dvakrát chyboval.

Bára s Lotrekem nasbírala celkem 9 trestných bodů, když chybovala na dvojskoku a pak jí v závěru parkuru došly síly, a tak stála na posledním skoku.

Stříbro v družstvech

A konečně přišlo tolik očekávané druhé kolo družstev. Laďa startoval zase první a tentokrát si s Daikiri odnášeli z kolbiště nulu. Tentýž výsledek se podařil i Báře, která měla však velké štěstí. Například do dvojskou se jí podařilo vměstnat tři cvalové skoky namísto dvou, avšak Novela velmi bojovala, a tak z toho nakonec byla nula.

Lenka jednou chybovala, což však příliš nevadilo. Družstvo Prohorses mělo totiž na svém kontě pouze čtyři trestné body, takže pokud by šla Lenka čistě, musela by se obě družstva rozeskakovat o první místo. Nikdo nepochyboval o tom, že by v rozeskakování Kláři, Šídlo a Hrůzek Vachutky a Ryčovskou porazili.

Další družstva chybovala vícekrát, a tak k velkému překvapení družstvo Dubicko nakonec získalo stříbro.

"Vůbec jsem to nečekala," prohlásila pozdějí Lenka. "Myslela jsem, že budeme nejlíp čtvtí a teď toto!"

Během závodů samozřejmě nebyl na členy týmu vyvíjen žádný nátlak. Lenka například před druhým kolem poznamenala k Báře: "Ne že ti zase na konci dojdou síly jako na Lotrekovi! Napřed to dojeď, umřít můžeš až pak."

Bára s Laďou zase po svých čistých jízdách řekli Lence: "Jestli nám to pokazíš, tak tě zabijem!"

Mladí jezdci - opět stříbro

Soutěží družstev však závody nekončily. Následovalo druhé kolo mladých jezdců. Z předchozího dne byly dvě nuly a pět "čtyřek". Druhé kolo pořadím ale značně zamíchalo. Laďa s Quirou zvládl parkur zajet čistě, a tak byl jedním ze dvou jezdců, kteří měli po obou kolech na kontě pouze čytři trestné body. Druhým byla domácí Lucie Anovčínová.

O první místo se tak Laďa a Lucie rozeskakovali. Laďa měl tu smůlu, že startoval jako první, musel proto riskovat a dojet v co nejrychlejším čase. To ho stálo jednu chybu. Lucka tak mohla jet již na jistotu a podle předpokladů zvítězila.

Laďovi s Quirou tedy připadlo skvělé druhé místo.

Čtvrté místo v ženách

Celkem šest jezdkyň si z prvního kola přinášelo nulu. Tento výsledek zopakovalo ve druhém kole jezdkyň pět a tak se o první místo rozeskakovaly. Lenka v rozeskakování jednou chybovala a získala tak s Kornetem čtvrté místo.

S Corlatem v druhém kole také jednou chybovala.

Oblastní mistrovství dopadlo pro JO Dubicko na jedničku, všichni byli nadmíru spokojení. A co my víme, třeba se příští rok posunou na příčky nejvyšší.

Foto Equine Sport Center Olomouc a KatBugnerová.