Vydařené národní endurance s domácí účastí

Rok se s rokem sešel a hájský tým se rozhodl uspořádat další vytrvalostní závody. Sice tentokrát byly "jenom" na národní úrovni, ale i tak se v areálu Jezdeckého oddílu Dubicko sešla v sobotu 7. června velmi slušná konkurence. A dokonce měl náš tým na startu svého zástupce.

První koně začali najíždět už v pátek. Pár z nich bylo ustájeno v pevných boxech, většinou však jezdci postavili (stejně jako loni) padoky v ohradě. Padoky pak sloužily koním i jako místo pro odpočinek v sobotu během pauzy po veterinárních prohlídkách.

V pátek se konala také první soutěž, a sice závod dětí na ponících s vodiči. Poníci byli vesměs fjordští koně, kteří neměli žádný problém uběhnout dva okruhy o celkové délce čtyř kilometrů. Někteří měli tolik energie, že tahli své vodiče za sebou. Do tohoto závodu byl zapůjčen i oddílový poník Eros, kterému se to moc líbilo a dojel si s dcerou paní veterinářky Báry Bezděkové pro sedmé místo! Velký obdiv pak patří zmíněným vodičům, které po doběhnutí ani nebylo třeba resuscitovat. Nutno dodat, že ten den bylo kolem 30°C...

Páteční večer a sobotní ráno se konala veterinární přejímka koní, kterou všichni účastníci prošli bez problémů, mezi nimi i domácí Morfeus, který se s Martinou Žváčkovou chystal do hobby soutěže s délkou dráhy dvacet kilometrů. Z řad domácích i z lidí kolem dalšího pořadatele, pana Jiřího Sitty, bylo sestaveno několik týmů. Jeden tým pak během závodů hlídkoval na trati, další byl k ruce veterinářům a rozhodčím a poslední měl stanoviště v cílové rovince. Spolupráce mezi týmy a jejich "nadřízenými" probíhala naprosto výborně a hladce, což přispělo k všeobecné pohodě.

V sobotu se startovalo už v šest hodin ráno, a to soutěží stupně ST (103 kilometry). Účastnilo se jí celkem pět dvojic. Dále pak po hodině startovaly další soutěže. V sedm hodin to bylo S (82 kilometrů), potom L (63 kilometrů), Z (42 kilometrů) a v deset hodin začínala poslední soutěž, ZM (21 kilometrů).

Dvojice se brzy promíchaly, a tak se u veterinárních přejímek scházeli jezdci z různých soutěží. Někteří koně neprošli veterinární kontrolou, hlavním důvodem pak bylo především okulhání. Narozdíl od loňských mezinárodních závodů však nebyl žádný kůň vyloučen kvůli selhání organismu, což je velmi pozitivní. Jezdci si také po každém kole velmi chválili trasu.

První v cíli byli jezdci soutěže ZM, kteří měli pouze jeden okruh. Tohoto závodu se zúčastnila také domácí Martina Žváčková s mladým Morfeem, pro oba to byla úplně nová zkušenost, přesto se s výzvou poprali výborně. Zabloudění a prodloužení trati o pár kilometrů přineslo dvojici krásné sedmé místo. Nutno dodat, že tato soutěž byla na limit.

V ZM na 21 kilometrů zvítězila Kateřina Horáková s Čestormem. Druhé místo obsadila Kamila Kaňoková s Blitz Wind a bronz vybojovala Lucie Rúriková a Rašit Ibn Rasima. Na start se postavilo celkem sedmnáct dvojic, z nichž deset dokončilo.

Na limit se jel i závod stupně Z (42 kilometrů). Jezdci absolvovali dvě etapy a celkem jedenáct obě dokončilo. V této soutěži zvítězila Andrea Šindlerová s koněm Madir al Ufar, druhé místo získala Ivana Tylšarová s Akinou a třetí skončil Adam Zagóra a Sheursa.

Soutěž stupně L (63 kilometrů) byla nejvíce naplněna, celkem ji dokončilo sedmnáct dvojic. Nejblíže limitovanému času byla Petra Dvořáčková a Koheilan Jasir, dvojice tak právem zvítězila. Druhé místo pro sebe získal Ladislav Smudek s Latif Ghazal a třetí se umístila Dana Pfauová s koněm Kentucky. Tato soutěž byla zároveň Oblastním mistrovstvím Severní Moravy. Mistrem se stal šestý umístěný, Vladimír Jakub Sláma.

Prvním závodem na čas bylo S s délkou 82 kilometrů. Na start se postavily čtyři dvojice. Do cíle poslední, třetí etapy se však podívala jenom Andrea Kopecká a Asmina Al Trescol a dvojice tak zvítězila. Zbylé tři dvojice byly vyloučeny pro kulhání koně.

Zlatým hřebem byla soutěž stupně ST (103 kilometry), které se zúčastnilo pět dvojic. V první etapě byl nejrychlejší jediný muž v závodu, Vlastimil Rejl a Marhori. Ten však postupně začal ztrácet a nakonec vybojoval páté místo. Zvítězila Eliška Řežuchová s Ermidorem. Ta byla o více než dvacet minut rychlejší než druhá umístěná, Kamila Abelová s koněm Darius. Tato dvojice získala také Cenu kondice. Bronz vybojovala Milada Janatová s Morganou a čtvrtá byla Jitka Schovánková s Moganem.

Po celou dobu závodů vládla na trase i v areálu výborná atmosféra. Bylo úžasné sledovat sehrané týmy, které na trase chladily koně a napájely jezdce, nebo pomáhaly v cílové rovince.

Jezdci byli velmi nadšení z trasy i ze zázemí a mnoho z nich by se rádo vrátilo příští rok. Někteří o závodech napsali na serverech vytrvalosti.

Sabina Jelínková, čtvrté místo v Z: Děkuji všem, kdo pořádal a organizoval Třeštinu. Perfektní to bylo. (...) Rádi se ukážeme i příští rol.

Lenka a Vladimír Tůmovi, deváté a desáté místo v Z: Děkujeme všem, kteří pro nás závody v Třeštině uspořádali. (...)

I my tímto děkujeme jezdcům za účast a pořadatelům a jejich týmům za skvěle odvedenou práci. A kdo ví, třeba se u nás příští rok bude pořádat i mistrovství!