Velká cena Opavy: Lenka s Laďou úspěšní v rámcových soutěžích

Od 12. do 14. září se v areálu ESC Olomouc konala Creditas Velká cena Opavy a zároveň i Velká cena Ostravy. Ta totiž musela být zrušena kvůli nepřízni počasí. Díky takto nabitému programu se nekonalo mnoho rámcových soutěžích, přesto si sourozenci Vachutkovi odvezli pár pěkných umístění.

Dvoufázové skákání 105/105

V pátek se začínalo dvoufázovým skákáním na výšce 105 centimetrů. Nejlépe se v konkurenci 67 startujících dařilo Ladislavu Vachutkovi s Dorien, kterou jel pro Moniku Najmanovou. Dvojice nechybovala a rychlým časem ve druhé fázi si zajistila čtvrté místo. Také Lenka se objevila na dekorování, s klisnou Mon Chery-H se umístila na sedmém místě.

Velmi dobře se s parkurem poprala také Daikiri 1, se kterou Laďa absolvoval parkur s pouhým jedním trestným bodem za čas. Mladá Nathali absolvovala čistě první fázi, ve druhé pak čtyřikrát chybovala.

Další, kdo startoval za JO Dubicko, byl Marek Langer s Mozartem-H. Dvojice se nevyhnula jednomu vybočení na "šampaňském", velice zajímavé překážce s bazénkem a stojany ve tvaru láhví šampaňského. Nutno však dodat, že s tímto skokem měli později ve Velké ceně problémy mnohem lepší jezdci, třeba Rudolf Doležal na tomto skoku dvakrát spadl a Jan Zwinger s Galileou zde měli dvojí neposlušnost.

V sedle Carling se bohužel na tomto skoku neudržela Iveta Kubíčková.

L*

V následující soutěži startovala Lenka s Mon Chery, která jednou chybovala. Laďa nasbíral celkem 21 trestných bodů s Nathali, s Daikiri pak vzdal.

S**

Poslední soutěže dne se účastnil již jen Laďa, tentokrát s Grandisem van't Heike. Základní kolo přešel čistě, v rozeskakování dvojice dvakrát chybovala.

ZL

V sobotním ZL startoval za hájské jezdce jen Marek Langer. K jeho parkuru nám pár slov řekl Markův otec, Martin Langer: "Šípková Růženka... Usnul na dvojce, usnul na trojce, pak se vzbudil a zbytek parkuru dojel bravurně."

Marek za dvě neposlušnosti nasbíral 22 trestných bodů.

L*

V L* se nejvíce dařilo Lence Vachutkové, která s Dárkem absolvovala parkur ve velmi rychlém čase a obsadila krásnou třetí příčku. S Corlatem pak byla o něco pomalejší, jejich čas však stále stačil na 9. místo.

Laďa Vachutka startoval s Mozartem a dvojice dojela do cíle s 10 trestnými body. 

"Byl hrozně nabušený a pral se, pak se ale uklidnil a zbytek parkuru dojel pěkně," řekl nám k parkuru Laďa.

S*

Divácky velmi zajímavý byl parkur stupně S*, neboť se hodnotil podle stupnice C. Místo tretsných bodů se tak připočítávaly trestné vteřiny.

V konkurenci 85 dvojic se nejlépe dařilo Lence s Dárkem, která parkur absolvovala s osmi trestnými body a umístila se na skvělém 13. místě. Laďa s Grandisem chyboval sice jen jednou, ale pomalý čas ho řadil až za Lenku, na 22. příčku. S Corlatem Lenka bohužel chybovala třikrát.

S**

V neděli byla jen jedna otevřená soutěž - S**. V té startoval Laďa s Grandisem a jednou chybovali.

Konkurence byla velká, otevřených soutěží málo, ale i tak se dařilo. A kdo ví, třeba příští rok najdeme někoho z hájských na startkách velkých cen.