Velká cena Litomyšle: Dvě stříbra a čtvrté místo v rámcových soutěžích

4. - 7. června, zatímco probíhaly v domácím areálu endurance, konala se v Suché u Litomyšle další Velká cena Českého skokového poháru a náš tým byl u toho! Do krásného areálu vyrazili sourozenci Vachutkovi a Kateřina Křížková.

Dárek stříbrný v ZL

První soutěží, ve které naše ekipa startovala, bylo čtvrteční ZL s následným rozeskakováním. V konkurenci 39 dvojic si pro druhé místo dojela Kateřina Křížková s Dárkem a nechala za sebou takové jezdce, jako je třeba Skřivan, Šoupal nebo Doležal.

Rychlý čas, který by stačil na první místo, měla Lenka Vachutková s Quirou-H, dvojice však bohužel jednou chybovala ve druhé fázi. Zařadila se tak na 17. místo. Osmnáctá pak, také po jedné chybě, skončila s Nathali. Klisna Daikiri chybovala na prvních dvou překážkách, zbytek parkuru pak došla naprosto bravurně.

L*

58 dvojic startovalo v dalším parkuru na 115 centimetrech. Nejlépe se dařilo Lence s Quirou-H, dvojice opět jednou chybovala ve druhém kole a umístila se tak na pěkném 23. místě. Třicátá třetí s jednou chybou v základním kole skončila Katka s Dárkem, třicátá devátá pak Lenka s Daikiri. Dvakrát chybovala Nathali.

Stříbro pro Rock'n Lery

V pátek se do Litomyšle vypravila Lenka se dvěma koňmi. V L* bodovala s Rock'n Lery, když si po bezchybné jízdě dojela pro druhé místo v konkurenci 85 dvojic. Jednu chybu pak měl na svém kontě Ladislav Vachutka s Crackem N (32. místo), pro dvojici to byly první závody po dlouhé zdravotní pauze.

S**

Velmi dobře si s další páteční soutěží, S**, poradil Kornet s Lenkou Vachutkovou. Dvojice chybovala jenom jednou a umístila se tak na 37. místě z 92 startujících. Rock'n Lery chybovala v parkuru dvakrát, devět trestných bodů pak měla na svém kontě Taktika-H, kterou sedlal Ladislav Vachutka.

Klisna odmítla poslušnost na skoku číslo jedna, protože se jí nelíbíly stojany se šampaňským. Nebyla úplně ve své kůži, ve vozíku si totiž lehce potloukla nohu a po zbytek víkendu již nestartovala.

Páté místo pro Leu

Poslední páteční soutěží bylo Z v rámci Amateur Tour. Tohoto parkuru se účastnila i nová svěřenkyně hájského trenéra Ladislava Vachutky, Leona Chladníčková s Cinderellou Z. Dvojice měla v poslední době problémy s komunikací, bezchybným výkonem v parkuru a pátým místem ale předvedla, že je zpátky ve hře.

Crack čtvrtý ve střední túře

V sobotu startoval už jenom Ladislav Vachutka a Crack N. Ti si skvěle poradili s dvoufázovým skákání 125/135 centimetrů. Po bezchybném výkonu v první i druhé fázi si dojeli pro čtvrté místo v konkurenci 71 dvojic.

Stříbro ve finále Amateur Tour

Leona se s Cinderellou Z účastnila i nedělního finále Amateur Tour (ZL). V konkurenci osmnácti dvojic se probojovala bezchybným výkonem v základním kole do finále, kde na výšce 115 centimetrů výsledek zopakovala a získala tak stříbro.

Další nula pro Cracka

Celkem 57 dvojic se postavilo na start nedělního finále Střední túry, které se jelo na výšce 130 centimetů. Protože bylo hodně čistých výkonů, rozhodující byl čas. Ladislav Vachutka s Crackem N vybojovali čistým parkurem 11. místo.

Velká cena

Tím pro náš tým Velká cena Litomyšle skončila, protože Taktika-H ze zdravotních důvodů do samotného vrcholu nenastoupila. Měli jsme však komu fandit, protože na start Velké ceny se postavilo hodně Severomoraváků. Jako první startoval Josef Kincl s Cascarem, dvojice dvakrát chybovala a bohužel byla nakonec odsunuta těsně za hranice finále.

Jiří Hruška s Acoradiou-MX i2M chyboval třikrát, o chvíli později jsme se však mohli radovat z čistého výkonu Marka Kluse a Crada von Wichenstein. Dvojice měla zajištěno finále!

Následovali další dvojciferné výsledky, a to v podání Radka Šídla a Calvadose, Martina Řezníčka a Sabelia, Kateřiny Kubrické a Šejny a Josefa Kincla a Čiki-Čiki. Už jsme si začínali zoufat, protože tou dobou byla ve finále velká převaha NE-Sveromoraváků.

Pak však dojel čistě Jiří Hruška s malinkým Carethagem Z a Jaroslav Jindra s Quentinem Donth-M. Jindra sice momentálně nesídlí tady u nás, ale i tak měl naši plnou podporu.

Nakonec to byl právě Jindra s Quentinem Donth, kdo zvítězil v letošní Velké ceně Litomyšle. Těsně za sebou pak nechal Hrušku s Carethagem a páté místo připadlo Klusovi s Cradem von Wichenstein, takže jsme my, diváci, měli mnoho důvodů k radosti!

Foto (c) Michaela Javůrková, fotomichaela.wbs.cz