Velká cena Brna v Olomouci: Mladé naděje před stájovými jedničkami

Téměř rok uplynul od prvního konání VC Brna v Olomouci. Nikdo nepochyboval, že i letost získá nový olomoucký areál výsadu hostit jedno kolo Skokového poháru. A o víkendu 2.-4. května 2014 se všichni příznivci českého skokového sportu dočkali. Jezdecký oddíl Dubicko vyjeli reprezentovat tři jezdci. Vachutkovic duo a Marek Langer.

Stříbrný Corlato

První soutěží náročného víkendu byla páteční Cena Zappary, soutěž ZL s následným rozeskakováním. Lenka Vachutková závodila s velmi nadějným Corlatem-H a po bezchybném základním kole a velmi rychlém rozeskakování získala stříbrnou příčku v konkurenci 45 dvojic. Lepší už byla jen polská jezdkyně Alexandra Kosnik.

Ladislav Vachutka startoval celkem se třemi koňmi. S Beapostarou D (majitelka Leona Chladníčková) také dosáhl na dekorované umístění, a sice na šesté místo. S Quirou-H zajel bezchybné základní kolo, v rozeskakování bohužel dvojice zaznamenala jednu chybu a ta ji odsunula na 20. místo. S třetím koněm, Cacharel S, absolvoval již základní kolo s chybou.

L**

V následující soutěži startovala Lenka opět s Corlatem-H a skvělou, i když pomalejší jízdou se umístila na 15. místě z 80 startujících. Ladislav s Cacharel S měl jen o trochu pomalejší čas než sestra, a tak skončil 17. Quira-H bohužel na parkuru dvakrát chybovala.

Páteční vrchol dne

V páteční poslední soutěži, S**, startovali sourozenci se svými stájovými jedničkami. Ladislav Vachutka s Taktikou-H podal velmi dobrý výkon, po čistém základním kole postoupil do následného rozeskakování. Tam však již klisna byla poněkud unavená a dvakrát chybovala. Lenka s Dárkem absolvovala základní parkur s jednou chybou.

Mladí koně na špici

V sobotu byli ve vynikající formě Vachutkovic mladé naděje. Ve skoku stupně ZL se nejlépe dařilo Quiře-H. Těsně před startem se i se svým jezdcem Ladislavem převrátila, poté co se postavila na zadní. Očividně ji to však vůbec nevyvedlo z míry a po důkladné prohlídce veterinářky předvedla na parkuru velmi dobrý výkon. Tato klisna sice není mladý kůň, ale závodí první rok po mateřské dovolené.

Quiru-H a Ladislava už nedokázala předjet ani Lenka s velmi obratnou Mon Chery-H, a tak se musela spokojit s druhým místem. Umístěním však ještě nebyl konec. Mladá Cacharel S v majetku Radovana Cibere zajela pod Ladislavem skvělý parkur a skončila třetí.

Ještě jedno dekorované místo (6.) připadlo Vachutkům, a sice Lence s pětiletou Vanillou Rose-H. Klisna tak ukázala velký potenciál, jak ve skákání, tak v závodění.

S Beapostarou D se Ladislav umístil po jedné chybě na 13. místě z 42 dvojic. Lenka se zkušeným Kornetem 1 přeskákala parkur s dvěmi chybami, Marek Langer s Mozartem-H byl bohužel vyloučen pro trojí neposlušnost. Nutno však dodat, že na "domečkovém" dvojskoku, skákaném od hrazení, skončilo celkem sedm koní a dalších sedm na dvojskoku zaznamenalo aspoň jedno zastavení.

Bronz pro stájovou jedničku

Lenka startovala v S* se svým momentálně nejlepším koněm Dárkem. A po bezchybném základním kole a velmi rychlém rozeskakování se umístila na krásném třetím místě za velmi dobrým R. Doležalem a I. Šulkem. I Kornet tentokrát ukázal, co v něm je a základní kolo absolvoval čistě, rozeskakování pak s jednou chybou. Umístil se tak na 32. místě z 84 dvojic.

ST*

Příliš se nedařilo v sobotním vrcholu. Lenka s Dárkem získala osm tretstných bodů a Ladislav s Taktikou-H vzdal po té, co se klisna polekala plůtku a skokem proletěla. V neděli se již hájští jezdci jeli jen podívat.

V celkovém souhrnu si tedy o víkendu nejlépe vedli mladší koně, nebo koně startující první sezónu. Avšak i ti zkušenější si na těžkých parkurech z dílny pana Smékala vedli poměrně dobře.