Velká cena Brna: Prokletý poslední skok

1.-3. května, tedy dva týdny po úspěšném výjezdu "B" týmu a Lenky Vachutkové do Brna, se zde konalo druhé kolo Velké ceny. Reprezentovat nás vyjel Ladislav Vachutka s Taktikou-H, dvojice startující za ESC Olomouc. Pátek a sobota byly ve znamení jedné chyby, samotnou Velkou cenu Laďa bohužel nedokončil. Na vině byl pokaždé poslední skok.

Pátečním vrcholem byl parkur stupně S** s následným rozeskakováním. Na start se postavilo celkem 38 dvojic, z nichž 23 překonalo základní parkur bez trestných bodů. To se povedlo i Laďovi, což bylo na této výšce poněkud překvapením, protože Taktika se většinou snaží až od "stočtyřicítek".

V rozeskakování však dvojice jednou chybovala, a to na posledním skoku. Při bezchybném místě by získali 4. místo, takto dosáhli až na 18. Zařadili se tak k dalším jednou chybujícím dvojicím, kterými byli třeba Jiří Skřivan a Tenerifes Alegretto, Veronika Jelínková a Calata Delilah nebo Tina Šalková a Diger.

Stejným výkonem s o něco lepším umístěním pokračoval Laďa s Taktikou v sobotním ST*. Tady se umístil 19., počet startujících byl však mnohem větší (celkem 56 dvojic). Parkur se jel na čas a naše dvojice opět chybovala na posledním skoku.

Abyste viděli, že parkur nebyl z nejlehčích, přidávám výčet dalších jednou chybujících dvojic: Vladimír Tretera a Quentin 6, Barbora Vojtková a Calupo, Barbora Vojtková a Quilago, Martin Řezníček a Satisfaction III, Rudolf Doležal a Lara Croft.

Do nedělní Velké ceny nastupovali koně již značně unavení, neboť povrch na opracovišti ještě stále nebyl úplně ideální. Další nevýhodou byla velikost kolbiště, které bylo přece jen o něco menší než třeba to v Martinicích. Dvojice tak nemohly dobře cválat, což někteří koně potřebují. Parkur však podle mého názoru (a výsledků) byl méně obtížný než ten martinický.

Do základního kola T* nastoupilo rovných 30 dvojic, z toho pět jich absolvovalo bezchybně a dalších pět šlo do finále s jednou chybou. Nakonec zvítězil Marek Klus s výbornou Lordanou.

Celkem pět jezdců si z parkuru odnášelo dvojciferný výsledek a dalších sedm nedokončilo základní kolo (např. Jiří Skřivan a Zembla, Jiří Skřivan a Tenerifes Alegretto, Barbora Vojtková a Quilago, Zdeněk Hruška a Linearis DK). Mezi nimi byl bohužel i Laďa s Taktikou, kteří absolvovali většninu parkuru se třemi chybami. Klisna se poněkud unavila skákáním z pomalejšího tempa, které kolbiště vyžadovalo a na posledním skoku odmítla poslušnost.

Zastavila však na poslední chvíli, podjely jí zadní nohy a sedla si na zadek. Situace vypadala chvíli hrůzostrašně, nakonec se však Taktika zvedla a jezdec vzdal. Klisna si naštěstí nic neudělala a událost neměla vliv ani na její psychiku, jak se ukázalo o týden později v Olomouci.

Velká cena tím pro naši dvojici skončila, byla to však teprve jejich druhá a my věříme, že Laďa s Taktikou budou parkury této obtížnosti zvládat stále lépe a lépe!

Foto Jezdci.cz