Týdenní přehled: Závěrečná soustředění

Poslední týden před celotýmovým zahájením sezóny byl nacpaný skokovými tréninky. Ve středu se ještě pracovalo na proježděnosti koní, trenér měl připravené různé cviky na kavaletách. Jezdcům se příliš nedařilo, někteří byli během tréninku sesazováni ze svých koní a bylo jim předváděno, jak to má a nemá vypadat.

Nejlepšími jezdci tréninku pak byli mezi samými zkušenými účastníky vyhlášeni Martina Žváčková se začínajícím Morfeem, Lukáš Topitsch s nejmenším a nejtlustším Erosem a Heda Ryčovská se zlomenou rukou. Zbytek to svým svěřencům obzvláště kazil.

Po tréninku se pak jezdci vydali na louku, kde se snažili přinutit poníka Erose k pohybu rychlejšímu než ploužení. Katka Křížková volala na Lukáše: "Bojuj, Luki, bojuj!"

A Lukáš jí odpověděl: "Já bojuju. Bojuju jako rytíř!"

V pátek probíhala poslední soustředění - s Pavlem Vachutkou na domácí půdě a se Zdeňkěm Žílou na Nových Zámcích. Na Žílu vyrazila Sandra Kučerová s Aresem a Marek Langer s Mozartem, oběma se na tréninku dařilo.

Pavel Vachutka postavil parkur s prvky z Velké ceny Paříže, na jezdce číhaly nejrůznější nástrahy jako třeba tři obtížné distance po sobě nebo závěrečné dlouhé cválání na tripple-bar. Každý z jezdců měl zvládal hůře jinou pasáž. Některým působily obtíže vzdálenosti v distancích a kombinacích. První řada obsahovala dvojskok na dva cvalové, pak následoval na pět cvalových skoků oxer. Tady bylo obtížné udržet správné tempo, aby poslední skok dobře vyšel.

Distance na tři cvalové skoky, která následovala, byla trochu delší a někteří koně v ní dělali tři a půl kroku, z čehož pak bylo pár zastavení. Poslední řada, dvojskok na jeden cvalový, způsobil potíže hlavně nezkušenějším koním nebo těm, kteří se s obdobnými překážkami příliš často nesetkávají. Dva jezdci se zde po neposlušnosti koně dostali do kontaktu s kládami...

Už jsem zmiňovala závěrečný tripple-bar, který se špatně najížděl i zkušenějším jezdům. Dlouhé cválání totiž poskytuje spoustu času k tolik překážejícícmu přemýšlení.

Celý parkur však nakonec všichni přešli bez větších kolizí a Pavel Vachutka mohl být spokojen. Při tréninku zase vzduchem létaly vtipné hlášky:

Když Bára Ryčovská zvedala již zvednutý skok: "Báro, vy jste nebezpečná!"

Když Ivan Ryčovský spadl: "Dobře, teď si dáme pauzu a potom to pojedeme jen po tuto pasáž. Dál je to na vás už moc složité a já nemám rád, když mi jezdci padají."

Když si jezdci nemohli zapamatovat kurz a Laďa Vachutka z nich trochu šílel, napomenul ho Pavel: "Prosím tě, neřvi mi po nich..."

Když dojezdila Monika Najmanová a šla se podívat na další lot, řekl Pavel: "Ona u toho parkuru přestane dýchat." A Laďa mu odpověděl: "Ona nedýchá ještě teď."

V sobotu měla většina koní odpočinkový den v terénu. Dvě jezdkyně, Barbora Ryčovská s Novelou a Monika Najmanová s Quirou, vyrazily do Brna, kde v areálu veterinární klininky trénoval Ladislav Vachutka. Trénink se konal v hale, kde se obě narcistické klisny neustále prohlížely v nových zrcadlech.

Jezdkyním se vedlo velmi dobře, klisny skvěle skákaly a neměly problémy s vyššími skoky ani s delšími vzdálenostmi. 

V neděli se trénovalo na domácí půdě s dvorním trenérem a někteří jezdci si vylepšili své páteční výkony. Skákal se stejný parkur jako v pátek, akorát v protisměru, což některým více vyhovovalo.

Příští týden zahajuje sezónu celý team prvními domácími hobby závody. Přijeďte se podívat!