Týdenní přehled: Náročný kurz a tvrdá příprava na sezónu

Už jen něco málo přes měsíc dělí jezdce z Jezdeckého oddílu Dubicko od začátku sezóny 2015. Podle toho také vypadají tréninky a jiné aktivity členů týmu. V pátek se čtyři (Ladislav Vachutka mladší, Lenka Vachutková, Barbora Ryčovská a Pavel Křížek) vydali na kurz přepravců zvířat, který se konal v Kroměříži. Certifikát by totiž měl mít každý, kdo vozí koně na delší vzdlenosti než 50 kilometrů z komerčních důvodů, do kterých se víceméně počítají i závody.

Od osmi hodin až do pozdního odpoledne nalévali účastníkům kurzu do hlavy zákony, paragrafy, poučky a další velmi zábavné věci. V půlce byla dokonce praktická ukázka zacházení se skotem a koněm. Skot zastupovala krásná kravička, která byla nadšená z pozornosti a ani v nejmenším se jí nechtělo zpátky do stáje. Manipulace s koňmi byla zase předváděna na mini-poničce, která vypadala, že sní úplně všechno, co jí přijde do cesty.

Na konci dne se psal test, který byl týmovou prací všech jednadvaceti účastníků. A co si z kurzu odvezli členové JO Dubicko? Kromě potvrzení o úspěšném složení zkoušky i otlačené pozadí a informaci, že při přepravě koní musí v autě vozit kladivo a dva nože...

Co se jezdecké stránky týdne týče, ta nebyla o moc odpočinkovější. Díky krásnému počasí se mohlo jezdit na venkovní jízdárně, a tak se při sobotním soustředění sjeli téměř všichni členové týmu - jezdci i nejezdci. Po krátké práci na kavaletách se skákala distance kolmák - oxer na pět cvalových, kde po jezdcích pan trenér požadoval cvalových skoků šest. Jediný člověk, který cvik zvládl na poprvé bezchybně, byla Lenka Vachutková.

Také se chodila řada obsahující dva dvojskoky, a potom různé kombinace těchto cviků. I tentokrát, stejně jako před týdnem, se jezdcům nevyhnuly pády. Heda Ryčovská dvakrát sletěla z Hesporta, kterému se ale vůbec nechtělo skákat. Pak však překonali celý parkur naprosto bravurně.

Také dnes, v neděli, se padalo, ale byla to ,,nešťastná náhoda". Monice Najmanové a klisně Quiře poněkud nevyšel nájezd na skok a Quira, která chtěla své jezdkyni pomoct a potěšit ji, skočila stojan. Monika to však nečekala a přistála na zemi.

S klisnou Dorien se jí však dařilo již mnohem lépe. I s Kateřinou Křížkovou s Dárkem zamířila odpoledne do Brna na soustředění Pavla Vachutky. Oba koně šlapali jako hodinky, jen pan trenér se občas spletl a říkal Monice Katko. Při jednom z tréninku u nás byla zase přejmenována na Martinu. :-) Katka málem spadla v jednom obratu a pan Vachutka volal: ,,Hlavně nevypadnout!" Mončina Dorinka nechtěla spolupracovat na kruhu, protože ji velmi zaujaly reklamy venku. A i k tomu měl trenér vtipnou poznámku: ,,Ohnětě ji dovnitř, reklamy si mohla už dávno přečíst."

Po dlouhé době jsem byla navštívit Laďovu klisnu Taktiku, nyní ustájenou v Olomouci. Dříve flegmatická klisna je teď jako vyměněná, občas se projde po zadních a pořád na něco kulí oči. Jinak však vypadá perfektně a myslím, že se můžeme těšit na její skvělé výkony na parkurech.