Týdenní přehled: Laďa úspěšný v Ebreichsdorfu, zimní příprava týmu (skoro) vrcholí

Tento týden má na kontě jedno prvenství - první závody sezóny 2015. Zatímco se polovina A-kádru a celý B-kádr ještě soustředí, Ladislav Vachutka již testoval úspěšnost zimní přípravy. A to více než zdařile. V pátek 6. března vyrazil s novou akvizicí Crakcem N do rakouského Ebreichsdorfu, kde závodil v parkurech od 115 do 130 centimetrů. V sobotu se dvojici velmi dařilo, neboť ve "stopatnátce" nechybovala ani jednou a na výšce 125 centimetrů nasbírala jen čtyři trestné body. V neděli pak byly parkury již těžší a koně unavenější, a tak Laďa s Crackem dokončili s 12 (120), respektive 8 (130) trestnými body. Ale vzhledem k tomu, že se dvojice teprve seznamuje, jsou to výsledky velmi slušné. Více informací najdete již brzy v rubrice Výjezdy na závody.

Zatímco Laďa závodil, Lenka Vachutková a B-kádr se stále pilně na závody připravovali. Středa a čtvrtek byli opět přiježďovacími dny, což nesli koně nelibě. Co si však budeme povídat, i jezdci mnohem raději skáčou, protože pak se pan trenér nemůže tolik zaobírat jejich věčnými a neopravitelnými chybami (sed á la pytel blech, ruce á la motorkář, nohy lítají jako nudle v bandasce, hrbem se vyrovnáme želvím ninžům... vážně mám pokračovat?).

Konečně, konečně nastal tak očekávaný pátek a vytoužené skákání. (Co myslíte, dařilo se jezdcům lépe?) Někteří byli ze svých výkonů pěkně rozladění, jiným se zase nedařilo do pěti napočítat (když ty distance se prostě lépe jezdí na menší počet cvalových, než po nás chce trenér). Každopádně však byla páteční hodina zábavnější než ty z minulých dnů.

V sobotu byl pro většinu odpočinkový den, jen Lenka pracovala s mladými koňmi, které jindy nestíhá. Počasí bylo jako stvořené pro potulování se po venku, což také někteří jezdci udělali. Večer se pak pořádal Koňácký bál, na který velká část týmu zamířila.

V neděli se skákalo již od samého rána a ples měl na jezdce překvapivě dobrý vliv. Nejspíš jim v krvi kolovalo ještě trochu alkoholu, a tak to svým miláčkům příliš nekazili. Po krátké práci na kavaletách se přešlo k jednotlivým křížkům, kolmákům a oxerům, postupně se skoky skládaly do spletitých parkurů. Jak podotkla Lenka: "Ty to vysvětluješ, jak kdyby tady byl jeden kolmák a jeden oxer!"

Je pravda, že některým jezdům dnes vynechávala navigace, a tak si třeba přeskákali trojskok do protisměru, nebo najeli úplně jiný oxer. Po každé takové chybě následovala věta: "Takže celé znovu od začátku..." I když místy s většími obtížemi (a velkou dávkou trenérovy trpělivosti), se nakonec všichni probojovali parkurem až do cíle. 

Někteří jezdci vyrazili v pátek a v neděli na soustředění ke Zdeňku Žílovi a Pavlu Vachutkovi. Sandra a Marek skákali pod vedením pana Žíly parkur na Nových Zámcích, trenér se soustředil především na dobré nájezdy. O dva dny později jezdily Katka a Monika v Brně s panem Vachutkou již opravdový, nefalšovaný velký parkur vysoký 100 až 115 centimetrů, poslední skok měl dokonce 130! Holky si však se všemi nástrahami poradily velmi dobře.

To je ode mě pro tento týden všechno, příští sobotu se na závody chystá Sandra Kučerová a Marek Langer. Sledujte naše stránky, budeme vás infromovat o jejich úspěších.

Foto Petra Vrbová, jasmina97 a Zuzana Šedá