Třeština-Háj: Domácí sedmkrát na "bedně"

30. května se v areálu Jezdeckého oddílu Dubicko konaly první letošní oficiální závody. V době uzávěrky to sice na příliš početná startovní pole nevypadalo, spousta dvojic se však na poslední chvíli ještě dohlašovala, a tak se nakonec ve všech soutěžích sešla slušná konkurence. S mladými koňmi dorazil dokonce i Radek Šídlo, jezdec, který nepochybně patří k české skokové elitě.

ZZ

Začínalo se parkurem na limitovaný čas s výškou překážek 80 centimetrů. Celkem čtrnáct dvojic nastoupilo do této soutěže, devět se jich pak dostalo do cíle bez trestných bodů. Nejbíže k časovému limitu a tím i vítězkou byla Eliška Hojgrová s koněm Oster, dvojice startující za TJ Sdružení chovatelů a přátel koní Sobotín. Druhé místo vybojovala Radomíra Tošenovská s Forestem z JK Svébohov.

Z našich dvojic, kterých v soutěži startovalo celkem šest, si nejlépe vedl Tomáš Bartl s novým koněm Mozartem-H, kterého jsme dříve vídali v sedle s Markem Langerem. Tomáš vybojoval bezchybnou jízdou bronzovou příčku. Dařilo se také Lence Vachutkové s mladou Renesancí, která je v majetku paní Melounové. Lenka obsadila pěkné šesté místo.

Bez trestných bodů, ale ve velmi rychlém čase absolvoval parkur další domácí jezdec, Ivan Ryčovský s Lotrekem. Dvojice měla týden před těmito závody menší problémy ve Svébohově, a tak pro ně deváté místo v tomto parkuru bylo výbornou náplastí.

Tři domácí dvojice chybovaly. Lenka s mladým Dariem dojela v přesně stanoveném čase (!), chyba ji však odsunula na 10. místo. Jedenáctá se také s jednou chybou umístila Martina Spáčilová s Vharaonem a třináctá pak Lucie Bartl-Langerová s Kenjim-H, která nasbírala celkem 11 trestných bodů.

90/100

Další soutěží bylo dvoufázové skákání 90/100 centimetrů. Z osmnácti dvojic se jich přesně polovina dostala do druhé fáze po bezchybné první fázi, nulu pak zopakovalo dvojic pět. Vítězem se stal domácí Tomáš Bartl a Mozart-H, dvojice zvítězila více než o vteřinu před druhou umístěnou Kamilou Kopovou s Ice Queen. Bronzová příčka připadla Radku Šídlovi s Lotharem 3.

Na dekorování se z našich dvojic podívala také Sandra Kučerová s Aresem, dvojice absolvovala druhou fázi s jednou chybou a ve druhém nejrychlejším čase, zařadila se na 6. místo. 13. příčka patřila Lence Vachutkové s Renesancí, a to po jedné chybě v první fázi.

Jednu chybu měla na svém kontě také Barbora Ryčovská s Lotrekem, dvojice si pak připsala ještě další čtyři trestné body za uzavřený kruh po zapomenutí kurzu a tři body za čas. Celkem se tak s jedenácti trestnými body zařadila na 16. místo. Lucie Bartl-Langerová s Kenjim-H skončila 17. s šestnácti trestnými body.

Z

Dvacet čtyři dvojic se postavilo na start parkuru stupně Z s návazným rozeskakování. Rozeskakování se po čistém základním kole účastnilo deset dvojic a devět jich dokončilo bez chyby. Tentokrát zabrali domácí zlato i stříbro a také páté a šesté místo.

Nejlépe se s rozeskakováním poprala Barbora Ryčovská s Novelou a v soutěži zvítězila. Druhé místo vybojovala Monika Najmanová s novou akvizicí Picassem. Třetí se pak umístil Martin Škuta s Indexem 2.

Bezchybně, ale v o něco pomalejším čase dokončila parkur také Lenka Vachutková s koněm Empirio de Tar, který je v majetku Pavly Dohnalové (5. místo) a Sandra Kučerová s Aresem (6. místo).

Jednu chybu v základním kole měla Monika s Dorien a umístila se tak na 11. místě a Iveta Kubíčková s Carling, která skončila patnáctá. Dvě chyby na své konto si připsala Kateřina Křížková se Sissi Donou (19. místo) a s deseti trestnými body dokončila Lucie Bartl-Langerová a Manon (23. místo).

SO do 110

Velmi podobný scénář jako v Z se odehrál ve stupňované obtížnosti do 110 centimetrů. V konkurenci 26 dvojic získali domácí zlato, stříbro a páté a sedmé místo. Těstně zvítězila Lenka Vachutková s Corlatem-H, druhé místo pak zase vybojovala Monika Najmanová, tentokrát s Dorien. Třetí místo obsadil Radek Šídlo s Cartagenou. Pátá pak byla Lenka s Rock'n Lery a sedmá se umístila Barbora Ryčovská s Novelou.

Celkem sedmnáct dvojic absolvovalo parkur bez chyby, mezi nimi byli z domácích ještě Monika Najmanová a Picasso (8. místo), Kateřina Křížková a Dárek (10. místo) a Lucie Bartl-Langerová a Manon (11. místo).

Jednu chybu pak měla na svém kontě Lenka a Empirio de Tar (20. místo), dvě chyby Katka se Sissi Donou (22. místo). Dvacátá pátá skončila po jedné chybě a jednom zastavení Iveta Kubíčková a Carling.

L*

Poslední soutěží dne byl parkur na výšce 115 centimetrů s následným rozeskakováním. Celkem v soutěži startovalo třináct dvojic a šest se jich dostalo do rozeskakování. Nulu pak zopakovali tři jezdci. Zvítězila Anna Siatková s Kipem 1, druhé místo vybojoval Radek Vrzal s Rossem a třetí se umístila Kateřina Svěráková a Catany 1.

Lenka Vachutková měla s Vanillou Rose-H nejrychlejší čas, bohužel však jednou chybovala a zařadila se tak na 4. místo. Šesté místo po chvíli bloudění v rozeskakování pak obsadila s Quirou-H.

Jedenáctá skončila po dvou chybách Kateřina Křížková s Dárkem a třináctá Lenka s Corlatem-H. Dvojice jednou chybovala v základním kole a Lenka tak po překážce číslo 9 přešla do kroku, do cíle jí však chyběl ještě jeden skok, a tak nasbírala celkem 11 trestných bodů.

Celé závody se velmi vydařily, jenom počasí mohlo být trochu lepší, na poslední soutěž totiž začalo pršet.

Foto Petra Vrbová