Parkurové závody v ESC Olomouc

Zima skončila a s ní i zimní odpočinek sportovních koní (a jejich jezdců). Jezdecký oddíl Dubicko zahájil novou sezónu již 30. března 2014, a to hobby závody na domácí půdě. První výjezd na oficiální závody se však konal o týden později, 5. a 6. dubna. A byl to výjezd velmi úspěšný. Členové hájského týmu se na dekorování objevili celkem dvanáctkrát a ne zřídka na medailových pozicích.

Úspěchy s cizími koňmi

V sobotu 5. dubna se do krásného areálu ESC Olomouc vydali jako zástupci Dubicka jen sourozenci Vachutkovi, a to celkem s čtyřmi svými a třemi koňmi jiných majitelů.

V první soutěži, stupňované obtížnosti do 95 centimetrů, startoval Ladislav Vachutka ml. s klisnou Beapostara D, zapůjčenou od Leony Chladníčkové. Lenka Vachutková jela na Sissi Doně, klisně v majetku Kateřiny Křížkové.

V konkurenci 51 dalších koní předvedli mladí Vachutkovi velmi svižné jízdy a zabrali tak pro sebe druhé (Ladislav Vachutka) a třetí (Lenka Vachutková) místo.

Stupňovaná obtížnost do 105 centimetrů

Soutěž číslo dva byla o deset centimetrů vyšší než předchozí a Vachutkovi měli v této soutěži celkem šest koní. Konkurence vzrostla, mezi 112 startujícími byli například velmi dobří jezdci ze Slovenska (Pavel Mikuláš) nebo z Polska (Peter Mackovjak).

Lenka startovala opět se Sissi Donou, se kterou tentokrát jela za jednu chybu na skoku číslo tři. Z celkového počtu 36 bodů získala v konečném pořadí 33 bodů a obsadila tak 91. místo. S jejími koňmi se jí pak dařilo mnohem více. S mladou Vanillou Rose-H předvedla perfektní jízdu a svým výkonem získala čtvrté místo. S druhou klisnou, Mon Chery-H se sice sama předjet nedokázala, i tak však její jízda stačila na místo páté.

Ladislavovi se sestru porazit nepodařilo, ale s Beapostarou D obsadil osmé místo a s mladou Cacharel S, kterou jel pro Radovana Cibereho, získal krásné třinácté místo. Mladý Vachutka startoval ještě na své klisně Quiře-H, pro kterou to byly vůbec první závody po dlouhé „mateřské dovolené“. Quira absolvovala parkur s jednou chybou.

Bronz pro Lenku

V L*, (115 centimetrů), si Lenka se skvělou a velmi rychlou Mon Chery-H vyjela v konkurenci 109 koní skvělé třetí místo. Předjela tak například i Jiřího Skřivana, loňského účastníka Mistrovství Evropy.

Dále se na 31. místě po bezchybné, avšak pomalejší jízdě umístil Ladislav Vachutka s Cacharel S, což vzhledem ke klisnině mládí bylo velmi úspěšné. Se svou aktuální stájovou jedničkou Taktikou-H i s Quirou-H absolvoval parkur s jednou chybou.

Poslední sobotní soutěž

Poslední soutěží bylo S* (125 centimetrů), kde za oddíl startoval pouze Ladislav s Taktikou-H. Klisna zde předvedla, že jí vyšší parkury vyhovují lépe než ty menší a bezchybnou opatrnou jízdou obsadila dvojice 10. místo z 57 startujících.

Sobota tedy byla pro Jezdecký oddíl Dubicko velmi úspěšným dnem. Neděle však dopadla ještě lépe.

Vítězná Monika Najmanová

V neděli se z Háje vydala na závody početnější skupina koní i jezdců. Soutěže byly stejné jako předchozího dne. V první soutěži, stupňované obtížnosti do 95 centimetrů, startovalo z oddílu celkem pět jezdců a sedm koní.

V konkurenci 53 koní se pak nejvíce dařilo Monice Najmanové, která sice startuje za Moravia Horse Vet Team, ale trénuje a koně má ustájené v JO Dubicko. Se svou mladou klisnou Dorien nasadila hned na začátku velmi rychlé tempo a předjet ji nedokázali ani sourozenci Vachutkovi nebo třeba vítěz sobotního S* Martin Řezníček. Monika se tak mohla radovat ze zlaté medaile.

S rozestupem 0,06 vteřiny za vítězkou si pro sebe druhé místo vybojovala Lenka Vachutková se Sissi Donou a také třetí místo připadlo Jezdeckému oddílu Dubicko. Tentokrát zásluhou Ladislava Vachutky a Beapostary D. Lenka startovala ještě jednou, a to s koněm Grevot, stojícím v TJ JO Horymas.

Dalším jezdcem, startujícím v této soutěži, byla Barbora Ryčovská. S klisnou Novela 1 předvedla čistou, avšak trochu pomalou jízdu a obsadila 11. místo. Se svým druhým koněm Lotrekem absolvovala parkur sice v rychlejším čase, ale s jedním shozením. Jednu chybu měl na svém kontě také další člen hájského týmu, Marek Langer s Elvisem 3.

Početné zastoupení ve „stopětce“

V následující soutěži, stupňované obtížnosti do 105 centimetrů, se z hájského týmu nejvíce povedla jízda Barboře Ryčovské a Novele 1. Ty svou svižnou jízdou obsadili 5. místo ze 108 startů. Vítězka předchozí soutěže, Monika Najmanová s Dorien, předvedla znovu čistý parkur, ale čas stačil „až“ na jedenácté místo.

10. a 12. místo obsadil Ladislav Vachutka s Cacharel S a Beapostarou D. Lenka startovala se třemi koňmi – Sissi Donou, Grevotem a se svým mladým hřebcem Corlatem-H. Se všemi absolvovala parkur s jednou chybou.

Marek Langer předvedl s Elvisem 3 moc pěknou a živou jízdu, bohužel se nevyhnul chybě na posledním skoku. Se svým druhým koněm Mozartem-H absolvoval parkur se dvěma chybami.

Tři stužky v L*

Na stužky velmi bohaté bylo L* (115 centimetnrů), kde sourozenci Vachutkovi zvládli proměnit šest startů ve tři umístění. Lenka Vachutková obsadila se svou stájovou jedničkou Dárkem čtvrté místo, navíc byla jen o setinu sekundy pomalejší než třetí Martin Řezníček. S Kornetem 1 si pak vyjela osmé místo. Ladislav Vachutka byl s Mozartem-H sedmý.

Lenka startovala ještě s Corlatem-H a mladý hřebec předvedl svůj velký talent, když čistou jízdou obsadil 12. místo ze 101 startujících. Ladislav s Cacharel S jel na jistotu, a tak byl jejich parkur čistý, avšak s vyšším časem. Quira-H bohužel jela se třemi chybami.

Poslední soutěž

V S* (125 centimetrů) dojel Ladislav Vachutka s Taktikou-H s jednou chybou, Lenka Vachutková s chybami dvěma.

Nutno však na závěr podotknout, že Lenka byla poněkud zdravotně znevýhodněná, neboť v sobotu startovala s rukou v ortéze a v neděli jí k tomu přibyl ještě límec kolem krku. I tak se jí podařilo být celkem sedmkrát na dekorování.

Co říci na závěr? Pro Jezdecký oddíl Dubicko byl první letošní výjezd nadmíru úspěšný, celkem získali zástupci oddílu šestinu všech rozdávaných stužek. Všichni už nedočkavě vyhlížejí výjezd další.

 

Fotografie dole jsou od kucephoto a Ivana Ryčovského.