Oficiální závody JO Dubicko: Početná konkurence i úspěchy domácích

První letošní oficiální závody v Jezdeckém oddílu Dubicko proběhly v neděli 1. června. Počasí přálo jezdcům i koním více než minulý týden v Olomouci, účast tak byla poměrně velká. Zaznamenáno bylo více než 120 startů. Domácí se povětšinou nenechali zahanbit, i když konkurence nebyla malá.

"Bé-kádr" na špici

První soutěží byla stupňovaná obtížnost do 90 centimetrů. Velmi rychlou jízdou tento parkur vyhrála Pavla Váňová s Orionem 4. Jen o něco málo pomalejší čas měla domácí Alice Pekařová s Elitou 5, která se ještě nedávno rozhodovala, jestli se radši s klisnou nezúčastní kvalifikace na Velkou pardubickou.

Bronzovou příčku obsadila Eva Gédušová s Lady 16 a na čtvrtém místě byla opět domácí dvojice - Ivan Ryčovský s Lotrekem. Pro Ivana to byl velký úspěch, neboť v minulé sezóně parkur na této výšce nedošel. Páté místo si vyjel Tomáš Konečný s Rascou P. V tomto parkuru startovala za domácí ještě Martina Spáčilová s Vharaonem a dvojice dojela na pěkném 7. místě. V této soutěži startovalo celkem 14 dvojic.

Skok stupně Z

Ve skoku stupně Z s následným rozeskakováním zvítězila opět Pavla Váňová s Orionem. Jen těsně byla druhá Eva Horníčková s Cedem. Třetí a páté místo obsadil Radek Šídlo s mladými koňmi Cenzo a Ceto 1. S Cetem měl o šest (!) vteřin rychlejší čas než vítězka, bohužel však v rozeskakování jednou chyboval. Na čtvrtém místě se umístila Lenka Šimečková s Testou.

Nejlépe z oddílu se umístil Marek Langer s Elvisem 3, který přešel základní kolo čistě a pak jednou chyboval v rozeskakování. Skončil tak na 7. místě. Ladislav Vachutka s mladou Nathali a Martina Spáčilová s Vharaonem zajeli čistou a pěknou jízdu, bohužel obě dvojice měly v základním kole jeden trestný bod za čas.

Jedno shození v základním kole měly na svém kontě Iveta Kubíčková s Carling, Alice Pekařová s Elitou i Kateřina Křížková se Sissi Donou. Katka dostala ještě jeden trestný bod za čas. Ivan Ryčovský s Lotrekem byli bohužel vyloučeni hned na jedničce. Skok nebyl nijak zvláštní, obyčejný oxer, ale svítilo na něj slunce, a tak se skok zlatě leskl. Mnoho koní mělo s tímto skokem problém. Jak poznamenal po parkuru hlavní rozhodčí pan Jindra: "Šimla by přes tu jedničku dnes nedostal ani Aleš Opatrný!" (Nejmenovaná osoba pak k jeho výroku dodala: "Aleš by ho přes ten skok nedostal, ale Vachutka ano!" Je vidět, jak vysoké mínění mají jezdci o svém trenérovi!)

Parkur stupně Z byl vůbec obtížnější. Pouze čtyři jezdci z celkem 27 dvojic přešli čistě základní kolo i rozeskakování. V rozeskakování se nakonec utkalo osm jezdců, hodně dvojic se do něj nedostalo kvůli trestným bodům za čas. Celkem čtyři dvojice byly vyloučeny, buď pro pád nebo trojí neposlušnost.

Hájské mistrovství

Ve třetí soutěži, dvoufázovém skákání 105/110 centimetrů, startovalo celkem 25 dvojic a závod se stal takovým malým hájským mistrovstvím. První čtyři místa totiž zabrali domácí. Po velmi rychlé a riskantní jízdě zvítězila Monika Najmanová s Dorien. Tato dvojice sice startuje za Moravia Horse Vet Team, už téměř rok má však zázemí v JO Dubicko. Druhou příčku vybojovala neméně riskantní jízdou Barbora Ryčovská s Novelou 1. Třetí místo pak pro sebe získal Marek Langer s Elvisem a čtvrtou příčku Ladislav Vachutka se skokově velmi nadanou drobnou Daikiri 1. Až na pátém místě byla "nedomácí" dvojice, Leona Chladníčková s Cindarellou Z.

Iveta Kubíčková absolvovala s Carling i tuto soutěž s jednou chybou v první fázi a stejně tak i Radek Smyčka s Mississippi-H. Kateřina Křížková se Sissi Donou bohužel dvakrát chybovala, k tomu se jí přičetl ještě jeden trestný bod za čas.

Skok stupně ZL

Jestliže předchozí soutěž byla pod nadvládou domácích, ZL s následným rozeskakováním ovládli jezdci cizí. Pouze tři dvojice absolvovaly čistě obě kola. Naprosto suverénní jízdou zvítězila Lenka Franková s Lunetou 7. Druhé i třetí místo vybojovala Lucie Faltýnková se Zlatkou 1 a Panamou 2. Tím končily čisté jízdy v obou kolech. Čtvrtý byl Radek Šídlo s Cejlonem 8 a pátá Miroslava Vávrová s Colt Agramm. Obě tyto dvojice chybovaly jednou v rozeskakování.

Nejlépe z oddílu si vedla Lenka Vachutková s Mon Chery-H, která se umístila na 8. místě z celkem 22 startujících. Lenka měla jednu chybu v základním kole. Vítězka předchozí soutěže, Monika Najmanová s Dorien, absolvovala základní kolo s osmi trestnými body, stejně tak i Radek Smyčka s Mississippi-H. Radek startoval ještě s Gordonem-H, se kterým bohužel nasbíral 19 trestných bodů. Marek Langer, kterému se v předchozí soutěži dařilo s Elvisem, bohužel se svým druhým koněm Mozartem-H parkur nedokončil kvůli trojí neposlušnosti koně.

Vítězná Lenka

Poslední dvě soutěže byly pod nadvládou Vachutkovic dua. V L* zvítězila Lenka Vachutková s Kornetem 1, kterému se očividně závodění na domácí půdě zamlouvalo. Druhé místo vybojoval Ladislav Vachutka s Quirou-H. Bronzovou příčku obsadil Josef Kincl s Butterfly-B a čtvrté místo získala opět Lenka, tentokrát s Corlatem-H. Páty se umístil Petr Lacina s Korsicou. Z domácích zde startoval už jen Marek Langer s Mozartem-H. Ten měl očividně špatný den a dvojice parkur opět nedošla. Celkem v tomto parkuru startovalo 22 dvojic.

Laďovy úspěchy

V S** se nejvíce dařilo Laďovi, když zvítězil s čím dál lepší Quirou-H. Tato dvojice absolvovala jako jediná z 12 startujících základní kolo i rozeskakování čistě. I druhé místo obsadil tento jezdec, tentokrát s Taktikou-H, která v rozeskakování jednou chybovala. Třetí místo vybojoval Tomáš Daněk s Varadero 2, na čtvrtém místě se umístil Josef Kincl s Butterfly-B. Lenka Vachutková startovala s Dárkem, se kterým absolvovala základní parkur s jednou chybou a skončila tak na místě pátém. S Kornetem pak nasbírala 9 trestných bodů.

Celé závody provázelo hezké počasí a skvělá atmosféra. Domácím se dařilo, ale cizí dvojice nezůstávaly pozadu. Další oficiální parkurové závody proběhnou na podzim a všichni se už nemohou dočkat.

Fotografie: Petra Vrbová