Mistrovský speciál: Šesté místo v družstvech, jedenácté v dětech

Po dlouhých třech letech se hájskému týmu opět podařilo mít na mistrovství České republiky svá želízka v ohni. A to dokonce na obou dvou mistrovstvích. V tom seniorském i v tom dětském. Zatímco před třemi lety závodili v Martinicích Ladislav Vachutka s Dárkem a Lenka Vachutková s Kornetem v katgorii mladých jezdců, letos se Laďa vypravil na Ptýrov, aby startoval s Crackem v soutěži družstev. Lenka zamířila opět do Martinic, tentokrát však v roli trenérky. Svou mistrovskou premiéru zde totiž v kategorii dětí měla Kateřina Křížková s klisnou Nagojou.

Začněme mistrovstvím na Ptýrově, které se konalo jako první, a to od 10. do 12. července. Bylo to mistrovství seniorů, žen a mladých jezdců a družstev složených z těchto věkových skupin. Laďa si dovezl dva koně. S Taktikou-H se účastnil otebřených soutěží, s Crackem N šel družstva. V jeho týmu byla Kateřina Kubrická s Šejlou, Lucie Strnadlová s Wiedarthe a Ilona Kocourková s koněm Garela Far. Oblast Severní Moravy vyslala dvě družstva, toto "naše" bylo číslem 2.

Laďa měl s sebou ošetřovatelku (a naši zpravodajku) Ivetu Kubíčkovou, kterou jsme zvyklí vídat na závodech v sedle Carling. Ekipa vyjela z Olomouce ve čtvrtek odpoledne, v pátek se totiž konaly zahajovací tréninky a první kola seniorů, žen a mladých jezdců. Laďa startoval v rámci prvního kola žen v otevřené soutěži s Taktikou.

V parkuru na výšce 130 centimetrů se představilo celkem 83 (!) dvojic, z toho 37 jich startovalo v otevřené soutěži. Laďa s Taktikou dvakrát chybovali a umístili se na 50. místě celkem, v rámci otevřené soutěže pak byli 23. Crack měl kromě zahajovacího tréninku volno.

Startoval však v sobotu v rámci družstva Severní Moravy 2. Laďa zajel bezchybný parkur, stejně jako Lucie Strnadlová. Ilona Kocourková měla dvě chyby, Kateřina Kubrická si dovezla celkem 24 trestných bodů a její výsledek se škrtal. Tým měl tedy po prvním kole na svém kontě osm trestných bodů a byl tak na sedmém místě z celkem 16 družstev.

Laďa závodil v tomto parkuru na výšce 130 centimetrů i s Taktikou, a to v rámci otevřené soutěže. V té se představilo 32 dvojic a pouze devět jich došlo čistě. Jeden z nich byli Laďa a vybojoval s Taktikou výbornou stříbrnou příčku!

V neděli se konala druhá (tedy finálová) kola družstev. V těžkém parkuru stupně S** dokázali Laďa a Crack opět zopakovat nulu, a tak výrazně pomohli svému družstvu. To si polepšilo o jednu příčku. Lucka sice chybovala dvakrát, Ilona ale dovezla jenom pět trestných bodů. Katčin výsledek (16 tr.b.) se znovu škrtal. Celkových 21 trestných bodů tak stačilo na výborné 6. místo. Laďa byl navíc jednou z pouhých šesti dvojic, které dokázaly zajet dvojitou nulu.

S Taktikou startoval Laďa v otevřené dvoufázové soutěži 130/140 centimetrů. Z celkového počtu 45 dvojic se jich jenom sedm podívalo do druhé fáze. Laďa jednou chyboval v první fázi a dojel si tak pro krásné 11. místo.