Middle Europe Jumping Cup III: Vachutka čtvrtý ve finále Big Tour!

Od 1. do 3. srpna se v areálu ESC Olomouc konalo třetí, tedy poslední kolo seriálu MEJC a naši jezdci se samozřejmě opět účastnili. Pojďme se společně podívat na průběh tohoto úspěšného výjezdu.

Třetí, čtvrté a páté místo v "devadesátce"

Zahajovací soutěží celých závodů byl páteční parkur o výšce 90 centimetrů. Tato soutěž byla rozdělena na dvě části, v té první sbíraly body do finále děti. Na start nastoupilo celkem osm jezdců a i Jezdecký oddíl Dubicko měl své želízko v ohni - Kateřinu Křížkovou se Sissi Donou. Katka podala velmi pěkný výkon, bohužel však byla poněkud rychlejší a v soutěži na limitovaný čas se tak umístila "až" na čtvrtém místě.

Druhá část soutěže byla otevřená pro všechny jezdce i koně a nejlépe si z našich vedla Monika Najmanová s Dorien, která v konkurenci 23 dvojic vybojovala bronz.

Neméně úspěšný byl i Marek Langer, který se s Mozartem-H umístil na místě pátém. Osmá skončila kvůli poněkud rychlejší jízdě Barbora Ryčovská s Novelou. Rychlost této dvojice však nebyla nic proti tomu, co předvedl Marek se svým druhým koněm Elvisem. Podařilo se mu totiž být o více než šest vteřin rychlejší, než byl stanovený imitovaný čas. Z jezdců JO Dubicko startovala v soutěži ještě Iveta Kubíčková s Carling, která nasbírala celkem 11 trestných bodů.

Hobby Tour

V Hobby Tour, která se jela na výšce jednoho metru, se již našim jezdcům tolik nedařilo. Monika s Dorien i Marek s Elvisem byli čistí, ale příliš rychlí. Barbora s Novelou se časem zařadila na 9. místo, bohužel se však nevyhnula jedné chybě. Jednou chybovala taktéž Katka se Sissi Donou a Marek s Mozartem, Iveta s Carling pak měla chyby dvě.

Little Tour

V L* (115 cntimetrů) startovala pouze Lenka Vachutková s Corlatem-H a jedna chyba dvojici zařadila na 33. místo z celkem 71 startujících.

Dárek čtvrtý v S*

Jestliže se jezdcům v předchozích dvou soutěžích příliš nedařilo, v Medium Tour se situace změnila. Sedmnáctiletý Dárek ukázal, co v něm je a s Lenkou Vachutkovou v sedle si v konkurenci 91 dvojic dojel pro čtvrté místo. Krásné třinácté místo vybojoval čistou jízdou Ladislav Vachutka s Grandisem van't Heike.

S jednou chybou parkur absolvovala Lenka s Crystalem, kterého jela pro Leonu Samsonovou a dvě chyby měl na svém kontě Kornet.

Big Tour

Poslední páteční soutěží bylo ST* (135 centimetrů). Laďa s Taktikou-H obsadil po jedné chybě 20. místo z více než čtyřiceti startujících.

Marek druhý v ZM

První soutěží sobotního dne byla opět soutěž dětí. Katka Křížková se Sissi Donou tentokrát absolvovala parkur se čtyřmi trestnými body.

Více se dařilo našim jezdcům v otevřené soutěži, když Marek Langer s Mozartem vybojoval stříbro. S Elvisem pak soutěž dokončil s jednou chybou a Iveta Kubíčková s Carling se dvěma chybami.

Hobby Tour

Ve skoku stupně Z se také nejvíce dařilo Markovi s Mozartem, i když mu jeho poněkud rychlejší jízda přinesla "až" 9. místo ze 49 startujících. Monika s Dorien i Iveta s Carling absolvovaly parkur s jednou chybou a Marek s Elvisem nasbírali celkem 9 trestných bodů.

Lenka s Corlatem pátá

V sobotní "stodvacítce" startovala za oddíl pouze Lenka a reprezentovala ho výborně. S mladým Corlatem se v Little Tour umístila na skvělém pátém místě z celkem padesáti dvou dvojic.

Medium Tour

I v soutěži S** (30 centimetrů) se nejvíce dařilo Lence, tentokrát s Kornetem. Základní kolo přešla dvojice bezchybně, v rozeskakování pak bohužel chybovala dvakrát, což stačilo na 22. místo z 66 soutěžících. Dárek, Crystal i Grandis jednou chybovali v základním kole.

Big Tour

Také v sobotní poslední soutěži, tentokrát na výšce 140 centimetrů, dvojice Ladislav Vachutka - Taktika-H jednou chybovala. Jak se říká, historie se ráda opakuje. Pamatujete si na CSI Olomouc? I tehdy Taktika dva dny po sobě nijak neexcelovala, ve finále však podala oslňující výkon a nakonec skončila druhá. A tentokrát byly její výkony velice podobné.

Finálový den

V neděli všechny soutěže vrcholily. Většina koní však již byla poněkud unavená a parkury byly velmi náročné, výsledky tak nebyly úplně podle představ. Ale už jen to dostat se do finále byl úspěch. Katka Křížková se Sissi Donou chybovala v dětech (100 centimetrů) celkem čtyřikrát a v Hobby Tour (110 centimetrů) celkem pětkrát. Monika Najmanová s Dorien i Marek Langer s Mozartem absolvovali Hobby Tour se dvěma chybami.

Lenka Vachutková s Corlatem nasbírala v Little Tour (120 centimetrů) celkem sedm trestných bodů. V Medium Tour (130 centimetrů) se jí pak již dařilo mnohem lépe, s Dárkem absolvovala základní kolo čistě, v rozeskakování pak třikrát chybovala, a to jí vyneslo krásné deváté místo. Ladislav Vachutka s Grandisem chyboval v této soutěži jednou v základním kole.

To nejlepší však přišlo na úplný závěr závodů a vůbec celého seriálu. Ve finále Big Tour (140 centimetrů), v obrovské konkurenci a na obtížném parkuru, ukázala dvojice Ladislav Vachutka a Taktika-H, jakých kvalit dosahují. Jako jedni z pouhých čtyř dvojic absolvovali základní parkur čistě, v rozeskakování potom stejně jako Lenka s Dárkem v předchozí soutěži chybovali celkem třikrát, a tak si odnesli krásné čtvrté místo.

Celé závody, nebo lépe řečeno celý seriál MEJC, byl pro naše jezdce velmi úspěšný a my doufáme, že příští rok se ho budeme moct zase zúčastnit.

Foto Equine Sport Center Olomouc a Josef Marek.