Middle Europe Jumping Cup: Čtrnáct stužek pro Háj

Od 18. do 20 . dubna 2014 se v ESC Olomouc konaly druhé letošní závody. A tentokrákt nebyly jen tak ledajaké, ale konalo se zde první kolo třídílného MEJC - Middle Europe Jumpig Cupu. Další kolo se bude konat na Slovensku, kolo třetí a finále pak zase v Olomouci. Tyto závody mají celkem pět kategorií podle úrovní jezdců nebo stáří koní. V každé kategorii se sbírají body a podle počtu bodů nakonec určitý počet z každé kategorie postupuje do finále. Některé parkury však byly otevřeny pro všechny jezdce.

Jezdecký oddíl Dubicko si odvezl z třídenních závodů celkem čtrnáct stužek a celkem pět jezdců (tedy všichni, kteří za oddíl na těchto závodech startovali) má prozatím postup do finále jistý. Někteří dokonce ve více kategoriích. Kateřina Křížková se Sissi Donou je v kategorii Děti ze čtyř dvojic na třetím místě a v kategorii Hobby na 14. místě z 26 dvojic. Marek Langer je s Mozartem-H ve stejné kategorii na 13. místě a s Elvisem 3 na místě 19. Monika Najmanová je se zapůjčeným koněm Lotrekem také na místě 19.

Marek Langer je zároveň s Mozartem-H na 33. místě v kategorii Little Tour (50 dvojic). Lenka Vachutková je v této kategorii na 4. místě s Corlatem-H a s Vanillou Rose-H je taktéž na místě 33. V Medium Tour se Lenka s Dárkem zatím drží na místě 10., s Kornetem 1 je pak 39. V této kategorii je i její bratr, Ladislav Vachutka, který s Taktikou-H zaujímá místo 33. Výsledky jsou to velmi dobré, zvláště když uvážíme, že konkurence byla opravdu veliká (81 startů). I v nejvyšší soutěži máme své želízko v ohni - Ladislav Vachutka s Taktikou-H je na 28. místě z 54 dvojic.

Dvě medaile pro Laďu

První soutěží celých třídenních závodů byla páteční stupňovaná obtížnost do 95 centimetů. Startovali v ní celkem čtyři jezdci z oddílu a nejvíce se dařilo Ladislavu Vachutkovi. Ten startoval s Cacharel S, mladou klisnou, kterou jezdí pro Radovana Cibere. Čistou jízdou a v bezkonkurenčím čase se ujal vedení a na čele zůstal až do konce soutěže. Vyhrál tak v konkurenci 46 dvojic. Medaili však nezískal pouze s "Kájou", ale i s Beapostarou D. Ta je v majetku Leony Chladníčkové. Skončil s ní na třetím místě. Laďa startoval ještě i se svou klisnou, Quirou-H, s kterou parkur absolvoval s chybou na skoku číslo 2.

Marek Langer startoval s Mozartem-H a čistou, i když poněkud klidnější jízdou si vyjel krásné osmé místo. Monika Najmanová s Lotrekem, zapůjčeným od Ivana Ryčovského, měla velmi rychlý čas, který by stačil na druhé místo. Dvojice bohužel jednou chybovala, stejně jako Kateřina Křížková se Sissi Donou.

Úspěšné dvoufázové skákání 105/110 centimetrů

Stejně jako první soutěž, byla i ta následující soutěží otevřenou pro všechny jezdce a koně. A pro Jezdecký oddíl Dubicko byla velmi úspěšná. Z prvních osmi míst patřilo pět duu Vachutka-Vachutková. Ladislav se tentokrát nejlépe umístil se svou klisnou Quirou-H, a to na třetím místě. S Cacharel byl pak šestý a s Beapostarou D osmý. Lenka závodila s velmi šikovnou a rychlou Mon Chery-H, se kterou se umístila na čtvrtém místě. S mladou a nadějnou Vanillou Rose-H skončila sedmá.

Marek Langer s Mozartem-H měl bohužel jednu chybu v první fázi, a tak se umístil na místě 36. z 57 dvojic. Monika Najmanová s Lotrekem měli na svém kontě celkem osm trestných bodů z první fáze, což byl ovšem úspěch, neboť Lotrek tuto sezónu zatím chodil pouze parkury do metrové výšky.

Zástupce i v dětech

Třetí páteční a první sobotní soutěž byla otevřena pouze dětem do čtrnácti let. Za Jezdecký oddíl Dubicko v této kategorii startovala Kateřina Křížková se Sissi Donou. V pátečních 90 centimetrech se jí příliš nedařilo, parkur dokončila se 16 trestnými body. I tak však byla třetí, neboť v soutěži startovali právě jen tři jezdci. V sobotu se Katce dařilo už mnohem lépe a parkur ve stejné výšce zajela za pět trestných bodů. Získala tak čtvtré místo.

Jednou jsme nahoře...

...jednou zase dole. Toto rčení se v páteční poslední soutěži (S*) bohužel doslova splnilo Lence Vachutkové. Zkušený Kornet 1 se už na skoku číslo 2 rozhodl, že se mu vůbec, ale vůbec nechce skákat a Lenku vysypal.

Dvě stužky v ZM

Jak už bylo zmíněno výše, první sobotní soutěž byla opět kategorie Děti, avšak zaznamenali jsme oproti pátku jisté změny. Kvůli nízkému počtu dětí byla sobotní soutěž otevřená pro všechny kategorie, rozdělené bylo pak pouze dekorování. Tato soutěž se jela na limitovaný čas.

Marek Langer s Elvisem 3 si pěknou, ale příliš rychlou jízdou vyjel třetí místo. Lenka Vachutková vzala do této soutěže po páteční špatné zkušenosti Korneta 1 a neriskatní jízdou získala páté místo. Lenka startovala ještě se zapůjčeným mladým koněm Carionem, a i když na něm seděla poprvé v životě, přešla parkur čistě.

Marek sbírá body

Následující soutěž byla vypsána jako Hobby kategorie, mohli se tak tedy účastnit pouze jezdci, kteří v posledních dvou letech nestartovali v soutěžích o výšce 125 centimetrů a výš. Nejlépe z oddílu jel opět Marek Langer, tentokrát s Mozartem-H a umístili se na čtvrtém místě. Marek startoval také s Elvisem 3 a parkur dokončili s jednou chybou na 15. místě z 26 startů.

Na 17. místě  se po jedné chybě umístila Monika Najmanová s Lotrekem a na místě 20. Kateřina Křížková se Sissi Donou, která chybovala dvakrát.

Skvělí mladí koně

V soutěži stupně L* měl Jezdecký oddíl Dubicko celkem tři své koně. I tato soutěž byla omezena, jezdci nesměli jít v posledních dvou letech ST, mohli se však soutěže účastnit s koňmi mladšími šesti let. Toho využila Lenka Vachutková, když závodila s letos šestiletým hřebcem Corlato-H a pětiletou Vanillou Rose-H. Corlato nikoho nepřekvapil čistou jízdou a sedmým místem. Překvapením však pro některé byla Vanilla, která své první L* přeskákala pouze s jedinou chybou. Umístila se tak 25. z celkem 45 dvojic.

Premiérový start v L* měl také Marek Langer. Zajel velmi dobrý parkur, bohužel po dvojskoku zabloudil, a tak si odnesl čtyři trestné body za uzavření kruhu.

Kornet si napravuje reputaci

I přes nevydařené páteční S* se Lenka rozhodla tuto obtížnost znovu s Kornetem 1 zkusit. A výsledek byl výborný. Kornet se tentokrát snažil, pomáhal Lence kde mohl a nakonec se dvojice umístila po čisté jízdě na 14. místě z 65 dvojic. S Dárkem parkur absolvovala s osmi trestnými body. Ladislav Vachutka startoval s Taktikou-H a parkur došli s jednou chybou. Tato soutěž byla vypsána jako Medium Tour.

Poslední sobotní soutěž

Ve skoku stupně ST* jsme měli jedno želízko v ohni, Ladislava Vachutku s Taktikou-H. Dvojice byla velmi šikovná a s jednou chybou se umístila na 19. místě z 52 dvojic. Parkur byl součástí Big Tour.

Hobby a Little Tour

Poslední den se jely čtyři soutěže. Začínalo se kategorií Hobby, ve které startovala pouze Kateřina Křížková se Sissi Donou, a to s celkem devíti trestnými body.

Little Tour se účastnila Lenka Vachutková s Corlatem-H. Na výšce 120 centimetrů dokončila bez chyby a umístila se na skvělém osmém místě.

Čtvrté místo v S**

Nejvydařenější byla pro Lenku bezpochyby soutěž S** (130 centimetrů). Ve velké konkurenci (60 dvojic) vybojovala s Dárkem krásné čtvrté místo a předjela tak velmi dobré polské a slovenské dvojice. Za ní se dokonce umístili i někteří přední čeští jezdci, např. Jiří Skřivan. Ladislav bohužel takové štěstí neměl a s Taktikou-H nasbírali celkem 12 trestných bodů.

Vrcholu třídenních závodů, ST**, se nikdo z oddílu neúčastnil. Jak jsem již poznamenala na začátku, výjezd to byl opět velmi úspěšný, celkem 14 stužek ze čtrnácti parkuru, to už je pěkný výsledek, ne?