Lenka Vachutková vítězkou jubilejní Ceny Háje!

Stejně jako loni se i letos na výsledkové listině Ceny Háje objevilo úplně nahoře jméno domácí jezdkyně. Loni zvítězila Lenka Vachutková s Dárkem, svou tehdejší stájovou jedničkou. Letos si pro zlato dojela se zapůjčenou klisnou Leonou, kterou obvykle jezdí Kateřina Svěráková.

Historie Ceny Háje

Než se půjdeme podívat na průběh celých závodů, projděme si historii Ceny Háje, která je vskutku zajímavá!

I. Cena Háje se konala v roce 2005, a to na výšce 130 centimetrů. Účastnilo se jí celkem devět dvojic a s čistým kontem dokončili základní kolo jenom dva jezdci - Jiří Malý s Hvězdou 4 a domácí Ladislav Vachutka starší s Dárkem. Oba dva vzdali rozeskakování a umístili se tak ex aequo na prvním místě.

II. Cena Háje proběhla v roce 2007, tentokrát už na úrovni ST (140 centimetrů). Do soutěže nastoupilo sedm dvojic a vítězství znovu zůstalo doma, a sice zásluhou Lenky Vachutkové s Kornetem. Tato dvojice jako jediná dokončila základní kolo bez trestných bodů. Druhé místo získal vítěz I. Ceny Háje, Jiří Malý s Hvězdou a třetí skončil Rudolf Doležal s koněm Caridor/Calypson.

III. Cena Háje přilákala již jedenáct startujících, z nichž se nejvíce dařilo Petru Eimovi staršímu s koněm Genius Lysák. To byl výborný plemenný hřebec, který později závodil na úrovni 150 centimetrů. Stříbro obhájil Jiří Malý s Hvězdou a bronz vybojoval Petr Kuba s Torem 1, kterého dnes vídáme v sedle s Tinou Šalkovou. Jediný Eim dokázal zajet základní kolo s nulou, Malý obdržel tři trestné body za čas a Kuba jednou chyboval.

V roce 2009 se na start postavilo celkem 23 dvojic. O vítězství se po základním čistém kole rozeskakoval Jiří Skřivan s Mercedes 1 (klisna bývala postrachem při soutěžích se střídáním koní, ale vyhrávat opravdu uměla) a Nikola Bielíková se Safírem 14. V rozeskakování zvítězil zástupce Stáje Manon. Třetí se pak umístil Karel Lamich s Georgem.

O rok později, při V. Ceně Háje, se z 27 dvojic dostalo pět do rozeskakování. V tom tentokrát nenašla přemožitele Nikola Bielíková se Safírem 14. Druhé místo obsadil Jan Zwinger s El Pasem II (koně dlouho jezdil Zdeněk Žíla a momentálně ho vídáme na závodech pod Rudolfem Doležalem). Třetí pak skončil David Fialka s klisnou Ebony, se kterou sbírá cenné kovy juniorka Nina Kaločová. Malá zajímavost - na sedmém místě se umístila Nikola Bielíková s hřebcem Caleri-II. S tím Calerim, který má na svém kontě mnoho cenných umístění z Poháru národů a Grand Prix.

V roce 2011 se na stupně vítězů již potřetí dostal kůň Safír 14. Tentokrát však zvítězil se Zdeňkem Žílou. Z patnácti dvojic se jich sedm podívalo do rozeskakování a v tom vybojovala druhé místo Lenka Vachutková s Kornetem. Třetí pak byl zase Zdeněk Žíla, tentokrát s koněm Amely SL.

Při VII. Ceně Háje zvítězila Petra Masárová s Michelangelem, jezdkyně jako jediná absolvovala základní parkur bez trestných bodů. Druhé místo vybojoval jezdec, který je aktuálně ve vedení Českého skokového poháru - Marek Klus a Gwen 2. Třetí pak skončil Radek Šídlo s Valois.

V roce 2013 se na prvních čtyřech místech prostřídaly dvě dvojice - domácí Ladislav Vachutka a Petr Eim. Z celkem patnácti dvojic se ze základního parkuru stupně S** (130 centimetrů) šest probojovalo do rozeskakování, kde vítězství pro pořádající stáj vybojoval Ladislav Vachutka s Vendy-H. Třetí místo pak Laďa obsadil s výborným běloušem Candy's Manem. Stříbrnou a bramborovou medaili získal Petr Eim, a to s Catangem HT Fitmin a Wandorem Gigolo.

Jak už bylo zmíněno na začátku článku, loňský ročník vyhrála v konkurenci sedmi dvojic Lenka Vachutková s Dárkem, a to po napínavém boji v rozeskakování. Toho se účastnila ještě s Corlatem-H, se kterým skončila na třetím místě. Stříbro vybojovala Lenka Gladišová s Irrasem.

ZZ pro Petru Vrbovou

Teď je však už čas projít si letošní ročník soutěž po soutěži. Hned na začátku je třeba říct, že celým závodům většinou kralovali domácí.

Zahajovacím parkurem byla hobby soutěž ZZ (80 centimetrů) na limitovaný čas. Na start se postavilo celkem třináct dvojic, z nichž se stanovenému času nejvíce přiblížila domácí Petra Vrbová s Gordonem-H. Druhé místo obsadila Kristýna Zvěřinová a Princ I, třetí pak skončila Pavlína Buláková s Manou 4.

Dařilo se i dalším členům oddílu. Čtvrtou příčku vybojoval Lukáš Topitsch se svou novou posilou Air Wolfem, který je v majetku Katky Indrůchové. Bez trestných bodů parkur dokončila také Kateřina Křížková s Durou a umístila se tak na šestém místě.

Dva trestné body za čas měla na svém kontě Martina Žváčková s Vharaonem. Jednou pak chyboval Ivan Ryčovský s Lotrekem a Jitka Jedelská s Nefertiti.

Šest stužek pro tým v ZM

Další soutěží byla stupňovaná obtížnost do 95 centimetrů a tady domácí získali prvních šest míst v konkurenci 21 dvojic. Zvítězila Barbora Ryčovská s Novelou 1 a stejná jezdkyně obsadila i bronzovou příčku, a to s Lotrekem. Stříbro vybojovala Jitka Jedelská s Nefertiti.

Pro čtvrté místo si dojela Růžena Holátková s Carling, páté místo obsadil Tomáš Bartl s Elvisem 3 a šestá se umístila vítězná dvojice z první soutěže, Petra Vrbová s Gordonem-H.

Bez chyby parkur absolvovala také Sandra Kučerová s Rock'n Lery (9. místo) a Lenka Vachutková s poníkem Endy Kvit, který je v majetku pana Jakuba Slámy (11. místo). S několika chybami pak dokončila parkur Kateřina Křížková s Durou, která se vrací do sportu po dlouhé pauze.

Stříbrná Dorien

Prvním oficiálním parkurem bylo Z s následným rozeskakováním. V tom se na start postavilo celkem 26 dvojic, z nichž se polovina probojovala do druhého kola. Tam se nejvíce dařilo Filipovi Tošovskému s Bukalinem, který byl o dvě vteřiny rychlejší než druhá Monika Najmanová s Dorien. Třetí místo pak obsadila Hanna Hofmannová s Dakotou 12.

Do rozeskakování se se všemi třemi koňmi probojovala Lenka Vachutková. Po bezchybných výkonech obsadila s půjčeným Grevotem 4. místo, s mladým Dariem 1 7. místo a s Olympicem Caletto-H místo 9.

S jednou chybou parkur absolvovala Sandra Kučerová s Rock'n Lery (15. místo) i s Aresem 3 (19. místo). Jednou chybovala také Iveta Kubíčková s Carling (17. místo) a Lucie Bartl-Langerová s Mozartem-H (22. místo). Pět trestných bodů pak měla na kontě stejná jezdkyně s Manon 3. Tomáš Bartl nasbíral s Elvisem 3 celkem 17 trestných bodů.

Kateřina Křížková vítězkou 110/115

Do dvoufázového skákání 110/115 centimetrů nastoupilo celkem sedmnáct dvojic. Po bezchybné první i druhé fázi zvítězila rychlým časem domácí Kateřina Křížková s Dárkem. Druhé místo obsadila Silvie Hlavatá a Irras, třetí pak byl vítěz předchozí soutěže Filip Tošovský s Bukalinem.

I čtvrté a páté místo zůstalo doma, a to zásluhou Lucie Bartl-Langerové s Mozartem-H a Lenky Vachutkové s Grevotem. Ve druhé fázi jednou chybovala vítězka soutěže se svým druhým koněm, Nagojou 2 (9. místo).

Monika Najmanová měla na svém kontě čtyři trestné body s Picassem 5 a osm trestných bodů s Dorien. Lucie Bartl-Langerová dojela s klisnou Manon 3 do cíle první fáze s 11 trestnými body.

Kornet druhý v L**

Cena Ladislava Vachutky jun., tak se jmenovala předposlední soutěž, kterou bylo L** (120 centimetrů). Na start se postavilo celkem 21 dvojic, z nichž nejlepší výkon podala Ingrid Bumbová s Lady Volteir. Jezdkyně byla o pět vteřin rychlejší než druhá umístěná, Lenka Vachutková s Kornetem 1. Třetí příčku pak obsadil Miloš Chlanda s Likorou.

Lenka vybojovala čistou jízdou také páté místo, a to s Nathali a 8. místo s Barabasem, kterého jezdí Anna Dvořáková. Jednu chybu měla při své společné premiéře v L** dvojice Kateřina Křížková - Nagoja 2. Premiérový start na této výšce absolvovala také Monika Najmanová s Picassem 5 a dokončila s devíti trestnými body.

X. Cena Háje

Cena Háje se letos jela na výšce 125 centimetrů a na start se postavilo čtrnáct dvojic. Do rozeskakování jich postupovalo celkem pět a i letos, stejně jako loni, měla Lenka Vachutková výhodu dvou startů. Na vítěznou jízdu nakonec proměnila start s Leonou 4 Kateřiny Svěrákové, s Quirou-H pak byla po dvou chybách třetí. Druhé místo získala vítězka předchozí soutěže, Ingrid Bumbová s Lady Volteir.

Lenka startovala ještě s Nathali, která v základním kole jednou chybovala a umístila se tak na pěkném sedmém místě.

Všem "jubilejním" vítězům a umístěným gratulujeme a už se těšíme na příští, jedenáctý ročník!

Fotografie naleznete zde, na rajčeti Petry Vrbové. Za objektivem byli kromě ní také Monika Najmanová a David Kubík.