Lenka Vachutková vítězkou Ceny Háje 2014!

27. září 2014 se v Jezdeckém oddíle Dubicko konala Cena Háje. Účast nebyla příliš veliká, neboť hodně moravských jezdců bylo na finále Skokového poháru v Hořovicích. I tak však konkurence nebyla nejmenší a domácí měli co dělat, aby se jí vyrovnali.

Zlatá Lucka

První soutěží byla stupňovaná obtížnost do 90 centimetrů. V konkurenci 12 dvojic vybojovala naprosto suveréní jízdou vítězství Lucie Langerová, která sice startuje za Klub přátel Bludovečku, trénuje však s Ladislavem Vachutkou, a tak je víceméně domácí. Lucčina Manon 3 je stejná jako její sestra Mon Chery-H - velmi rychlá a mívá jen dva převodové stupně, vítězství nebo neposlušnost.

Druhé místo získala Radomíra Tošenovská s Diorem 1 a třetí byla domácí jezdkyně, Martina Spáčilová s Vharaonem.

V soutěži startovali za domácí ještě Kateřina Křížková se Sissi Donou, která chybovala na dvojce a Ivan Ryčovský s Lotrekem, který zajel čistý parkur, bohužel však zabloudil.

Druhé a třetí místo pro Báru

Ve dvoufázovém skákání 95/105 centimetrů vyhrála Anna Siatková s Levádou 3 po čisté a velmi rychlé jízdě v obou fázích. Následující čtyři místa však vybojovaly domácí (nebo skorodomácí) jezdkyně. Druhé a třetí místo obsadila Barbora Ryčovská s Lotrekem a Novelou 1. Čtvrtá byla Lucie Langerová s Manon a pátá Kateřina Křížková se Sissi Donou. Všechny jezdkyně měly nulu v obou fázích.

Radek Smyčka s Mississippi-H jednou chyboval v druhé fázi, i když čas měl naprosto nejlepší. Iveta Kubíčková s Carling také čistě přejela první fázi, ale pak bohužel spadla na posledním skoku druhé fáze. Marek Langer s Mozartem-H nasbíral celkem 18 trestných bodů.

V soutěži startovalo celkem 14 dvojic.

Laďovy zlobivé kobyly

Parkur stupně ZL byl nejvíce obsazený, celkem v něm startovalo 22 dvojic. Zvítězila Jana Navrátilová a Nikolaj, druhá se umístila Anna Siatková s Levádou a bronz vybojoval Miloš Chlanda s Démantem 1. Teprve na čtvrtém místě byla domácí jezdkyně, Barbora Ryčovská s Novelou.

Šesté místo vybojoval Ladislav Vachutka s Daikiri 1. Lenka měla s Empiriem de Tar (v majetku Pavly Dohnalové) nejlepší čas, bohužel však jednou chybovala, stejný výsledek pak měla i s Mon Chery-HRadek Smyčka s Gordonem-H i Marek Langer s Mozartem absolvovali parkur s osmi trestnými body.

Příliš se nedařilo Laďovi s Dorien, kterou jel pro Moniku Najmanovou, a s Nathali. Dorien se znelíbila jednička a odmítla poslušnost, celkem dokončila s 10 trestnými body. Nathali zase nevyšel odskok na "áčko" ve dvojskoku a "béčko" vyhnula, Laďa měl opravdu co dělat, aby se udržel v sedle. Celkem za to nasbírali 12 trestných bodů.

"Už se vážně těším na Albu," prohlásil Laďa po dojetí parkuru.

Jak poznamenala Lenka: "Kdyby Laďa spadl, celý večer bych oslavovala."

L

Předposledním parkurem byl skok stupně L** s následným rozeskakováním. Zvítězila vždy velmi rychlá Lenka Gladišová s koněm Irass, druhé místo obsadila vítězka předchozí soutěže  Jana Navrátilová s Nikolajem  a třetí místo opět patřilo Milošovi Chlandovi s Dématem. Pouze tyto tři dvojice dokázaly náročný parkur přejít bez trestných bodů.

Stejně jako v předchozí soutěži, i teď patřilo "až" čtvrté místo domácím, v tomto případě Lence Vachutkové s Empiriem. Dvojice jednou chybovala v rozeskakování. Také s Corlatem-H se Lenka dostala do rozeskakování, bohužel se v něm nevyhnuli jedné neposlušnosti. Jeden ze skoků se totiž skákal téměř proti stojanu dalšího skoku, hradbám, a Corlato se lekl.

Laďa tentokrát Dorien dostal do cíle bez neposlušnosti, dvojice však dvakrát chybovala v základním kole. Stejného výsledku dosáhla s Laďou v sedle i Carling. S Nathali Laďa vzdal.

V tomto parkuru startovalo celkem 19 dvojic.

Dvě Lenky a boj o medaile

Před poslední soutěží dne, skokem stupně S  s následným rozeskakováním, za mnou přišla Lenka a prohlásila: "Baru, dones mi panáka." A tato věta se ukázala jako nejlepší rozhodnutí dne. Nevím, jestli Lenka nedala tajně toho panáka svým koním... Ale nepředbíhejme.

Celkem sedm dvoji nastoupilo na start základního parkuru. Taktika-H opět ukázala, že takto malé parkury ji prostě nebaví, a tak po jedné chybě v základím kole zbylo na Laďu "až" čtvrté místo.

Lenka startovala jako první s Corlatem-H. Ten se snažil mnohem více než v předchozí soutěži a dvojice došla do cíle rozeskakování s nulou na kontě a ve velmi rychlém čase. Lenka Gladišová se však s Irassem nenechala zahanbit a Lenčin čas překonala. Lenka Vachutková však měla ještě jedno eso v rukávu - Dárka. Snad celý hájský team držel palce a dokonce i Corlato, kterého jsem držela, se uklidnil a sledoval Dárkův parkur. 

A jak to dopadlo? Dárek ukázal, že je prostě jednička a vybojoval s Lenkou v sedle zlato v Ceně Háje 2014. Obhájí Lenka příští rok vítězství? Už se nemůžeme dočkat, až to zjistíme.

Foto Petra Vrbová a Patrik Devocelle