CSI*** Leszno: Laďa jedenáctý ve finále Silver Tour

Od 26. do 29. října 2014 probíhaly v polském Leszne tříhvězdové parkurové závody. Sešla se tu opravdu velká konkurence skvělých zahraničních koní a jezdců, ale Češi se neztratili, a to i zásluhou ,,našeho" Ladislava Vachutky. V průběhu závodů jste měli možnost sledovat naše online zpravodajství na facebookových stránkách, kde jsme všechny výsledky zveřejňovali. Pojďme se teď však už podívat na průběh CSI.

Za Česko se do Polska vydala startovat početná ekipa - Aleš Opatrný, Jiří Hruška, Josef Kincl, Ladislav Vachutka, Lucie Anovčínová a Petra Pešková. Nesmíme opomenout ani Radovana Cibere, který je sice Slovák, již delší dobu však jezdí u nás.

Jezdci s koňmi byli na místě už v sobotu 25. října. Pěkný areál se nachází na kraji Leszna a je součástí školy. Má venkovní jízdárnu, která sloužila k opohybování koní, malé vnitřní opracoviště k rozeskákání (jak poznamenal Josef Kincl: ,,Vůbec se tam nedá pořádně skočit. Třeba Čiki-Čiki potřebuje víc prostoru, když skáče velké skoky...") a ne zrovna obrovskou halu. Přesto se staviteli dařily stavět obtížné a dlouhé parkury, které byly divácky atraktivní. Co se skoků týče, některé vypadaly jako ty, co doma používáme na zimní přípravu - otlučené, špinavé... Naopak velmi líbivé byly žluté a červené chrizantémy, které byly umístěny u každé překážky.

Stáje byly úplně všude. Pár pevných boxů se tu sice našlo, ale mobilní stáje byly kolem jízdárny, haly i přilehlého dvora. Olomoucká výprava, tedy Laďa, Rado a Lucka, měla víceméně soukromou část a sousedila se stále veselým Igorem Šulkem.

V neděli probíhaly veterinární kontroly a také se jely první soutěže - na programu byla první kola šestiletých a sedmiletých a také Diamond Tour. Zde nasbírali naši jezdci první úspěchy - Cibere se s Ikke van Stal Cipa umístil na 4. místě v šestiletých a Hruška s Aristem na 6. místě v Diamond Tour.

V pondělí se konala druhá kola mladých koní a Diamond Tour a první kola Bronze (3. místo Anovčínová s Rolys, 5. místo Pešková s Patricks Hill), Silver a Gold Tour. Z Česka sem dorazila velká hájská ekipa. Cestovala přes čtyři hodiny tam a zase zpátky, jen aby viděla svého oddílového kolegu a pokochala se trochu jiným jezdeckým uměním. Nikdo však nelitoval.

Laďa startoval v Silver Tour, ST*. Taktika byla z haly poněkud překvapená, jako ostatně spousta dalších koní. To se odrazilo na jejím výsledku, který byl dvanáct trestných bodů. Klisna však chybovala jen v první části parkuru, pak se rozkoukala a zbytek odskákala jako profík.

Gold Tour byla hezká podívaná, ale zlatý hřeb byla samozřejmě Diamond Tour. Hájská ekipa neodolala prohlídce parkuru a ještě nějakou chvíli poté se všem členům podlamovala kolena. Oxery 150 centimetrů vysoké a 180 centimetrů široké... Trojskok začínající tripplebarem... A to všechno na čas, takže jezdci, kraťte, kraťte, kraťte!

Mou osobní favoritkou v celé soutěži byla bombastická klisna KS Coradina, sedlaná Lotyšem Andisem Varnem, která nakonec skončila čtvrtá. Skvělých skokanů se skvělými původu tu však byla spousta. Zklamáním bylo vyloučení Cibereho a vzdání se Opatrného, radost přinesla čistá jízda a sedmé místo Šulka.

V úterý se konaly finálové jízdy mladých koní a Diamond Tour a druhá kola Bronze, Silver a Gold Tour. Anovčínová vyhrála s Rolys Bronze Tour, Cibere se v Silver Tour umístil šestý s Dollar Lookem a tři krásná umístění nasbírali naši také ve finále Diamond Tour! Opatrný s Acoverem vybojoval stříbrnou příčku, Hruška s Aristem byl 12. a Kincl s Cascarem 13.

Laďovi se s Taktikou vedlo o trochu lépe než v pondělí, chybovali na parkuru dvakrát.

Závěrečný den sliboval finále tří tůr a především očekávané Grand Prix. Taktika se ve finálový den ukázala v tom nejlepším světle - obtížný parkur přeskákala bez trestných bodů a dvojice se tak umístila na 11. místě. V Grand Prix potěšili všechny české fanoušky Opatrný a Hruška, když dokázali získat po náročném rozeskakování 4. a 5. místo.

Závody dopadly skvěle, je vidět, že se naši jezdci v zahraničí neztratí. Jen mě mrzí, že jsem nikdy nestihla vyfotit Aleše Opatrného, když se těsně před parkurem cpal flákem masa nebo Big Macem... Asi nějaký nový způsob zbavování se nervozity. :-)