Hubertova jízda Úsov

18. října 2014, když ještě někteří jezdci závodili v Sobotíně, vydala se druhá hájská výprava na Hubertovu jízdu konanou v nedalekém Úsově. Členy této výpravy byla Petra Vrbová s Gordonem, Kateřina Křížková se Sissi Donou, Růžena Holátková s Figarem a Radek Smyčka s Mississippi. Tři jezdci šli se svými koňmi "po kopytě", Katka jela na start vozíkem, neboť její Sissi má za sebou dlouho závodní sezónu.

Ráno to vypadalo, že se kvůli dešti bude muset celá výprava zrušit. Petra s Katkou a Radkem se však stále nevzdávali naděje, že slibovaná předpověď nakonec opravdu výjde a vydali se čistit svá "prasátka". Růženka zatím do stájí nedorazila. Ve třičtvrtě na devět pomalu přestalo pršet, Gordon a Sissi již byli v tu dobu nablýskaní, na úpravě Mississippi se pracovalo a Figaro byl stále zabahněný až za ušima. Růženka nikde.

Mezitím se začali do ohrady pouštět koně. Stádečko klisen chodívá do výběhů samo a nejinak tomu bylo i teď. Mississippi hrozně zuřila, když její kamarádka Grace Kelly vyběhla ze stáje a ona musela trpělivě snášet Radkovu očistnou kůru. Rozhodla se, že to nenechá jen tak, a protože se Radek v boxe nezavřel, šťouchla klisna do dveří a hurá, cesta ven byla volná.

Radek se vyřítil za svým koněm ven ze stáje, v obličeji úplně rudý a se slovy: ,,Je to v pr... Nemá ohlávku, tu nechytnem..."

Peťa ještě neházela ,,sedlo do ovsa", vzala ohlávku a šla do ohrady zkoušet chytat divokého oře. Mezitím dvorní veternářka Monika Najmanová přicházela z výběhů, uslyšela Radkovo hlasité nadávání, a to už se proti ní řítila Mississippi. Monča se postavila do vrat a zahrála si na brankáře. Miss uhnula do leva, Monča po ní skočila. Miss uhnula doprava, Monča po ní skočila. Nakonec klisnu chytla kolem krku a začala řvát: ,,Království za ohlávku!"

V tu chvíli konečně přijela Růženka a ve čtvrt na deset se zavelelo k odchodu. O chvíli později toho měl již Gorda dost a rozhodl se, že nikam nejde. Své zlaté, hodné a milé paničce udělal takového ,,hrba", že ji to vystřelilo na krk. Druhý však naštěstí nenásledoval. Celá tříčlenná výprava dorazila bez dalších potíží na místo, kde už čekala Katka.

Hubert vedl z Úsova do Police, přes pole a louky jelo stádo téměř osmdesáti koní. Cestou byly postaveny nízké přírodní skoky. V půlce cesty se přecházel potok, se kterým měli někteří westernoví koně velké potíže. Hájští koně jsou však na vodu zvyklí, takže s broděním neměli problém, místo toho se však střídali ve zlobení svých jezdců. Petra se rozhodla Gordona přejmenovat na Mamrda.

Celý Hubert byl ukončen honem na lišku, kterého se však naši jezdci neúčastnili, neboť měli před sebou ještě cestu domů. Celí vyhládlí si objednali několik pizz, které v nich zmizeli raz dva.

Večer se pak všichni vydali na soud, kde se k nim připojili také další členové oddílu. Jaká byla radost těch, co se Hubertovi jízdy nezúčastnili, když byli Katka, Petra, Růženka a Radek odsouzeni za shazování překážek! Radost je však po chvíli přešla, neboť soudce řekl: ,,Jeden za všechny, všichni za jednoho," a tak se odsouzenci stali i ostatní.

,,No jo, vy jste zvyklí skákat jen dokolečka na tom vašem písku. Ale když jsou překážky rovně, tak je to problém, co? Kdyby vás tak viděl trenér!" prohlásil soudce.

,,Ještěže je neviděl," šeptla Lenka. ,,Dostal by infarkt."

Celý team byl pak odsouzen ke skákání přes židličky postavené do kruhu. Překonali překážky bez trestných bodů a ve výborném čase, sklidili potlesk a pak se už jen pilo a tancovalo a tancovalo a pilo...

Foto Kateřina Křížková