Grand Prix Ing. Jana Kutěje: Hezké (skoro)završení sezóny

O víkendu 10. - 12. října proběhly poslední letošní závody v areálu ESC Olomouc, a to pod názvem Grand Prix Ing. Jana Kutěje. Prestižní soutěže a nemalé dotace přitáhly do Olomouce skoro celou jezdeckou špičku. A tak se z tohoto ukončení sezóny staly opravdu kvalitní závody s obrovskou konkurencí, kde bylo velmi těžké uspět. Sourozencům Vachutkovým se však podařilo dosáhnout na pár hezkých umístění.

Pátek

Lenka zahájila závodní víkend skvělým umístěním v první soutěži - skoku stupně ZL. V konkurenci 52 dvojic vybojovala skvělou jízdou druhé místo s Mon Chery-H. Tím ale její úspěchy nekončily. Kornet se totiž vrátil po dlouhé pauze na kolbiště a návrat to byl opravdu působivý. Umístil se totiž na místě třetím.

Ani Laďa nezůstal nijak pozadu, když s mladou Daikiri 1 skončil šestý. Lenka startovala ještě se Sissi Donou (v majetku Kateřiny Křížkové) a dvojice absolvovala parkur s jednou chybou. Také Laďa měl v soutěži ještě jednoho koně, Nathali. Té se nechtělo příliš zvedat nohy, a tak Laďa po několika chybách skočil skok mimo pořadí, a tím parkur vzdal.

Mohl však být s klisnou spokojený, protože následující parkur, L**, již Nathali přeběhla s pouhou jednou chybou. Stejný výsledek měla i Lenka se Sissi a Mon Chery.

Velmi rychlou jízdu předvedla Lenka s Corlatem-H, bohužel měli na svém kontě dvě chyby. Osm trestných bodů nasbírala také Daikiri.

Posledním parkurem dne bylo S**. V tom se nejlépe vedlo Laďovi s Taktikou-H, která, jak ještě zjistíte, měla o víkendu opravdu skvělou formu. I když obvykle tato klisna "stotřicítky" bezchybně nechodí (viz její profil), tentokrát se snažila a nakonec z toho bylo 13. místo z 60 startů.

Také Grandis van't Heike však svého jezdce potěšil čistým parkurem a pomalejší jízdou se dvojice umístila na 18 místě.

Sobota

Druhý den se začínalo rovnou na "stodvaceti" a parkury celého dne byly kvalifikací do nedělního finále, kam se podívalo padesát nejlepších z každé soutěže.

Lenka se Sissi dvakrát chybovala, s Corlatem pak po dvojí neposlušnosti ve dvojskoku soutěž ukončila.

"Zlobil, no. Je to blb," prohlásila na adresu svého milovaného hřebce po dojetí parkuru.

Důvod k radosti měl po soutěži stupně S** Laďa, když s Taktikou opět překonal bezchybně základní kolo i rozeskakování a dosáhl na ještě lepší umístění než v pátek. Z 80 dvojic byl 11. 

Laďa s Grandisem i Lenka s Dárkem absolvovali základní parkur s jednou chybou.

V ST**, kde startovalo přes šedesát dvojic, už startoval jen Laďa, protože Lenka nechtěla sedmnáctiletého Dárka po dlouhé sezóně tahat do takových vysokých parkurů. Laďa se s Taktikou i Grandisem umístil po jedné chybě na konci první poloviny výsledkové listiny, což byl velký úspěch vzhledem k náročnosti parkuru.

Neděle

Do finálové neděle se kvalifikovali oba jezdci se dvěma koňmi - Lenka do L** se Sissi a do S** s Dárkem, Laďa do S** i ST** s Taktikou a Grandisem.

Lenka se Sissi chybovala v L celkem třikrát, s Dárkem v S čtyřikrát. Na koních se projevila únava po dlouhém víkendu a vůbec celé sezóně.

Laďa a Grandis v S jednou shodili, Taktika v ST měla chyby dvě.

Pro některé to bylo ukončení úspěšné sezóny 2014 (brzy očekávajte na našich stránkách foto-zhodnocení sezóny celého teamu), Lenku však ještě čekají jedny hobby závody. A kdo ví, snad se Vanilla Rose-H, která má zdravotní pauzu, brzy uzdraví a Lence začne halová sezóna.

Foto ESC Olomouc