Finále hobby závodů: Vítězkou Hošková, domácí Ryčovský třetí!

Celý rok jezdci pilně sbírali body. V sedmi kolech se snažili dosáhnout co nejlepších výsledků. Počítali body, závodili, vyhrávali i prohrávali. Všichni toužili po tom, dostat se do elitní pětky. V konkurenci více než 130 bodujících jezdců to však bylo velmi těžké. Umístit se mohli jen ti, kteří po celou sezónu podávali slušné a nekolísavé výsledky v parkurech s největší konkurencí. Konečná pětice nejlepších se v průběhu roku příliš neměnila, všechny čtyři jezdkyně a jeden jezdec se celou sezónu drželi v TOP 10.

Pojďme se však napřed podívat na průběh posledních hobby závodů. V křížkovém parkuru se sešlo celkem 24 dvojic. Zvítězila J. Kopečná na koni AC's Donna Castella, s rozdílem od limitovaného času pouhé 0,03 vteřiny. Druhá se umístila R. Blažková s Luky Colin a třetí místo vybojovala E. Vidimová s Caretou.

Hned v následujícím parkuru se začal lámat pomyslný chleba. Ve dvoufázovém skákání 60/70 centimetrů totiž startovali čtyři jezdci z průběžné elitní pětky - Linda Hošková, Nikola Staňková, Michaela Sedlářová a Ivan Ryčovský. Trenéři si rvali vlasy ve snaze vymyslet svým svěřencům co nejkratší možnou trasu. Svěřenci se zase posilňovali ve snaze co nejvíce si ztížit zapamatování parkuru.

Pokud jste četli v průběhu roku Hájskou drbnu, nemusím vám říkat, kdo vyhrál. Ano, i tentokrát se Lindě podařilo v konkurenci 24 dvojic vybojovat prvenství, a to v sedle nové akvizice Cary 2. Klisnu jsme až donedávna mohli vídat s Natálkou Roučkovou ve středně těžkých soutěžích.

Jen kousek za Lindou zaostala Michaela s Desiré, která se zatím držela na čtvrté příčce celoročního seriálu. Třetí místo získal domácí jezdec Tomáš Jílek s Figarem.

Další dva jezdci z elitní pětky si však také nevedli špatně. Nikola se v sedle koně Sebecca umístila na 7. místě, Ivan Ryčovský s Lotrekem na místě 9. Oba tak nasbírali pár dalších bodů.

Malá zajímavost - jak Desiré tak i Lotrek pocházejí z bouzovského chovu pana Pokorného.

Ve stupňované obtížnosti do 90 centimetrů zvítězila úžasně riskantní jízdou domácí Monika Najmanová s Dorien. Druhé místo získala S. Kopecká s koněm Esprit a třetí byla P. Přikrylová a Bony. Tato soutěž byla nejvíce obsazená, celkem zde startovalo 26 dvojic.

A jak si vedla naše pětice? Po předchozí soutěži se v ní stále drželi ti samí jezdci a bylo jasné, že to tak už nejspíš zůstane. Otázkou však bylo, v jakém pořadí je nakonec uvidíme na dekorování.

Ve stupňované obtížnosti se velmi zadařilo Ivanovi, který s Lotrekem vybojoval skvělé páté místo. Nikola se umístila devátá, Linda po jedné chybě 15. a Michaela taktéž s jednou chybou 17. Boj začínal být velmi napínavý. Pořadím totiž mohla zamíchat Lucka Langerová, startující jako jediná z TOP 5 v posledních dvou soutěžích.

Dvoufázové skákání 95/105 centimetrů vyhrála nepřekvapivě Lenka Vachutková s Kornetem. Ten opravdu nevypadal na to, že nedávno prodělal schvácení kopyt. Jejich parkur připomínal spíše dostih...

,,Já se snažila ho brzdit! Myslíš, že jsem schválně jela steeplechase?" bránila se Lenka po dekorování, když jí poražení nadávali.

Druhé místo vybojovala další domácí dvojice, Barbora Ryčovská s Novelou. Třetí pak byla M. Motuzová s Matyasem.

Lucka Langerová skončila po jedné chybě osmá z 15 dvojic.

Poslední soutěží dne byla stupňovaná obtížnost do 110 centimetrů. Vítězství si vychutnala předtím poražená Bára s Novelou, kterou pro jednou Lenka blahosklonně pustila před sebe. Lenka sedlala Sissi Donu a po jedné chybě se umístila na druhém místě. Třetí byla opět M. Motuzová a Matyas.

Lucce odmítla Manon na jednom skoku poslušnost a vzápětí začala kulhat, takže Lucka byla nucena vzdát další pokračování.

Teď již známe rámcové vítěze, ale jak se nakonec poskládala naše pětice nejlepších? Naprosto neočekávaně zvítězila Linda Hošková (201 bodů), která si vedení udržela od druhého kola poháru. Druhé místo vybojovala Nikola Staňková (191 bodů). Ta se již dlouho držela v první desítce, až v šestém kole se však dostala do první pětice. Třetí se umístila Ivan Ryčovský (180 bodů), jediný domácí jezdec v elitní pětici. Ivan byl v TOP 5 již od třetího kola, ale dlouho to vypadalo ,,až" na páté místo. Čtvrté místo obsadila Michaela Sedlářová (177 bodů), která se dlouho ,,schovávala" těsně pod dekorovanými místy a stejně jako Nikola se až na poslední chvíli dostala nahoru. Páté místo nakonec připadlo Lucii Langerové (157 bodů), která se v pětce objevila již ve čtvrtém kole.

A kdo se vešel do první desítky? Šesté místo obsadili ex aequo Lenka Vachutková a Marek Langer se 154 body. Na osmém místě se umístila Barbora Ryčovská se 151 body, na devátém Monika Najmanová se 132 body a na desátém Růžena Holátková se 124 body.

Všem TOP 5 jezdcům srdečně blahopřejeme k jejich velkému úspěchu a všichni se již nemůžeme dočkat druhého ročníku Hobby seriálu!