ESC Olomouc: Šest medailí pro tým

První prázdninové závody našeho týmu byly ty letní v Olomouci, které se konaly v největších vedrech od 3. do 5. července. Naše ekipa musela bojovat s velkou konkurencí i s nepřízní počasí, přesto si však tým odvezl jedenáct stužek a šestkrát dosáhl na medailové pozice. Navíc se našim jezdcům podařilo zvítězit ve všech třech ranních soutěžích - v pátečním Z, v sobotním dvoufázovém skákání 100/110 i v nedělním ZL.

Dvě stužky v Z

Celé závody se zahajovaly pátečním parkurem stupně Z s návazným rozeskakováním a celkem 34 dvojic se postavilo na start této soutěže. A pro vítězství si dojela členka naší ekipy, Lucie Bartl-Langerová s Manon. Dvojice si tak znovu zvedla sebevědomí po ne úplně podařeném Slovensku, kde jí trochu vázla komunikace.

Na krásné čtvrté místo dosáhla další hájská dvojice, a sice Sandra Kučerová a Ares. Od vítězné Lucky ji dělila jedna sekunda. Co se dalších členů týmu týká, s jednou chybou základní parkur absolvovala Lucka s druhým koněm, Mozartem-H, kterého obvykle jezdí její manžel. S osmi trestnými body pak dokončila parkur Barbora Ryčovská a Lotrek.

Podruhé zlatá Manon

Pátek byl dnem, kdy se Lucka a Manon vezly na vítězné vlně. I při svém druhém startu si dojely pro první příčku. Zvítězily o jednu desetinu sekundy před druhou Terezou Schönovou. Přitom konkurence byla opravdu velká, celkem 50 dvojic se postavilo na start tohoto ZL.

S jednou chybou parkur dokončila Lucka s Mozartem, Sandra s Aresem a Bára s Lotrekem. Pro všechny tři to byl skvělý výsledek, protože Sandra s parkury této úrovně ještě nemá moc zkušeností a Mozart i Lotrek jsou koně, kteří obvykle chodí parkury do jednoho metru.

Menší problémy se zvládnutím své nové posily měla Kateřina Křížková. Nagoja byla hodně rychlá a ne moc pozorná, udělala tedy na parkuru dvě chyby.

Stříbro pro Vanillu Rose

Tažení týmu za medailemi pokračovalo i v páteční třetí soutěži, v parkuru na výšce 115 centimetrů. Po bezchybném základním kole se Lence s Vanillou Rose-H podařilo zajet rychlé rozeskakování a vybojovaly tak druhou příčku v konkurenci 53 dvojic.

Dařilo se i Katce s Nagojou, dvojice si výborně poradila s oběma koly a obsadila šesté místo, i když na této výšce spolu závodily poprvé. Tento výsledek znamenal, že měla Katka splněnou polovinu kvalifikace na nadcházející mistrovství.

S jednou chybou dokončila rozeskakování Lenka s Corlatem-H, což znamenalo 19. místo. V základním kole pak jednou chyboval Ladislav Vachutka s Glamourem, kterého jel pro Leonu Chladníčkovou.

S*

Na start poslední páteční soutěže se postavilo třicet dvojic. Lenka zde měla tři koně. S Kornetem a Vanillou Rose-H byla po dvou chybách těsně za polovinou výsledkové listiny, Corlato-H poněkud zlobil a došel parkur s 16 trestnými body. Nedařilo se však ani takovým dvojicím, jako je třeba Klár a Colette 1 nebo Kincl a Butterfly-B.

Vítězství pro Novelu

Už jsem zmiňovala, že každý den vyhrál zahajovací soutěž člen hásjké ekipy. Páteční vítězku Lucku nahradila v sobotu Barbora Ryčovská s Novelou, když byla ve dvoufázovém skákání 100/110 centimetrů o více než tři vteřiny rychlejší než druhá umístěná.

Velmi dobrý výkon podal také Tomáš Bartl s Mozartem-H, když po bezchybné první i druhé fázi obsadil 12. místo z 38 dvojic. Se dvěma chybami dokončila druhou fázi Sandra s Aresem. Osm trestných bodů v základním kole měla s Dorien i Picassem Monika Najmanová.

Picasso pátý v ZL

Monice se sice příliš nedařilo v sobotní první soutěži, v ZL si však s Picassem dojela pro výborné páté místo po bezchybném rozeskakování. Jednu chybu v základním kole měla Lucka s Manon, Katka s Nagojou i Bára s Novelou. Příliš se nedařilo Lucce s Mozartem a Sandře s Aresem, obě jezdkyně byly bohužel vyloučeny.

Vachutka osmý v L*

Na start parkuru stupně L* se postavilo celkem 71 dvojic. Nejvíce se dařilo Ladislavu Vachutkovi s Glamourem, kterého jel pro Leonu Chladníčkovou. Dvojice vybojovala bezchybnou jízdou osmé místo. Jednou chybovala Lenka s Quirou-H i s Nathali a chybu měla také Katka s Nagojou. Ta si tím vyjela kvalifikaci pro MČR a mohla tak s sebou vzít dva koně. (S Dárkem již kvalifikaci měla vyjetou delší dobu.)

Stříbrná Taktika

Poslední sobotní soutěží bylo S*, ve kterém startovalo 61 dvojic. Po bezchybném základním kole i rozeskakování si pro druhé místo dojel Laďa s Taktikou-H. Dvojici předjel jenom Zdeněk Žíla s Dominkou B. Laďovi se dařilo i s Crackem N, dvojice vybojovala 6. místo.

Výborně si s parkurem poradila také Lenka s mladou Vanillou Rose-H, dvojice dvakrát chybovala v rozeskakování. První parkur na výšce 125 centimetrů absolvovala klisna Nathali, která pod Lenkou jenom jednou chybovala v základním kole. S dvanácti trestnými body pak dokončila parkur Quira-H, klisna, která šla naposledy podobnou výšku před rokem.

Vítězná Rock'n Lery

V nedělní zahajovací soutěži (ZL) dokončila týmový hattrick Lenka v sedle Rock'n Lery. Zvítězila rychlou a bezchybnou jízdou v konkurenci 31 dvojic. Třinácté místo obsadila po jedné chybě Bára s Novelou. Dvě chyby měla stejně jako v sobotním dvoufázovém skákání 100/110 Monika Najmanová s Dorien i Picassem. Nebylo se však čemu divit, na výkonech se začalo podepisovat počasí.

L**

Ve "stodvacítce" se nejvíce dařilo opět Lence s Rock'n Lery, dvojice jednou chybovala v základním kole a umístila se na 19. místě z 45 startujících. Corlato zlobil, Lenka s ním nakonec skočila skok mimo pořadí a bylo rozhodnuto, že půjde na nějakou dobu na Slovensko k Ivanu Rydzimu.

S**

Dvě chyby na svém kontě měla Lenka a Kornet v pakruru na 130 centimetrech. Umístili se tak na 19. místě ze 33 startujících. Quira-H chybovala celkem pětkrát.

ST*

Poslední soutěží celých závodů byla nedělní "stopětatřicítka". V té se vedro podepsalo na výkonech Laďových koní. Crak N chyboval celkem třikrát, s Taktikou skočil Laďa skok mimo pořadí.

Pro Laďu to byla generálka před mistrovstvím České republiky, které se konalo o týden později.