ESC Olomouc: (Ne)překvapivé úspěchy hájského týmu

Týden po výjezdu do Brna, 24.-26. dubna, se v Olomouci konaly závody, na které vyrazilo z Jezdeckého oddílu Dubicko pět jezdců. Parkury byly obtížné, konkurence velká, a přece se ekipě velmi dařilo a všichni podávali skvělé výsledky (někteří dokonce výsledky nejlepší).

Páteční Z

První soutěží celovíkendového programu byl parkur stupně Z s následným rozeskakováním. Tady se nejlépe dařilo Marku Langerovi s Mozartem-H, dvojice dokázala překonat základní parkur bez chyby a pokračovala do rozeskakování, kde jednou chybovala. Umístila se tak v polovině výsledkové listiny, na 30. místě z 63 startujících.

Lucie Langerová s Manon 3 i Monika Najmanová s Quirou-H jednou chybovaly v základním kole, Kateřina Křížková se Sissi Donou chybovala dvakrát.

Stříbro a bronz pro Lenku

Následovalo ZL na čas, ve kterém si skvěle vedla Lenka Vachutková. S mladou klisnou Daikiri zajela bezchybný parkur ve velmi dobrém čase a dlouhou dobu vedla průběžnou výsledkovou listinu. Ke konci soutěže se však předjela s klisnou Novelou, kterou jela pro Barboru Ryčovskou, a na které seděla potřetí v životě. Lenka se nakonec umístila na 2. a 3. místě, protože ji předjela Lucie Brabcová s Vidarou.

Skvělou osmou příčku obsadila Lucka s Manon. V konkurenci 80 dvojic to byl opravdu výborný výsledek. Marek s Mozartem jednou chyboval v základním kole a skončil 33., Katka s Dárkem a Lenka s Nathali se po jedné chybě umístili na 36. a 37. místě. Katka se Sissi Donou chybovala třikrát.

Stříbrný Kornet

V L* s následným rozeskakováním startovala Lenka s Kornetem, Daikiri a Nathali a Katka s Dárkem. Obě jezdkyně si vedly opravdu skvěle.

Lenka absolvovala základní kolo se všemi třemi koňmi bez chyby, s Kornetem pak dokázala zajet rozeskakování ve výborném čase a nakonec se umístila druhá, opět za Lucii Brabcovou. Také obě klisny překonaly rozeskakování čistě, ale v pomalejších časech, proto skončily na 15. a 16. místě.

Katka chybovala s Dárkem jednou v rozeskakování a umístila se tak na 27. místě z 53 dvojic.

Sobotní úvod

V sobotu se závodů účastnila už jen Lenka, Katka a Monika, ale rozhodně tým nezahanbily. Ve dvoufázovém skákání 100/110 centimetrů si nejlépe vedla Katka se Sissi Donou, které se podařilo zajet čistě základní kolo, pak však třikrát chybovala ve druhé fázi. Monika absolvovala základní parkur s jednou chybou.

Skvělá Vanilla a Dárek

Sobotní L* bylo poměrně slušně obsazeno, startovalo v něm celkem 54 dvojic. Lenka startovala s Vanillou Rose-H, se kterou předvedla bezchybný a rychlý parkur a umístila se na druhém místě. Ale také Katka si vedla skvěle. S Dárkem zabojovala a skončila na čtvrtém místě. Byla o pouhé čtyři setiny sekundy pomalejší než třetí umístěná, Michaela Mžiková.

Lenka měla v L* ještě Rock'n Lery a Corlata-H, s oběma jednou chybovala, i když výborné časy by ji v případě čistého výkonu řadily na druhé a sedmé místo.

Kornet znovu boduje

Celkem 49 dvojic se postavilo na start sobotního S* s rozeskakováním. Kornet znovu ukázal, jak mu vyhovuje chodit jen jeden parkur za den. Odvděčil se Lence skvělým 6. místem ze 49 startujících. Rock'n Lery jednou chybovala v základním kole, s Corlatem se Lenka poněkud neshodla, a tak ke třem chybám přibylo ještě dalších 13 trestných bodů za uzavřené kruhy a čas.

Katčino nedělní vítězství

V neděli se začínalo parkurem stupně ZL. Nejlépe se dařilo Katce Křížkové s Dárkem, když podala bezchybný výkon a čas měla o dvě vteřiny rychlejší než druhá umístěná. Tou byla Lenka Vachutková s Daikiri 1. Také páté místo putovalo do JO Dubicko, tentokrát zásluhou Lenky s Nathali.

20. místo patřilo Vanille Rose-H, která pod Lenkou jednou chybovala, 22. pak byla také po jedné chybě Monika Najmanová s Quirou-H. Parkuru se účastnilo 34 dvojic.

L**

Poslední soutěží pro hájský tým bylo nedělní L**. Tady si nejlépe vedla Vanila Rose-H, která se po jedné chybě v rozeskakování umístila s Lenkou na 16. místě ze 48 dvojic. Daikiri překonala parkur jen s jednou chybou v základním kole, Nathali pak s osmi trestnými body.

ST**

V poslední soutěži celého víkendu již nikdo z hájské ekipy nestartoval, ale výborné výkony koní i jezdců si zaslouží pozornost i na těchto stránkách. Čistých jízd v prvním kole bylo osm, celkový počet startujících 21. Již na opracovišti bylo před rozeskakováním veselo. Místo toho, aby si jezdci opracovávali koně, chodili po skupinkách tam a zpátky a povídali si.

Po nějaké době již došla trpělivost rozhodčím a z věže hlásil pan Jindra vysílačkou na opracoviště paní Měrkové: "Jaruško, máš tam nějaké jezdce, kteří by byli ochotni účastnit se rozeskakování?"

Nakonec se však rozhodčí i diváci dočkali prvního startujícího, kterým byl domácí Radovan Cibere se Zacatem Cas. Dvojice předvedla bezchybné a také velmi rychlé rozeskakování a nasadila tak laťku velmi vysoko.

Další dvojicí byl Marek Klus s mladým a úžasně nadaným hřebcem Carisonem. Pro toho byl tento parkur teprve druhým ST** v životě, ale zajel ho na jedničku. Časem se dvojice zařadila za Cibereho.

První chybující dvojicí byl Jiří Hruška s Carethagem Z. Následoval opět čistý, ale pomalejší výkon v podání Igora Šulka a Gitana, Šulek pak nechyboval ani se svým druhým koněm Wawo Aquirado.

Tou dobou stále ještě vedl domácí Cibere, ale hned další dvojice byla rychlejší - Rudolf Doležal a Lara Croft. Předjet Doležala se pokusil Marek Klus se svým druhým koněm, Cradem von Wichenstein, čas však stačil až na konečné druhé místo. Poslední startující, Martin Řezníček s Priscilou, nasbíral 9 trestných bodů.

Dekorování se neobešlo bez několika komických situací. První nastala, když osmý Martin Řezníček přicházel k rozhodčím a uvědomil si, že nemá zapnuté sako. Pustil tedy otěže a začal se zapínat, mezitím mu však Priscila odešla na druhý konec kolbiště. Aby nebylo více zdržování, další dekorovaný, Jiří Hruška s Carethagem, svižně přicválal k rozhodčím. Bohužel však poněkud selhalo brždění a rozhodčí museli rychle uhýbat.

Čtvrtý umístěný, Marek Klus s Carisonem, celý zářil: "Pane Jindro, že byl Carison úžasný? Bylo to teprve jeho druhé ST, teď už to půjde jenom výš!"

Když si šel pro stužku vítěz Rudolf Doležal s Larou Croft, vlezl mu do cesty Igor Šulek, který se zaujatě vybavoval s Markem Klusem. Lara a Wawo se lehce srazili a Doležal řekl: "Nelez mi sem, teď jsem na řadě já!"

A tak skončily třídenní závody, pro naši ekipu velmi úspěšné a další výjezd na toto kolbiště se bude konat 8.-10. května, kdy se zde pořádá druhé kolo Central Europe Jumping Cupu.

Za foto patří velký dík Patriku Devocelle a Jezdci.cz