Do nové sezóny v novém

Zimní příprava je v plném proudu, sezóna 2015 se kvapem blíží, všude se pilně trénuje, plánuje, domlouvá, přemýšlí... Pojďme se podívat, jak se na sezónu chystá Jezdecký oddíl Dubicko.

Protože jízdárna je střídavě pod sněhem, pod vodou nebo rozbahněná, trénují členové týmu několikrát do týdne v hale. Ta je dost velká na to, aby se v ní daly stavět kratší řady nebo mini-parkurky, a dost malá na to, aby se v ní jezdci naučili točit na pětníku a občas to odnesl nějaký ten třmen nebo koleno. Názory na ježdění v hale se u různých jezdců (i koní) liší. Někteří jezdci tvrdí, že hala je lépe podrží v obratech i na rovných stěnách a jejich čtyřnozí miláčci nemají kam prchnout. Jiní však říkají, že cena za tyto výhody je příliš vysoká - už zmíněná rozbitá kolena, když vás kůň naveze na stěnu, pohmožděniny, pokud vás na stěnu hodí, atakdále, atakdále. Koním hala většinou příliš nevadí, mnozí bývají klidnější než v otevřeném prostoru jízdárny. Ale jsou tu i tací, kteří halu vyloženě nesnášejí, třeba proto, že se musí v obratech příliš namáhat, nebo si nemohou běhat, jak se jim zlíbí.

Také trenéři by raději stavěli své kreace na větším prostoru, ale velmi dobře si umí poradit i v hale, to mi věřte. Na začátku přípravy se ,,pouze" přiježďuje. To zahrnuje miniaturní kroužky kolem sloupů, ježdění ze středu ve cvalu apod. Později přijdou na řadu kavalety, napřed ty na zemi, později zvednuté na podpůrných křížcích. A konečně se začnou stavět skoky, dělá se gymnastika na in-outech a řadách. Ke konci se skáče do výšky a parkury. Jezdci také začali jezdit do velké haly v Olomouci, kde se může stavět opravdu ve velkém.

Letos v zimě trénuje tým nejen se svým ,,dvorním" trenérem Ladislavem Vachutkou, ale párkrát do měsíce přijede také jeho bratr Pavel. Tréninků se účastní kromě místních jezdci také ti, kteří ve svých stájích nemají vlastního trenéra nebo chtějí trénovat s některým z Vachutků. A tak je u nás častým hostem Klub přátel Bludovečku, v čele s Lucií Langerovou a Tomášem Bartlem. Tito dva jezdci trénují s panem Vachutkou již delší dobu, a tak budou v nové sezóně zařazeni do skupiny jezdců, o kterých tyto stránky informují.

Když se zrovna netrénuje, staví se koním skákání ve volnosti. Občas to sice bývá poněkud nebezpečné, zvláště u ,,bláznivých" koní, kterých je (mezi námi) ve stáji dost. Ale koním to jen prospívá.

Během zimy se změnili jezdci některých koní a také přibyli koně noví. Lenka Vachutková má do nové sezóny poměrně rozsáhlé stádečko. Ke stálicím, jako je Kornet, Corlato, Mon Chery a snad konečně zdravá Vanilla Rose, přibyly dvě klisny na výcvik (Renesance a Rock'n Lery). Lenka také přebrala od svého velmi vytíženého bratra Ladi klisny Nathali a Daikiri. Kromě toho má nově na starost dvě remonty - Daria a Kaira. Jezdkyni už však v nové sezóně neuvidíme s její bývalou jedničkou Dárkem, kterého bude jezdit Kateřina Křížková.

Také Ladislav Vachutka má novou akvizici. Je jí velmi nadějný Crack, který bude v nové sezóně doplňovat Laďovu stájovou jedničku Taktiku. Zatím poslední změna je v sedle klisny Quiry, kterou jsme vídali pod Laďou, a nyní s ní trénuje Monika Najmanová.

Letos se ve stáji očekávají dvě hříbata. Dura Kateřiny Křížkové je připuštěna bílým Cannavarem, kterého nabízí ZH Tlumačov. Lenčina Najdy je taktéž připuštěna šimlem, hřebcem Coupie z hřebčína Sprehe. Obě jezdkyně se modlí, aby jejich hříbata nebyla bílá.

Menší změny čekají i Hájskou drbnu. Vizitky koní budou vycházet pravidelně každý týden v úterý, nově budou také vizitky jezdců, a to každý čtvrtek. O nedělích se můžete těšit na shrnutí předešlého týdne, a pak už nám začne sezóna a zpravodajství ze závodů.

První závody čekají tým nejspíš na konci března, kdy se v areálu JO Dubicko budou konat Velikonoční hobby závody. Laďa Vachutka by měl se sezónou začít již o tři týdny dřívě v rakouském Ebreichsdorfu.