CSI*** Olomouc: Vachutka desátý ve finále Silver Tour!

Když se asi před dvěma lety přišlo s nápadem vrátit do Česka mezinárodní skokové závody a pořádat je v Olomouci, mnozí byli zvědaví, jak se s tím areál Equine Sport Center Olomouc vypořádá. Zvládne ten obrovský mediální tlak? Tolik účastníků a návštěvníků? Nebude to ostuda?

Kdo loni na prvním olomouckém CSI byl, ten může potvrdit, že ostudu jsme si ve světě neudělali. Velká chvála přicházela z řad jezdců i diváků, v neposlední řadě pak ale především od stavitele parkuru, pana Olafa Petersona, který byl nadšený povrchem, skokovým materiálem a pomocným personálem.

Když se tedy veřejnost dozvěděla, že se letos v červnu v Olomouci budou konat další mezinárodní závody, zařazené do Světového poháru a navíc probíhající jako kvalifikace na OH 2016, nikdo se nestrachoval, že by si pořadatelé vzali velké sousto. A zavládlo obrovské nadšení, protože taková akce neprobíhá v Česku každý den, tím spíš ne na Moravě.

Na těchto závodech měl náš tým, stejně jako loni, jedno želízko v ohni. Rozdíl byl však v tom, že letos sedlal Ladislav Vachutka ne jednoho koně, ale rovnou dva - Taktiku-H a Cracka N. Zbytek týmu měl fandící a ošetřovatelskou funkci.

Laďa startoval v Silver Tour, která se jela na výškách 130-135 centimetrů, a to ve čtvrtek, v sobotu a v neděli. Parkury byly velmi technické a obtížné, konkurence veliká, přesto se však Laďovi dařilo.

Čtvrtečního kola na výšce 130 centimetrů se účastnilo celkem 66 dvojic. Osmnáct se jich pak celkem dostalo do cíle bez trestných bodů. Mnoho jezdců nechybovalo, obdrželo však penalizaci za překročení stanoveného času.

Laďa se umístil na 40. příčce s Crackem po jedné chybě, s Taktikou pak byl 44. s jednou chybou a jedním trestným bodem za čas. Oba koně skákali velmi dobře a Laďa byl s výsledky spokojený.

V sobotním kole Silver Tour (135 centimetrů) startovalo 41 dvojic, mnoho jezdců totiž první kolo bralo jako tréninkové a další dny se postavilo na start vyšších soutěží. Taktika opět potrvdila, že druhé závodní dny chodí skvěle a čistým parkurem se zařadila na výborné dvanácté místo! S Crackem pak Laďa chyboval dvakrát.

V neděli se finále Silver Tour jelo až odpoledne, po vrcholu v podobě finále Diamond Tour. Ze čtyřiceti startovních dvojic se do rozeskakování dostalo po čisté jízdě pět (!), nulu pak zopakoval jenom slovenský jezdec Robert Pál a zaslouženě tak zvítězil.

Z českých dvojic si nejlépe vedli Marek Klus a Carison, kteří po jedné chybě obsadili osmou příčku. Jak však napovídá titulek článku, ani naše dvojice se nenechala zahanbit. Ve skvělé formě se totiž předvedl Crack, který jednou chyboval a rychlým časem vybojoval v náročném parkuru výbornou desátou příčku! Taktika se po dvou chybách umístila těsně za polovinou výsledkové listiny, na 23. místě.

I když na Velkých cenách skáče Laďa parkury o deset centimetů vyšší, CSI bylo nepochybně mnohem těžší. Proto jsou výsledky našeho jezdce opravdu skvělé, neboť předvedl, že se může rovnat české parkurové špičce. A kdo ví, třeba budeme Laďovi příští rok fandit v Gold nebo Diamond Tour!

Foto Zdenka Šimonová