Velká cena Martinic: Šesté místo v generálce pro Vachutku a Taktiku

Jak jsme vás informovali na našich facebookových stránkách, vyrazil Ladislav Vachutka (startující za ESC Olomouc) o víkendu 17. - 19. dubna na Velkou cenu Martinic. Laďa absolvoval už jednu Velkou cenu v sedle skvělého bělouše Candy's Mana, to bylo v roce 2013 v areálu Suchá u Litomyšle. Parkur tehdy tato dvojice nedokončila. Klisna Taktika-H, aktuální jednička Laďovy stáje, se Velké ceny letos zúčastnila vůbec poprvé a bylo to pro ní také premiérové T*. Ale nepředbíhejme.

Laďa se do Martinic vypravil již ve čtvrtek, v pátek ho pak čekaly první soutěže. V obou parkurech, S* a ST* (125 a 135 centimetrů), dvojice jednou chybovala. Čistých dvojic však nebylo mnoho, a tak se naši v obou soutěžích umístili v první polovině výsledkové listiny - v S* na místě 31. z 65 startujících a v ST* na 29. z 67 startujících.

Sobota byla ve znamení "generálky" na Velkou cenu. Výška překážek: 140 centimetrů, kurz: náročný, startujících: 61, čistých jízd: 9.

Hned první startující, Alexandr Baraldi a Zambucca, dojel se 14 tretsnými body. Druhá dvojice, Nikola Bielíková s koněm Concelo, absolvovala parkur se 16 trestnými body. Čtvrtý startoval Jiří Skřivan se Zemblou, dvojice, která v loňském finále ČSP skončila druhá. Ti nasbírali dokonce 18 trestných bodů.

Na první bezchybnou dvojici si diváci museli počkat. Až 26. startující, Michaela Šínová a Casidi (mimochodem polobratr Taktiky), nechybovala a konečné umístění dvojice bylo 9. místo.

O deset parkurů později přišla druhá čistá jízda v podání Štěpána Šebelky se Zugattim (konečné 4.místo). Na třetí bezchybný výkon se nemuselo dlouho čekat. 39. startoval Ladislav Vachutka s Taktikou-H a dvojice si s parkurem poradila s takovou samozřejmostí, jakoby něco podobného skákala každý den. Zařadila se průběžně na druhé místo.

Laďu pak předjela o dva koně později Denisa Bittnerová s Vanessou 5 (3. místo). Laďa s Taktikou se dlouho se drželi na třetím místě, na konci však startovaly po sobě tři dobré dvojice, od kterých se daly očekávat čisté výkony - Jiří Papoušek se Zonnedoeptoltien (1. místo), Jaroslav Jindra s Quentinem Donth-M (2. místo) a Kateřina Kubrická s Šejnou 1 (5. místo).

A bohužel, ani jeden z těchto jezdců nezklamal a postupně odsunuli Laďu s Taktikou "až" na 6. místo. Výsledek to je však v takové konkurenci naprosto úžasný, zvláště vzhledem k tomu, že na prvních pěti místech se umístily dvojice, které mají podobných parkurů za sebou tucty a jejichž jména v jezdeckém světě něco znamenají.

Do parkuru byl mimo jiné zakomponován i vodní příkop, prozatím se skokem nad sebou (šlápnutí do vody se tedy nepočítalo jako chyba). Jezdci a koně nemají na obyčejných závodech moc šancí si příkopy vyzkoušet, což se ukázalo jako velký problém při loňském mistrovství dětí a juniorů. Mnoho dvojic mělo tehdy s překonáním skoku velké problémy a mluvilo se o častějším zařazování vodního příkopu do všech úrovní parkurů. 

Bohužel se však s příkopy na našich kolbištích stále příliš nesetkáváme, takže ho stavitel Velké ceny Martinic, pan Eduard Petrovič, zakonponoval do pátečního i sobotního vrcholu.

Taktika, která není zvyklá skákat široké příkopy, do vody při parkuru šlápla. Laďa se obával, že ve Velké ceně to bude pro klisnu nejobtížnější část celého parkuru.

Nakonec nebyl vodní příkop nejobtížnější jenom pro Taktiku, ale pro dvě třetiny startovního pole. Do Velké ceny Martinic se přihlásilo celkem 39 dvojic. Parkur byl samozřejmě ještě více obtížnější než generálka. Nejvíce problémů činily jezdcům dvě překážky - již zmiňovaný vodní příkop a trojskok.

Vodní příkop se nacházel v samém závěru parkuru, následoval na rovné linii po kolmém skoku a málokdo ho dokázal dobře najet. Trojskok byl asi v polovině kurzu a skákal se směrem k opracovišti. Koně na něm trochu pospíchali a chyb bylo opravdu hodně.

Obtížnost parkuru dokazuje i fakt, že jenom dva jezdci překonali základní kolo bez jediné chyby - zkušená Barbora Tomanová s velmi šikovnou Sorceress (která však měla delší pauzu a na opracovišti Barboru shodila, když zastavila těsně po doskoku) a Vladimír Tretera s Quentinem 6, dvojice na Velkých cenách dobře známá.

Pouhých 8 dalších dvojic překonalo parkur s jednou chybou. Laďa s Taktikou se se svými 12 trestnými body umístil na konci první poloviny výsledkové listině, na 17. místě. Dvojice chybovala poprvé na skoku číslo 5. To byl kolmý skok, na který se téměř po rovné linii najíždělo z oxeru, vzdálenost byla 5-6 cvalových skoků. Taktika přišla ke kolmému skoku trochu z dálky a shodila ho předníma nohama.

Potom přišla chyba právě na trojskoku, hned na "áčku". Naštěstí zbytek překážky se dvojici podařil velmi dobře. Na kontě tedy měli osm trestných bodů. Předposlední skok také hodně padal, byl to kolmý skok skákaný směrem k opracovišti, Laďovi se však podařil překonat bez problémů. A už dvojici čekal pouze vodní příkop, kde se Taktika jen dotkla jedním kopytem vody, bohužel se však i to počítalo jako chyba.

Laďa s Taktikou však ukázali, že na takovéto parkury opravdu mají, Taktika neměla problémy s výškou, šířkou ani s "koukavými" profily (hodně koní se bálo růžového oxeru nebo stojanu ve tvaru šálku kávy). První květnový víkend se tato dvojice vypraví na druhou Velkou cenu, do Brna a my budeme držet palce!