Velká cena Kolína: Úspěchy v rámcových soutěžích a Laďovo první T**

Od 21. do 24. května probíhala v novém areálu v Němčicích u Kolína letošní čtvrtá Velká cena. Náš tým se účastnil rámcových soutěží i samotné Velké ceny, která se letos poprvé jela na výšce T**, tedy 150 centimetrů. Pojďme se podívat, jak se jezdcům dařilo!

Celkem se tohoto kola Českého skokového poháru účastnili tři jezci: Lenka Vachutková, Ladislav Vachutka a Kateřina Křížková. Lenka s Katkou vyrazily do pátečního ZL a L**, Laďa pak do pátečního S**, sobotního ST** a nedělního T**.

Páteční ZL se jelo na čas a výborně se s ním poprala Lenka s Vanillou Rose-H, když v konurenci 64 dvojic dokázala vybojovat skvělé páté místo. Čistých jízd bylo přitom opravdu mnoho (44) a rozhodovaly setiny vteřin.

Katka a Dárek absolvovali parkur také bezchybně a časem se dvojice zařadila na 15. místo. A aby se umístění dobře pamatovala, Lenka s Daikiri skončila 25. Naše dvojice od sebe vždy dělily přibližně dvě vteřiny. S jednou chybou pak parkurem prošla Lenka s Rock'n Lery a zařadila se tak na 46. místo.

Velmi obtížné byly oba parkury stupně L. Katka startovala v Junior Cupu na výšce 115/120 centimetrů. Celkem se soutěže účastnilo 53 dvojic, z toho jenom patnáct dokončilo bez trestných bodů. Katka absolvovala parkur se třemi chybami a skončila tak na 39. místě, i když skvělým časem by se řadila na místo deváté.

Také v otevřeném L** (120 centimetrů), ve kterém jela Lenka, se hodně chybovalo. Do cíle přišlo s nulou pouhých osm dvojic z 86! Soutěž byla náročná i časově, mnoho jezdců mělo trestné body pouze za překročení stanoveného času. S Daikirou Lenka jednou chybovala a zařadila se na pěkné 29. místo, na začátek všech chybujících jezdců. Dále pak obsadila 32. a 33. místo, a to s Rock'n Lery a s Vanillou Rose-H. S oběma klisnami jednou chybovala.

První soutěží Ladislava Vachutky a Taktiky-H bylo páteční S**. To se dvojici nepovedlo úplně podle představ, neboť dvakrát chybovala. Znamenalo to 70. místo z celkového počtu 80 dvojic.

Chuť si však Laďa spravil v "generálce" na Velkou cenu, v sobotním ST**. To se jelo s následným rozeskakováním, do kterého se po čistém prvním kole probojovalo celkem 29 dvojic z 66, včetně Ladi s Taktikou. V rozeskakování tak šlo především o čas. Celkem jedenáct dvojic zopakovalo nulu ze základního kola. Podařilo se to i naší dvojici, která jela na jistotu a umístila se tak na skvělém 11. místě.

Samotné Velké ceny se účastnilo 27 dvojic. Výška překážek v základním kole byla 150 centimetrů, bylo to tedy první letošní  T** na území České republiky. Pro Ladislava Vachutku s Taktikou-H to byla premiéra na takovéto výšce a dvojice se s náročným parkurem poprala velmi dobře.

Pouze jedna jediná dvojice dokončila základní kolo bez trestných bodů, Barbora Tomanová se Sorceress. Další čtyři dvojice jednou chybovaly a do finále tím pádem postupovaly i dvojice s osmi trestnými body. Dvě chyby na svém kontě mělo celkem šest dvojic, další jezdci absolvovali parkur s dvojcifernými výsledky.

Velkým strašákem byl (opět) vodní příkop. Koně na něj nejsou zvyklí a někteří k němu již z dálky nechtěli. Chyby sbírali jezdci také v distanci, která začínala kolmým skokem, poté následoval na pět cvalových skoků trojskok (oxer-kolmý skok-kolmý skok). Klády padaly také v závěru parkuru, v řadě, která začínala dvojskokem kolmý skok-oxer a poté následoval na čtyři cvalové skoky další kolmý skok.

Laďa s Taktikou chybovali hned na začátku parkuru na dvojce, na kolmém skoku. Potom si připsali další čtyři trestné body právě v první obtížné řadě, a to na úvodním kolmém skoku. Trojskok však dvojice zvládla naprosto bravurně. Třetí chyba přišla na vodním příkopu, který Taktika nedoskočila a naposledy chybovala dvojice v úplném závěru, když Taktika přišla trochu blíž k oxeru.

Čytři chyby zařadily dvojici na 19. místo, na první T** to však byl výsledek více než dobrý. Laďa nechal za sebou třeba Vojtkovou, Kubrickou, Jelínkovou nebo Šídla.

Parkur komentoval spolu s Alešem Suchánkem Jiří Skřivan: "Laďa je velmi pracovitý chlapec, který teprve sbírá zkušenosti na parkurech vyšší obtížnosti. V každém případě se tyto parkury jezdit musí, aby se ty zkušenosti získaly. Jinak to nelze."

Později komentoval Laďův výkon také Jaroslav Jindra starší. Podle jeho mínění byl parkur mnohem lépe zajetý než ten brněnský, který se dvojici příliš nepovedl.

Nezbývá, než zopakovat slova pana Skřivana. Tyto parkury jsou hlavně o zkušenostech. Vítězka Velké ceny Kolína, Barbora Tomanová, je toho koneckonců zářným příkladem.

Foto Jezdci.cz