Velká cena Hořovic: Laďa devátý v sobotní generálce

Od 9. do 13. září probíhala v hořovickém areálu rodiny Opatrných letošní předposlední Velká cena. Na závody, které se pořádaly v místě konání finálových kol Českého skokového poháru předchozích let, se sjela obrovská konkurence a nechyběla česká jezdecká elita. Aleš Opatrný přijel s mladými a méně zkušenými koňmi; Barbora Tomanová, Rudolf Doležal, Vladimír Tretera, Josef Pařenica a Jaroslav Jindra se zase snažili udržet nebo získat místo ve finálové čtveřici. A s touto konkurencí se přijel poprat Ladislav Vachutka, který sedlal jako obvykle Taktiku-H a Cracka N.

Prvním parkurem, ve kterém Laďa startoval, byla páteční soutěž na úrovni ST* (135 centimetrů), která se jela na čas. Na start se postavilo celkem osmdesát dvojic, pro které postavil Rakušan Klaus Holle velmi náročný parkur. A kromě klasických překážek museli jezdci počítat ještě s jednou - časem.

Ladislav měl s oběma koňmi na svém kontě vždy po jedné chybě, dobrý čas však znamenal konečné 21. místo s Taktikou a 24. místo s Crackem. Do cíle se s nulou na kontě podívalo jenom čtrnáct dvojic a více než čtvrtina jezdců (23) měla dvojciferný výsledek.

68 dvojic startovalo v sobotní generálce na Velkou cenu, dvouhvězdovém ST (140 centimetrů). Tentokrát nechybovalo jedenáct jezdců a opět bylo hodně dvojic, které měly trestné body za překročení stanoveného času. Laďovi se tentokrát opravdu dařilo - s Crackem si dojel pro deváté místo, s Taktikou si pak připsal jeden trestný bod za čas a umístil se dvanáctý. Ocitl se tak ve společnosti české jezdecké špičky, jako je třeba Anna Kellnerová (8. místo), Jan Studnička (10. místo) nebo Rudolf Doležal (11. místo).

V celé historii Českého skokového poháru se nikdy nestalo, že by jezdec, který zvítězí při sobotní generálce, zvítězil i v nedělní Velké ceně. Naopak se zdá, že čím více se dvojici povede sobotní vrchol, tím hůř dopadne v tom nedělním. Bohužel se to potvrdilo i tentokrát.

Taktika i Crack už byli trochu unavení a jak oni, tak i jejich jezdec zatím na parkurech této úrovně sbírají zkušenosti. A že byla tentokrát ta úroveň opravdu vysoko. Překážky měřily 145 centimetrů a pan Holle se opravdu vyznamenal. Obtížné kombinace a distance, krátké nájezdy. Taktika chybovala hned na dvojce a potom v náročné kombinaci na jeden cvalový, která začínala tripplem. Následoval obtížný trojskok, kde byly mezi skoky poměrně krátké vzdálenosti. Taktika skočila do "béčka", Laďovi vypadly otěže a klisna místo zastavení skočila i "céčko". Tím také spíše proskočila a jezdec se rozhodl vzdát.

S Crackem parkur probíhal podobně. Napřed přišla celkem zbytečná chyba na dvojce, kde dvojici nevyšel odskok, potom však postupoval Laďa s Crackem parkurem dál jen s občasným shozením. V náročné distanci do mírného obloučku, kde se jelo z kolmého skoku na vodní příkop, vzal však Crack svému jezdci ruku, odrazil se brzo a skočil přímo doprostřed vody. I tentokrát Laďa vzdal.

Jak jsem však již zmiňovala, úspěšným sobotním jezdcům se při Velké ceně příliš nedařilo, a to ani těm, kteří mají mnohem větší zkušenosti než náš jezdec. Jaroslav Jindra s Quentinem Donth-M, tedy sobotní vítězná dvojice, nasbírali v neděli celkem sedmnáct trestných bodů po několika chybách. Připomínám, že tato dvojice zvítězila ve Velké ceně Litomyšle. Podobný průběh parkuru, jaký jsme viděli u Ladislava Vachutky s Crackem, zažil i Ludvík Jandourek s Good Girl. Klisna párkrát chybovala, načež taktéž skočila doprostřed vodního příkopu a jezdec vzdal.

Laďa však ani po takovýchto výsledcích neztrácí svůj optimismus a už se pilně připravuje na poslední Velkou cenu, která proběhne za dva týdny v jeho domácím areálu ESC Olomouc.

A jaké je před poslední Velkou cenou pořadí jezdců? Kdo má šanci být součástí finálové čtyřky? "Našeho" Severomoraváka Marka Kluse nejspíš už nikdo nemůže ohrozit, stejně jako těsně druhou Barboru Tomanovou. Na třetím místě je pak Rudolf Doležal a na čtvrtém Vladimír Tretera. Těm dvěma šlape na paty Jaroslav Jindra a myslím, že budu mluvit za všechny členy oddílu, když řeknu, že bychom ho rádi v té finálové čtyřce měli. Jeho otec, Jaroslav Jindra starší, již tradičně bývá členem sboru rozhodčích buď přímo na hájských závodech, nebo na závodech v Olomouci a se samotným jezdcem členové oddílu několikrát trénovali v rámci zimních soustředění. Když tedy nemůžeme mít ve finále přímo našeho jezdce, doufejme, že tam bude alespoň tento sympaťák!

Fotky zde.