Týdenní přehled: Laďa pátý v PPJ mladých jezdců a týmové soustředění s bratry Vachutkovými

Poslední únorový týden byl velmi nabitý. Jak jsme vás již ve zkratce informovali, středeční trénink se nesl v duchu přiježďování. Víceméně celou hodinu museli jezdci mít své koně přistavené ven, a to nejen na dlouhých stěnách, ale i v obratech a později také na kruhu. Asi nejtěžší bylo provádět cviky ve cvalu, kdy někteří koně odváželi své jezdce až na druhý konec jízdárny.

V pátek přijel tým trénovat Pavel Vachutka a zaměřil se především na změny ruchu a nájezdy na překážky. Na začátku každé hodiny se chodily v klusu a ve cvalu kavalety na kruhu, kde mělo hodně lidí přesně opačný problém než ve středu - nebyli schopni koně přistavit dovnitř. Poté se několikrát překonával nízký in-out a dvojskok; tady měli jezdci za úkol dobře vstoupit do cvičení a udržet koně v klidném tempu.

Na rovné linii následoval kolmý skok s podezdívkou, na který bylo nutno trochu protáhnout krok, aby koně udělali jen čtyři cvalové skoky. To činilo některým problémy, chudák Katka Indrůchová byla vysypána Figarem do písku; valach si pak vesele odběhl k ohradám, aby pozdravil kamarády.

Po kolmáku pak museli jezci točit více než o 180° doprava nebo doleva na další skoky. Dobře si přitom procvičili nájezdy z malých oblouků.

V sobotu se přibližně stejné věci trénovaly s dvorním trenérem Laďou, ten však do cvičení přidal ještě pár dalších skoků na dlouhých distancích. Některým jezdcům již docházela šťáva a dařilo se jim hůře než předchozí den. Jiní však zvládali cvičení naprosto bravurně.

Dnešek, tedy neděle, byla procházkovým dnem. Několik dvojic se vydalo do terénu, omrknout trasu na červnovou vytrvalost, nebo se jen tak projít po lese. Nezávisle na sobě se Mon Chery a Novela hrozně bály bubáků a koňožroutů, kteří na ně občas vyskočili z křoví nebo zpoza stromů. Naštěstí však měli s sebou odvážnou Dorien, respektive Lotreka, kteří všechny koňožrouty zahnali. Jezdci strávili venku pár hodin a koně byli nadšení, že pro jednou nemusí pracovat.

V sobotu se konaly Koně na Žofíně. JO Dubicko tentokrát nemělo na podiu žádné zastoupení, ale Ladislavu Vachutkovi ml. se podařilo umístit na skvělém pátém místě v Pavo poháru Jezdectví mladých jezdců. Bylo to velmi povedené rozloučení s touto kategorií. A kdo ví, třeba příští rok budeme moci na Žofíně tleskat někomu z našeho týmu!

Videa ze sobotních i nedělních tréninků najdete na facebookových stránkách Kateřiny Křížkové, Moniky Najmanové a Kateřiny Indrůchové.

Foto Kateřina Křížková