CEJC: Tvrdé boje, velká konkurence, 5 medailí

V termínu od 8. do 10. května se v Olomouci konalo první kolo Central Europe Jumping Cupu, seriálu, jehož druhé kolo se jede na Slovensku a finále je opět v Olomouci. Vzorem těchto závodů je loňský Middle Europe Jumping Cup, který se konal na stejných kolbištích a byl velmi populární.

Na letošní první kolo se vypravila z JO Dubicko velká ekipa a velmi se jí dařilo. Z celkového počtu 41 startů ve 12 soutěžích se jezdci patnáctkrát umístili do 10. místa a získali celkem 13 stužek a pět medailí. Čtyři jezdci se dostali do finále pro deset nejlepších.

Třetí a čtvrté místo pro tým

Zahajovací soutěží celého víkendu bylo první kolo Hobby Tour, které se jelo jako pakur stupně Z. V soutěži mohli startovat pouze jezdci s nejvyšší výkonností 125 centimetrů.

Celkem 57 dvojic se představilo v tomto parkuru, z toho osm jich bylo z týmu Jezdeckého oddílu Dubicko. Když se všichni jezdci i se svými ošetřovateli a rodiči přiřítili na prohlídku parkuru, chytal se hlavní stavitel Bertík Smékal za hlavu a volal: "Laďo, vezmi si tu školku na vodítko, nebo mi to tady celé rozeberou!"

Parkur byl s následným rozeskakováním a v tom si nejlépe vedla Lucie Bartl-Langerová s Manon 3, když na vítězku Danielu Potyszovou ztrácela dvě vteřiny. To Lucce stačilo ke získání bronzové příčky. Čtvrtá se pak umístila Barbora Ryčovská s Novelou.

Bezchybně základní kolo i rozeskakování dokončila také Monika Najmanová s Dorien (12. místo), Sandra Kučerová s Aresem (15. místo) a Marek Langer s Mozartem-H (16. místo). Jednu chybu v rozeskakování měla Monika s Quirou-H, což dvojici zařadilo na 35. místo.

Kateřina Křížková chybovala se Sissi Donou jednou v základním kole, Tomáš Bartl s Elvisem pak měl 8 trestných bodů.

Stříbrná Manon

Zbytek dne se již nesl v duchu otevřených soutěží. V ZL, které se jelo na čas, se zase nejlépe předvedla Lucka s Manon; jezdkyni čerstvé manželství očividně prospívá. V konkurenci 68 dvojic se jí velmi rychlou a bezchybnou jízdou podařilo vybojovat skvělé druhé místo.

Přesně polovina startovního pole překonala parkur bez chyby, mezi nimi také Lenka Vachutková s Nathali. Čas zařadil tuto dvojici na pěkné 9. místo. Barbora Ryčovská s Novelou by se časem zařadila na páté místo, bohužel však jednou chybovala.

Marek Langer s Mozartem-H si také připsal čtyři trestné body, a to za jednu neposlušnost koně. Se třemi chybami soutěž dokončila Monika Najmanová s Quirou-H.

Pátý Corlato-H

V parkuru stupně L* s následným rozeskakováním startovala za Jezdecký oddíl Dubicko už jenom Lenka Vachutková, a to s Corlatem-H a Nathali. V rozeskakování, do kterého se dostalo celkem 37 dvojic z 59, si vedla velmi dobře s Corlatem a bezchybnou jízdou vybojovala páté místo. S Nathali, která zatím sbírá zkušenosti na parkurech této úrovně, Lenka jednou chybovala.

S*

Posledním parkurem dne bylo S*, které se jelo na čas. Tady jsme měli dva zástupce. Úspěšnější byl Ladislav Vachutka s Taktikou-H, který absolvoval parkur hlavně ze cvičných důvodů. Taktika měla o týden dříve na Velké ceně Brna nepěkně vypadající karambol, teď však již byla naprosto v pořádku a S* přešla s jednou chybou.

Lenka si do "stopětadvacítky" přivedla Korneta, který skákal velmi dobře, bohužel se však nevyhnul dvěma chybám.

Monika druhá ve finále Hobby Tour

V sobotu se začínalo druhým (a závěrečným) kolem Hobby Tour, které bylo na výšce 110 centimetrů. 46 dvojic se postavilo na start soutěže, ze které pak deset nejlepších mířilo do finále (115 centimetrů).

Mezi prvních deset se bezchybnou a rychlou jízdou kvalifikovala i Monika Najmanová s Dorien a Lucie Bartl-Langerová s Manon. Smolné jedné chybě se nevyhnula Monika s druhým koněm, klisnou Quirou-H, ani Barbora Ryčovská s Novelou.

V základním kole startovala ještě Kateřina Křížková se Sissi Donou (16 trestných bodů), Sandra Kučerová s Aresem (19 trestných bodů) a Marek Langer s Mozartem-H (vyloučeni pro trojí neposlušnost).

Samotné finále absolvovala z našich jezdkyň jako první Lucka a odnesla si z něho čtyři trestné body, což ji zařadilo na 9. místo.

Monika s Dorien se postavila na start soutěže jako poslední. Na věži se uzavíraly sázky, jestli se Monice podaří odsunout vedoucího Petra Kubu se Salinou na druhé místo, nebo si mladý Kuba své vedení v soutěži udrží. Monika zvolila velmi svižné tepmo a riskantní trasu, v jednom místě však objela skok, který Kuba podjel. A bylo rozhodnuto. Stříbrná příčka ve finále však je skvělou vizitkou jezdkyně i celého týmu.

Tři stužky v Little Tour

Druhou sobotní soutěží bylo první kolo Little Tour (115 centimetrů). V konkurenci 54 dvojic nenašla přemožitele Lenka Vachutková s výbornou Daikiri. Klisna začala závodit teprve v loňské sezóně a na výšce L* pokaždé vícekrát chybovala. Postupně však získává zkušenosti a zlepšuje se.

Lenka vybojovala také čtvrté místo, a to v sedle Vanilly Rose-H, velmi nadějné mladé klisny. Ta loni příliš nezávodila kvůli zdravotním problémům, letos však již má za i parkur stupně S*.

Třetí stužku si ze soutěže odnesla Kateřina Křížková s Dárkem, když velmi pěknou jízdou vybojovala 7. místo. I když je Dárek velmi zkušený valach, který má na svém kontě mnoho úspěšných parkurů na výšce ST, Katka teprve sbírá v L zkušenosti, proto bylo sedmé místo velmi pěkným výsledkem.

Lenka startovala ještě s Rock'n Lery, se kterou jednou chybovala.

První kolo Medium Tour

V prvním kole Medium Tour (125 centimetrů) startovala Lenka se dvěma klisnami, Vanillou Rose-H a Rock'n Lery. Vanilla absolvovala své první S* v životě pouze s jednou chybou. Rock'n Lery pak chybovala dvakrát.

Laďa devátý v prvním kole Big Tour

Poslední sobotní soutěží bylo ST*, které se jelo jako první kolo Big Tour. V konkurenci 42 dvojic vybojoval skvělé deváté místo Ladislav Vachutka s Taktikou-H. A to i přesto, že je klisna obrovská a parkury na čas jí příliš nevyhovují, protože se nedokáže otočit na pětníku.

Vítězství pro Katku

V neděli se zahajovalo otevřeným ZL, které bylo poměrně náročné. Z celkového počtu 32 dvojic jenom jedenáct dokončilo s čistým kontem a šest se jich vůbec nepodívalo do cíle. Na předních příčkách zuřil lítý boj s časem, který však vyřešila Kateřina Křížková s Dárkem, když se jí podařilo o celé dvě vteřiny překonat čas druhé umístěné.

Dařilo se také Barboře Ryčovské s Novelou, která konečně překonala výsledek jedné smolné chyby z předchozích dvou ZL a dokončila s nulou na kontě. Umístila se tak na čtvrtém místě.

Dvakrát chybovala Monika Najmanová s Quirou-H a parkur nedokončila Sandra Kučerová s Aresem, který před jedním skokem přibrzdil a pak nečekaně vyskočil a Sandra spadla.

Lenka osmá ve finále Little Tour

Následující soutěží byl skok stupně L**, na start se postavilo celkem 39 dvojic. Deset nejlepších opět postupovalo do finále a my měli i tady svého zástupce - Lenku Vachutkovou s Rock'n Lery. Dvojice obdržela ve finále čtyři trestné body, což znamenalo konečné 8. místo.

S Vanillou Rose-H Lenka jednou chybovala v základním kole a Daikiri si postavila hlavu u jednoho skoku s plůtkem a výsledkem bylo pět trestných bodů. Základního kola se účastnila i Kateřina Křížková s Dárkem, pro tuto jezdkyni to byla první "stodvacítka" a absolvovala ji jen s jednou chybou.

Finále Medium Tour

Druhého a posledního kola Medium Tour s finálem pro deset nejlepších se účastnila Lenka s Kornetem. Do finále se naše dvojice bohužel nedostala kvůli jedné smolné chybce, Kornet však skákal výborně. Umístili se na 21. místě z celkem 41 dvojic.

Osmé místo pro Laďu a Taktiku

Celkem 26 dvojic nastoupilo do vrcholu celých závodů, ST**, které se jelo v rámci Big Tour. Pouze devět dvojic (mezi nimi i Ladislav Vachutka s Taktikou-H) dokončilo zákadní kolo s čistým kontem, do finále tedy postupovala i jedna dvojice s chybou (Igor Šulek a Gitan). Ve finále dokázal nulu zopakovat jen Jiří Hruška, a to hned se dvěma koňmi. Mohl se tedy radovat ze zlata(Carethago Z) i stříbra (Acoradia-MX).

Další čtyři dvojice ve finále jednou chybovaly a rozhodoval čas (respektive trestné body z prvního kola). Třetí skončil Marek Klus se skvělým Crado von Wichenstein, čtvrté a páté místo obsadil Ján Cigán mladší, a to s Chaplinem a La Pilotou (kterou si mnozí pamatují se Zuzkou Zelinkovou v sedle). Šestý skončil  po součtu trestných bodů Igor Šulek s koněm Gitan.

Dva jezdci chybovali ve finále třikrát - Polka Agata Arendt s koněm Dusseldorf a "náš" Ladislav Vachutka s Taktikou-H. Čas zařadil Laďu na skvělé osmé místo, uvážíme-li, kolik zkušenějších jezdců a koní nechal za sebou. Byli to například Jiří Hruška a Sapril Aristo, Martin Řezníček a Le Carela (Martin nedobrovolně opustil sedlo poté, co se Le Carela lekla volně ležící klády ve dvojskoku), Rudolf Doležal a Lara Croft a další.

Celé závody se týmu velmi povedly, posbírali mnoho cenných stužek i pár medailí a všichni se již těší na druhé kolo, které se koná třetí týden v červnu ve slovenském Pezinku.

Foto Petra Vrbová, Jezdci.cz, Equine Sport Center Olomouc a Ivan Ryčovský