První hobby závody: Nejvíc bodů pro Pavlíčka

 30. března 2014 byla v Jezdeckém oddílu Dubicko zahájena další jezdecká sezóna, a to prvními hobby závody. V letošním roce došlo v tomto směru k menšímu vylepšení - po vzoru Českého skokového poháru byl založen seriál o osmi kolech.  Jen pro upřesnění - body se získávají v každé soutěži kromě křížkového parkuru. První jezdec získává tolik bodů, kolik je počet soutěžících. Poslední jezdec získává jeden bod.(Více informací o hobby seriálu najdete na oficiálních stránkách oddílu.)

 Počasí bylo nádherné, takže se kromě většího počtu koní dostavilo i hodně diváků a fanoušků. V deset hodin začaly závody křížkovým parkurem, kterého se zúčastnilo celkem deset dvojic. První tři místa si pro sebe zabrali domácí. Nejblíže byla limitovanému času Martina Žváčková s klisnou Molly. Druhé místo obsadil Bohuslav Přibyl s haflingem Nigel a třetí místo pro sebe získali Ivan Ryčovský a Lotrek.

 Následující soutěž se už jela na rychlost a nejlépe si s dvoufázovým parkurem 50/60 centimetrů poradila dvojice Linda Hošková - Sanchir. Vítězka předchozí soutěže Martina Žváčková se umístila na místě druhém a stříbrný z křížku (Bohuslav Přibyl na Nigelovi) na místě třetím. V této soutěži startovalo celkem dvanáct dvojic.

 Lindě Hoškové a Sanchirovi se dařilo i v dvoufázovém parkuru 60/70 centimetrů, kde díky vítězství získala 16 bodů do seriálu. Druhý se umístil T. Hrbáček s koněm Merlin 5, třetí pak byla K. Střelcová na koni Victory Star. Nutno dodat, že v této soutěži (a i všech následujících) startoval Jan Pavlíček, který po prvním kole vede počtem bodů v seriálu. Zajímavostí je, že se v žádném parkuru neumístil, avšak díky počtu startů si připsal nejvíce bodů. V této soutěži byl s koněm Texas Rock šestý, v následujících se také umisťoval podobně (7., 7. a 11. místo).

 Následovala poslední dvoufázová soutěž, 80/90 centimetrů. Tady už byl počet soutěžících vyšší, celkem startovalo 18 dvojic. Nejrychleji parkur absolvovala K. Střelcová, bronzová v předchozí soutěži. Další dvě místa obsadili zástupci domácí stáje - druhé místo Ladislav Vachutka starší s Elitou a třetí místo Barbora Ryčovská s Novelou 1.

 Ve stupňované obtížnosti do 105 centimetrů patřila první dvě místa opět domácím. Zvítězila Lenka Vachutková s mladou Vanillou Rose-H, druhá se umístila Barbora Ryčovská s Novelou 1. Pro třetí místo si přijela z Brna dvojice Sandra Petkovičová - Graham. Celkem zde startovalo 23 dvojic, což byl nejvyšší počet startujících ze všech parkurů tohoto dne.

 Poslední soutěž, ZL, byla poměrně složitá a jela se s návazným rozeskakováním. Jezdci museli mimo jiné překonat například dva dvojskoky. V konkurenci čtrnácti jezdců zvítězil nepříliš překvapivě domácí Ladislav Vachutka mladší s Quirou-H, pro kterou to byly první závody po "mateřské dovolené". Druhé místo získala další zástupkyně Brna, Michaela Špatná s klisnou Leona 4. Třetí místo si vyjela Jana Neklová na Herosovi.

 Po prvním kole seriálu tedy vede Jan Pavlíček, který má na kontě 44 bodů. Druhá je Jana Neklová s 42 body a třetí místo zatím patří domácí Barboře Ryčovské (38 bodů). Další kolo hobby seriálu bude 13. dubna a my vás budeme informovat.

 

Fotografie dole jsou od Zblina a Petry Vrbové.