ESC Olomouc: Jezdecký oddíl Dubicko vs. zbytek světa

Zatím největší úspěch letošní sezóny znamenal pro JO Dubicko víkend 23. - 25. května 2014. Pět jezdců s celkem 18 koňmi posbíralo za tři dny 21 stužek, z toho 11x to bylo umístění do třetího místa. Dost už ale bylo čísel, pojďme se společně podívat na průběh těchto vydařených závodů.

ZM v režii Barbory Ryčovské

Celkem 46 dvojic bylo přihlášených do úvodní páteční soutěže, parkuru stupně ZM na limitovaný čas. Za Jezdecký oddíl Dubicko v ní startovali čtyři jezdci. Nejlépe se parkur podařil Barboře Ryčovské, která s Lotrekem zajela čistou jízdu s rozdílem 0,07 sekund od limitovaného času, a tak se hned v začátku soutěže ujala vedení. Předjet se pak už nedokázala ani se svou stájovou jedničkou, klisnou Novelou 1, se kterou však obsadila místo druhé.

Dařilo se také Lence Vachutkové, která dokázala parkurem bezchybně provést mladého Cariona a umístila se tak na osmém místě. Kateřina Křížková se Sissi Donou předvedla pěkný parkur s jednou chybou a bohužel příliš rychlým časem, Marek Langer s Elvisem 3 měl na kontě 8 trestných bodů.

Páté místo v této soutěži získal Ondřej Zvára, úřadující mistr, účastník ME Evropy a mnoha CSIO... Když mířil ke sboru rozhodčích, komentoval jeho úspěch David Hrnčíř: "Myslím, že toto páté místo v ZM je jedním z Ondrových nejlepších výsledků. Marně pátrám v paměti, jestli kdy dosáhl lepšího umístění. Tyto závody se pravděpodobně v hierarchii jeho nejlépe odjetých parkuru zařadí na místo nejvyšší."

Adrenalinové Z

Během pauzy mezi první a druhou soutěží se již tak dost silný vítr ještě zhoršil. Stihla odjet jen malá část jezdců, když se zřítil VIP stan. Naštěstí v něm nikdo neseděl a zrovna startující Marek Langer s Mozartem-H teprve najížděl na skok číslo 1. Závod byl přerušen, plachta zatížena balíky slámy, aby se nevzdouvala a neplašila koně. Až potom se mohlo pokračovat a Marek Langer (i přes adrenalin, který mu i Mozartovi přinesl pád stanu) dokončil základní kolo i rozeskakování čistě a umístil se na krásném 13. místě z 61 dvojic. 14. místo vybojoval Ladislav Vachutka s Daikiri 1, pro kterou to byl první parkur na oficiálních závodech. I tato dvojice šla obě kola čistě. Na 19. místě se pak s dalším čistým výsledkem umístila pod Laďou mladá nadějná klisna Nathali.

Lenka Vachutková s Carionem absolvovala parkur s jednou chybou, Marek Langer s Elvisem a Barbora Ryčovská s Lotrekem nasbírali na parkuru osm trestných bodů. Další jezdkyně JO Dubicko, Kateřina Křížková se Sissi Donou, dokončila s celkem 12 trestnými body.

Ztížené podmínky v ZL

Kvůli likvidování spadlého stanu se musel parkur přesunout do přední části kolbiště. Byl tak zmenšen na polovinu, všechny skoky ze zadní části musely být přeneseny dopředu a kurz parkuru musel být přizpůsoben těmto změnám. Bertík Smékal s pomocí asi desítky jezdců a trenérů parkur přestavěl závratnou rychlostí a mohlo se opět začít závodit.

Jezdci i koně se museli novým podmínkám přizpůsobit a projevily se tak různé jezdecké schopnosti startujících. Některé dvojice se s parkurem vypořádaly naprosto s přehledem, mezi nimi i Ladislav Vachutka s klisnou Dorien, v majetku Moniky Najmanové. Ta se kvůli vytrvalostním závodům na Slovensku, kde měla na starosti veterinární prohlídky koní, nemohla závodů v Olomouci účastnit. Její klisna však s Laďou podala velmi pěkný výkon a obsadila 6. místo z 43. startujících.

Jen o něco horší výsledek měli Laďa s Beapostarou D (Leona Chladníčková), Lenka Vachutková s Mon Chery-H a Marek Langer s Mozartem-H. Všichni tři na parkuru chybovali, přičemž chyby často přišly kvůli nepozornosti koní, kteří se soustředili na spadlý VIP stan. Za 16 trestných bodů pak parkur absolvoval Laďa s Daikiri 1, která je však velmi nezkušená a závodila vůbec poprvé.

Střibro pro Quiru

L* se jelo na stejném parkuru jako ZL a nejlépe si s ním poradil Ladislav Vachutka s Quirou-H. Klisna, která měla ještě minulé závody velké problémy s pozorností a neustále se rozptylovala, spadlý VIP stan ani zmenšené kolbiště vůbec neřešila a podala skvělý výkon. Dvojici předjel už jen Martin Řezníček, který by snad dokázal závodit i na tom nejmenším "kolbišťátku". Nad očekávání dopadlo L* pro Dorien, která na této výšce startovala vůbec poprvé. Celý parkur překonala s pouhou jednou chybou.

Velmi koukavý Kornet 1 na parkuru jednou zastavil, a to na skoku, který se skákal přímo proti stanu. Čas však dokázala Lenka Vachutková rychlou jízdou dohnat, a tak zůstalo u 4 trestných bodů. S Mon Chery-H přešla Lenka parkur se dvěma chybami. V této soutěži startovalo celkem 42 dvojic.

Quiřiny úspěchy pokračují

Vůbec poprvé vzal Laďa svou klisnu Quiru-H do parkuru stupně S*. Čistým a poměrně rychlým výkonem se dvojice umístila na třetím místě za nepřekonatelným Martinem Řezníčkem s Lavinií a obratnou slovenskou dvojicí Marian Sýkora - Kométa 4. Lenka s Kornetem bohužel absolvovala parkur s 13 trestnými body.

Kvůli likvidování VIP stanu probíhalo dekorování bez koní. Největší pozornost vzbudil samotný vítěz soutěže. Martin totiž očividně poněkud zaspal a na dekorování se přiřítil v poslední chvíli, se sakem přehozeným přes jedno rameno a se psem na vodítku. Když mu hlavní rozhodčí Jaroslav Jindra připínal stužku, Martin si teprve zapínal sako. Hlasatel David Hrnčíř vtipně okomentoval přítomnost Martinova psa, když prohlásil: "Zde vidím Martina Řezníčka s jeho vítězným koněm, Lavinií."

Avšak ne všichni přišli na dekorování se psem. Petr Eim, v této soutěži šestý, přiklusal se svým koněm Zlín Inferno na dekorování, jakoby se nechumelilo. David Hrnčíř se nahlas divil: "Pokaždé, když je dekorování s koňmi, příjde se Peťa Eim omluvit, že už má koně naložené, a že tedy jde bez koně. Když je však pro jednou dekorování bez koní, přijde v sedle!"

První sobotní soutěž

Sobotní závodní dění začalo v devět hodin soutěží stupně Z. Nejlépe se v konkurenci 33 koní dařilo Marku Langerovi s Elvisem, který čistým základním kolem i rozeskakováním získal páté místo. Ladislav Vachutka s mladou Nathali jednou chyboval v rozeskakování, Barbora Ryčovská s oběma koňmi, Novelou a Lotrekem, absolvovala s chybou již základní kolo. Kateřina Křížková se Sissi Donou měla velmi rychlý čas základního kola, bohužel však třikrát chybovala. Marek Langer jel s Mozartem za 16 trestných bodů.

Stříbrná Novela

Více se jezdcům z Jezdeckého oddílu Dubicko dařilo v soutěži následující, ZL s následným rozeskakováním. Nejlépe z oddílu parkur zajela Barbora Ryčovská s Novelou. Dvojice se dlouho držela na čele, až poslední soutěžící ji však předjel o jednu setinu vteřiny. Šesté místo vybojoval Ladislav Vachutka s mladou Daikiri, po čistém základním i druhém kole.

Lenka Vachutková startovala s Corlatem-H, se kterým bohužel jednou chybovala v rozeskakování a skončila tak 15. z celkem 34 dvojic. Lenka jela ještě pro Kateřinu Křížkovou Sissi Donu, se kterou taktéž jednou shodila v rozeskakování. Naneštěstí hned po posledním skoku stočila koně na malý kruh a neprojela tak cílem. Než si uvědomila svou chybu a vrátila se, nasbírala dalších 5 trestných bodů.

Marek Langer s Mozartem shodili jeden skok v základním kole. Barbora Ryčovská s Lotrekem jednou zastavila, měla tedy na kontě celkem 6 trestných bodů. Nutno ovšem dodat, že dvojice parkur na této výšce šla poprvé po dvou letech, tehdy jejich závod skončil vyloučením pro trojí neposlušnost.

Neodstartovala ještě ani polovina jezdců, když se dalo do vydatného deště. Soutěž byla přerušena, napřed na půl hodiny, nakonec z toho byla více jak hodinová přestávka. Mezitím padaly trakaře, provazy deště bušily do písku a testovaly tak zdejší povrch. A opravdu, již dvacet minut po dešti, v době, kdy všude jinde byly jezerům podobné kaluže, bylo kolbiště naprosto suché, neklouzalo, nečvachtalo... Povrch prošel testem a mohlo se pokračovat.

Úspěšná Lenka

V L** se velmi zadařilo Lence Vachutkové. S Crystalem zapůjčeným Leonou Samsonovou se poprala s konkurencí 26 dvojic a dojela na pátém místě. S vlastním hřebcem Corlatem-H se umístila na skvělém sedmém místě. Svého bratra však Lenka nenechala daleko za sebou. Laďa si vyjel 10. a 11. místo s Cacharel S (Radovan Cibere) a s Beapostarou D (Leona Chladníčková). S oběma klisnami přešel parkur čistě. Lenka závodila ještě s Kornetem, se kterým jednou chybovala a dokončila tak přesně v půlce startovního pole.

Druzí a pátí v S**

Obtížnost S** se projevila především v tom, že z 21 dvojic jich pouhých osm dokázalo zajet základní parkur čistě a tím se dostat do rozeskakování. Tam už šli bez chyby pouze tři jezdci a jedním z nich byl i Ladislav Vachutka s Taktikou-H. Získal tak v sobotním obtížném vrcholu skvělé třetí místo. Lenka však neůstala pozadu, se sedmnáctiletým (!) Dárkem přeskákala čistě základní kolo, v nelehkém rozeskakování pak shodili dva skoky. Získali tak páté místo. Ani Kornet se však nenechal příliš zahanbit a stejně jako v L i tady jedenkrát chyboval.

Jezdecký oddíl Dubicko proti zbytku světa

Velmi úspěšným parkurem byla nedělní stupňovaná obtížnost do 100 centimetrů. Tři startující jezdci získali tři stužky, a jak podotkl David Hrnčíř: "Každé druhé dekorované místo v soutěži získal člen Jezdeckého oddílu Dubicko, ostatní umístění přenechal zbytku světa." A pak že nejsme úspěšný oddíl!

Nejlépe se dařilo Ladislavu Vachutkovi s Dorien, dvojice si vyjela druhé místo. Čtvrtá byla Barbora Ryčovská s Novelou a šestá Kateřina Křížková se Sissi Donou. Pro tu to byl velký úspěch, neboť se s novou klisnou teprve sžívá a byl to jejich první společný čistě zajetý parkur. Konkurence zde byla střední, startovalo celkem 26 dvojic.

Vachutkovic duo na špici

V parkuru stupně ZL startovalo celkem třicet dvojic. Vůbec nejlépe si s touto soutěží poradila Lenka Vachutková s Mon Chery-H, která je podle slov své jezdkyně kůň na vítězství. Faktem totiž je, že pokud klisna neshodí, což se stává velmi málo, nebo pokud se nezakouká a nezastaví, vyhraje. Dvojice svou formu potvrdila náskokem téměř tří (!) sekund před druhým umístěným, Ladislavem Vachutkou s Dorien.

Dále v této soutěži startovala za JO Dubicko Kateřina Křížková se Sissi Donou. Bylo to jejich první společné ZL, a tak dvojice celkem čtyřikrát chybovala.

Budoucí stájová jednička?

V L** Laďa znovu závodil s velmi nadějnou Quirou-H. Stájovou jedničkou pro něj zatím zůstává Taktika-H, se kterou chodí parkury až do výšky 140 centimetrů. Nabízí se však otázka, jestli Taktiku brzy nenahradí šikovná Quira. V parkuru na výšce 120 centimetrů totiž s přehledem zvítězila po čistém základním kole i rozeskakování. Laďovi se dařilo i s Cacharel S, kterou jezdí pro Radovana Cibere. S mladou klisnou obsadil bronzovou příčku. S Beapostarou D, zapůjčenou Leonou Chladníčkovou, dokončil Laďa základní kolo s jednou chybou.

Lenka s Corlatem-H přešla základní kolo bez chyby, v rozeskakování pak bohužel zaznamenala chyby dvě. Tento výsledek znamenal 11. místo z celkem 28 startujících. S Mon Chery se Lenka bohužel neshodla na jednom skoku. Klisna zastavila, ale její jezdkyně překážku čistě překonala.

Poslední víkendový parkur

Vrcholem všech tří dnů bylo S. V tom nedělním se nejvíce dařilo Lence s Crystalem, kterého jela pro Leonu Samsonovou. Lenka překonala základní kolo i následné rozeskakování bez chyby a umístila se na čtvtém místě z celkem 18 dvojic. Laďa s Taktikou taktéž startoval v obou kolech čistě, klisna je však známá poněkud flegmatickou povahou a nevelkým nadšením k závodění. Proto dvojice skončila kvůli pomalejšímu času na 7. místě.

Lenka se svou stájovou jedničkou Dárkem absolvovala základní kolo s jednou chybou. Quira ukázala, že na ni už závodění bylo za víkend až až a shodila v základním kole dvakrát.

Z celkového hlediska se závody vydařily, i když počasí si se všemi hrálo. Po pátečním vichru přišly sobotní průtrže mračen a až v neděli se udělalo opravdu hezky. Tyto výkyvy však výkony koní ani jezdců příliš neovlivnily, všichni prokázali svou houževnatost a chuť závodit a domů si odváželi spousty stužek, pohárů i cen. Koneckonců, špatné počasí odnesl pouze VIP stan, takže vzhledem k adrenalinové sobotě na Ptýrově jsme na tom pořád byli dobře.

Fotografie jsou od: Lucka Trnková, ivonne, sabushorse, oficiální stránka Equine Sport Center Olomouc na Facebooku.