ESC Olomouc: 21 stužek pro Háj

Přesně před rokem vyšel článek o týmové účasti na prvních venkovních závodech sezóny 2014 v Olomouci. Tehdy naše ekipa vybojovala celkem 12 stužek. O rok později tento počet stoupl téměř na dvojnásobek. Na prvním celotýmovém výjezdu letošní sezóny, opět v areálu ESC Olomouc, se členové hájského týmu umístili do sedmého místa celkem jednadvacetkrát!

Pátek

Ještě ve středu byly startovní listiny na první soutěžní den, pátek 3. dubna, doslova přeplněné. Jak se však postupně zhoršovalo počasí, startující ubývali. Nakonec dorazili jen ti nejodolnější jezdci a koně, protože ranní chumelenice připomínala prosinec. Konkurence však ani tak nebyla malá.

V první soutěži, skoku stupně ZM na limitovaný čas, se skvěle dařilo Tomáši Bartlovi s Elvisem, kteří se závodů této úrovně účastní teprve prvním rokem. Stanovený čas překročila dvojice o pouhých 0,13 sekundy, a tak vybojovala stříbrnou stužku.

Ostatní členové týmu se s limitem tak dobře poprat nedokázali, předvedli však pěkné a bezchybné jízdy. Lucie Langerová s Manon skončila 14., Sandra Kučerová s Aresem 16, Marek Langer s Mozartem-H 18., Monika Najmanová s Quirou-H 20. a Barbora Ryčovská s Lotrekem 25. Celkem v soutěži startovalo 39 dvojic.

Parkur stupně Z vyhovoval dvojicím mnohem více. V následném rozeskakování se nejlépe z celé ekipy dařilo Lucce s Manon, dvojice vybojovala velmi rychlým časem druhé místo z celkového počtu 58 startujících. Nutno podotknout, že Lucka a Tomáš si za necelý měsíc řeknou své ano, takže druhá místa z prvních dvou soutěží putovala do jedné rodiny.

Také Bára s Novelou a Lenka Vachutková s Daikiri se objevily na dekorování. Bára vybojovala třetí místo a Lenka, s mladou klisnou zděděnou po bratrovi, se umístila šestá. Desátá a jedenáctá příčka patřila také hájské ekipě, Tomášovi s Elvisem, resp. Sandře s Aresem.

A úspěchy pokračovaly. Čtrnáctá se umístila Lenka s druhou "zděděnou" klisnou, Nathali. Ladislav Vachutka dostal totiž nabídku startovat za svého zaměstnavatele, ESC Olomouc a z nedostatku času si ponechal z bývalých koní jenom svou jedničku Taktiku-H. I když tedy v nové sezóně nestartuje Laďa za hájský tým, budeme o jeho úspěších i tak nadále informovat, protože neodmyslitelně patří k Jezdeckému oddílu Dubicko.

Patnácté místo obsadil velmi pěknou jízdou Marek s Mozartem-H. S jednou chybou v základním kole absolvovala parkur Monika s Quirou-H (32. místo), Bára s Lotrekem (34. místo) a Kateřina Křížková se Sissi Donou (36. místo).

Bronz ve třetí soutěži dne (110 centimetrů) získala Lenka s Rock'n Lery. Tuto šikovnou klisnu v majetku pana Kobzy jezdí od podzimu a velmi dobře si pasují. Šestá se v tomto parkuru umístila Katka s Dárkem, kterého má do sezóny pronajatého od Lenky. Myslím, že od této dvojice můžeme letos čekat ještě mnoho úspěchů.

Katka startovala ještě se Sissi Donou a nasbírala celkem 12 trestných bodů. Nathali s Lenkou v sedle jednou chybovala, Daikiri pak udělala chyby dvě. Soutěže se účastnilo celkem 32 dvojic.

V poslední soutěži dne, v L**, startoval z týmu jenom Ladislav Vachutka s Taktikou-H a ti se umístili na skvělém třetím místě z dvanácti startujících.

Sobota

Druhý den se počasí trochu umoudřilo. Na závody vyrazila o něco menší skupina než předešlý den, většina jezdců se rozhodla znovu jet až v neděli. V sobotu totiž probíhaly v areálu JO Dubicko ZZVJ a členové týmu nechtěli jet závodit bez nepostradatelného trenéra.

V první soutěži, stupňované obtížnosti do 100 centimetrů, se skvěle předvedla Vanilla Rose-H, když si s Lenkou dojela pro stříbro. Sandra s Aresem se umístila na čtvrtém místě, což je velmi dobrý výsledek pro tuto dvojici, která jezdí na této výšce teprve krátce. Celkem startovalo v soutěži 39 dvojic.

ZL ovládla Lenka. S Kornetem vybojovala stříbro, s Vanillou Rose-H páté místo a s Corlatem-H místo šesté. A to v konkurenci 56 dvojic.

V L* Corlato-H chyboval jednou (23. místo) a Kornet třikrát (45. místo). Soutěže se účastnilo 51 startujících.

S* bylo soutěží s následným rozeskakováním, které v sedmém nejrychlejším čase dokázal zajet Laďa s Taktikou-H. Výsledek to byl pěkný, neboť v soutěži startovalo celkem 35 dvojic.

Neděle

V nedělní první soutěži, parkuru stupně Z s následným rozeskakováním, se skvěle vedlo Monice s Quirou-H. S klisnou se teprve poznávají, dokázaly však spolu vybojovat 3. místo. Čtvrtá se umístila Bára s Novelou. Obě kola se podařilo bez chyby přejít jen jedenácti dvojicím z celkového počtu 21 startujících.

Sandra s Aresem jednou chybovala v základním kole, dvojice skončila čtrnáctá. Manon i její bratr Mozart-H jednou odmítli poslušnost, Lucka a Marek se tak umístili na 18, resp. 20. místě.

V ZL vybojoval tým třetí až sedmé místo, což byl opravdu nevídaný úspěch. Třetí z 41 dvojic se umístila Katka s Dárkem, které se tím otevřela cesta do L*. Čtvrtá byla Lenka s Rock'n Lery, pátá Lucka s Manon, které se ZL líbilo mnohem více než Z. Šestá se umístila Bára s Novelou a sedmá zase Lenka, tentokrát s Daikiri.

Nathali v krásné černozelené sadě od firmy Premin skončila s jednou chybou 24. Mozartovi-H se nelíbilo sluníčko odrážející se od skoků, a tak Markovi zastavil na předposledním skoku. Sandře zase v jejím prvním ZL selhala navigace a dvojice byla vyloučena pro skok mimo pořadí.

V L* si nejlépe vedla Lenka s Rock'n Lery, když bezchybnou a velmi rychlou jízdou dokázala zvítězit v konkurenci 43 dvojic a porazit třeba i budoucí vítězku S Lenku Gladišovou. Katka s Dárkem ve svém premiérovém L* jednou chybovala a umístili se tak na 25. místě, což byl pěkný výsledek. Daikiri a Nathali chybovaly pod Lenkou dvakrát.

V S* startoval už jen Laďa s Taktikou-H a s jednou chybou si dvojice odnesla 16. místo z 32 startujících.

Závody byly pro tým opravdu velmi úspěšné. V dohledné době teď několik jezdců čeká výjezd do Čech. 11. dubna to bude Hradištko u Sadské a o týden později první kolo ČSP v Martinicích, kde půjde Laďa s Taktikou jejich první společnou Velkou cenu.