CSI*** Olomouc: Laďa stříbrný ve finále Bronze Tour!

Od 12. do 15. června 2014 se v areálu ESC Olomouc konaly mezinárodní parkurové závody. Ty se v Česku pořádaly naposledy před šesti lety a nyní se vrátily s velkou slávou. Celkem 11 zemí vyslalo své svěřence, aby se poprali s náročnými parkury olympijského stavitele Olafa Petersena.

Jedno želízko v ohni měl i Jezdecký oddíl Dubicko, a jak se ukázalo, bylo to želízko velmi žhavé. Ladislav Vachutka sedlal stájovou jedničku Taktiku-H a stájovou dvojku Quiru-H, s oběma klisnami se účastnil Bronze Tour.

Na start čtvrtečního parkuru na úrovni L** se postavilo celkem 31 dvojic. Jen 12 se jich probojovalo obtížným parkurem s nulou na svém kontě. Laďa zajel skvělý bezchybný parkur s Quirou, ale pomalejší čas ho řadil "až" na 9. místo. S Taktikou pak jednou chyboval a umístil se na místě 18.

V pátek se Laďovi příliš nedařilo. Parkur tentokrát dojelo čistě deset jezdců, Taktika s Quirou dvakrát chybovaly. V konečném pořadí tyto výsledky znamenaly 22. a 23. místo.

Finále Bronze Tour proběhlo v sobotu, tentokrát byl parkur postaven na výšce 125 centimetrů a čisté dvojice postupovaly do náročného rozeskakování. S Quirou Laďa jednou chyboval, ale díky velmi rychlému času byl první ze všech chybujících a vyjel si tak dvanácté místo.

S Taktikou se mu však podařilo zajet skvělý čistý parkur a postupoval spolu s dalšími deseti dvojicemi do rozeskakování. Laďa startoval jako sedmý. V té době vedl průběžné pořadí Antonín Kutálek s Rozárkou 7, Laďovi se ho však bezchybným a na Taktiku překvapivě rychlým parkurem podařilo předjet téměř o dvě vteřiny.

Antonín Kutálek však startoval ještě s jednou velmi dobrou klisnou, Feminou. S ní se mu podařilo čas stlačit o další dvě vteřiny, a tak zvítězil ve finále Bronze Tour. Laďa tedy získal stříbro.

Aleš Suchánek si později pozval Antonína Kutálka i Ladislava Vachutku k mikrofonu (záznam celého rozhovoru je na EquiTV).

"Taktika a Ladislav Vachutka, dvojice, která v každém kole chybovala. Ten bezchybný výkon jste si nechali až na to dnešní finále. Byla to taktika, a nebo ne?"

"Ne, ona totiž začne skákat pořádně, až je to trochu vyšší, a jak to bylo do těch 120, tak se moc nesnažila a vždycky ukopla."

"Poslední dva jezdci, kteří šli do arény, bývají obvykle také hodně rychlí - Milan Klár a Antonín Kutálek. Z koho šel větší strach?"

"Z Milana Klára, protože vím, že ten je rychlej, takže jsem čekal, že mě předjede, ale nepodařilo se mu to." Milan Klár obsadil čtvrté místo konečného pořadí.

"Jak to okomentovat, že byl Antonín Kutálek rychlejší?"

"Pogratuluju mu."

A my gratulujeme za perfektní výkon Ladislavu Vachutkovi a Taktice-H!

Foto jezdci.cz.