CEJC Pezinok: Pět stužek pro tým

Stejně jako loni se i letos účastní členové hájského týmu seriálu Central Europe Jumping Cup. Ten se skládá z několika kvalifikačních kol, ve kterých jezdci sbírají body. Padesát nejlepších z každé kategorie pak zamíří do finále. Co se kategorií týče, je jich letos o něco méně. Tou nejnižší (a našimi členy nejvíce obsazenou) je Hobby Tour, která se jede na výškách 100/110 centimetrů. Následuje pak Little Tour (115/120 centimetrů), ve které máme Kateřinu Křížkovou a Lenku Vachutkovu. Lenka startuje také v Medium Tour (125/130 centimetrů). V nejvyšší túře, Big Tour na výšce 135/140 centimetrů, nás reprezentuje Ladislav Vachutka.

První letošní kvalifikační kolo proběhlo v dubnu v Maďarsku, tým se však zúčastnil až druhého kola v Olomouci. O tamních úspěších si můžete přečíst zde. Třetí kvalifikace se konala v nádherném areálu Rozálka ve slovenském Pezinku od 19. do 21. června. Pro mnoho dvojic to byl premiérový výjezd za hranice a mnoho koní (a především jezdců) bylo překvapeno náročností parkurů a cizím prostředím, což se projevilo i na podávaných výkonech. Přesto však tým dohromady získal jedno zlato, dvě stříbra, jedno čtvrté a jedno šesté místo. A spoustu nedocenitelných zkušeností a skvělých zážitků.

Část týmu vyjela již ve čtvrtek a vezla s sebou dva koně a zásoby žrádla, sena, senáže, pilin a jídla pro jezdce. V podvečer pak tento předvoj obsadil místo pro všechny ostatní, postavil "kuchyň" a "obývací pokoj", ubytoval koně... Předvoj se skládal z rodiny Křížků, Kučerů a Bartlů, kteří přivezli Dárka, Arese, Manon a Mozarta-H.

Pátek

V pátek ráno dorazila druhá část týmu, rodina Ryčovských a Vachutků. S nimi přijela Bářina Novela a Lenčin Corlato-H a Rock'n Lery. Vachutkovi také vezli Picassa Moniky Najmanové. Ta měla později dorazit (a také dorazila) s Dorien a Vanillou Rose-H. Vidíte tedy, že tým byl opravdu ve velmi dobrém složení, pojďme se tedy teď již podívat na první závodní den.

Co se parkurů týče, většina členů ekipy začala až letos více vyjíždět na závody, jezdci tedy ještě nejsou zvyklí zdaleka na všechno. Především "B - team", dvojice startující v Z a ZL, měl menší problémy. Parkury byly poněkud techničtější, více na obloucích a hlavně roztahané po celém velkém kolbišti. To vše je však do budoucna pro jezdce jenom k jejich dobru.

Začínalo se otevřenou soutěží stupně Z na čas a cílem našich jezdců bylo především rozkoukat se v novém prostředí. To bylo ohromující - velikánské kolbiště se dvěma opracovišti, krásné dřevěné tribuny a budovy, všude spousty kytek... A především pak úplně jiné parkury a kvalitní zahraniční jezdci.

V zahajovacím parkuru našeho týmu si nejlépe vedla Sandra Kučerová s Aresem. Ti zvládli náročný parkur bez trestných bodů a zařadili se tak na výborné šesnácté místo ze 71 dvojic. Už zde byla zmíněna obtížnost parkuru, proto je nula na kontě této dvojice opravdu skvělým výsledkem.

S jednou chybou parkur absolvovala Barbora Ryčovská s Novelou, osm trestných bodů pak měl na svém kontě Tomáš Bartl s Mozartem-H, oba však za sebou nechali ještě dost konkurentů. S šestnácti trestnými body dokončila Lucie Bartl-Langerová a Manon. Jak již bylo zmíněno, jezdce ovlivnilo nové prostředí a nikdo nepodával nejlepší výkony.

Tři jezdci z hájské ekipy nastoupili na start otevřeného ZL na čas. Nejlépe si vedla Kateřina Křížková s Dárkem, která jednou chybovala a připsala si tak 42. místo z 98 dvojic. Těsně za Katkou se na 46. místě umístila také s jednou chybou Bára s Novelou. Neshody měla opět Lucka a Manon, dvojice dokončila s 21 trestnými body.

Dvouhvězdové L bylo ve znamení dvou prvenství. První umístění ekipy na těchto závodech a první čistý parkur na této úrovni pro Katku a Dárka. Jistě si umíte představit, jak hlasitě se tým radoval, když Katka dokončila náročný parkur bez chyby. A radost ještě vzrostla, když se jezdkyně umístila na šestém místě.

Ekipa na tribuně vytvořila výborné fanouškovské prostředí a při ceremoniálu jásala a tleskala a dupala... A vůbec se snažila být nejvíce slyšet. Tehdy poprvé ekipu zaregistrovali i rozhodčí a později (když se umisťovala především Lenka) ji přejmenovali na FanClub Lenky Vachutkové.

Lenka se v rámci těchto závodů poprvé představila právě v L**, a to s Corlatem-H a Rock'n Lery. S oběma koňmi Lenka jednou chybovala a umístila se tak na 35., respektive 39. místě ze 78 startujících.

To bylo ze závodního dne všechno, koně byli obstaráni, povoděni a zadekováni a pak už nastal čas večeře a večerní zábavy. Grilovalo se, pilo, probíralo všechno možné... Kolem jedenácté si šli jezdci lehnout, aby se vyspali na další závodní den. Co se ubytování týče, tři jezdci spali v hotelu, zbytek ekipy si však ustlal v autech a ve vozících.

Sobota

Budíček byl v šest hodin, protože museli být nakrmeni čtyřnozí sportovci. Ve "stájích", které tvořila spousta nádherných venkovních dřevěných boxů, byl už čilý ruch. I když naše ekipa startovala hned v zahajovací soutěži, měli jezdci díky brzkému vstávání čas na vydatnou snídani, kterou jim připravil vrchní šéfkuchař Pavel Křížek.

Prvním parkurem byl skok stupně Z, který se jel v rámci Hobby Tour. Nejlépe si zde vedla Bára s Novelou, kterou předjela jenom "sousedka" Markéta Chlandová. Naše dvojice tak vybojovala stříbro v konkurenci 68 dvojic. Dařilo se také Leoně Chladníčkové s Cindarellou Z, dvojice se umístila na 5. místě. Jezdkyně sice sídlí v ESC Olomouc, trénuje však s hájským trenérem Ladislavem Vachutkou.

S jednou chybou parkur dokončila Sandra s Aresem, což ji zařadilo na 34. místo. Dvě chyby a 47. místo, to byl výsledek Moniky Najmanové a Dorien, dvojice, která zde startovala první den. S osmi trestnými body dokončil také Tomáš s Mozartem a Lucka s Manon.

Monika startovala ještě se svým druhým koněm, Picassem. S tím absolvovala parkur jenom s jednou chybou, valach se však uprostřed parkuru z ničeho nic zastavil, což jezdkyni značně překvapilo, a tak si udělala kruh. Celkem proto měla na svém kontě 10 trestných bodů. Později se zjistilo, že Picasso takto reaguje na špornu.

Následovalo kvalifikační kolo Little Tour, které se jelo na 115 centimetrech. V tom si opět vedla velmi dobře Katka s Dárkem, dvojice jednou chybovala v základním kole a to pro ni znamenalo 25. místo z 83 startujících. Lenka a Vanilla Rose-H chybovaly taktéž jednou v základu a obsadily 30. místo. Klisna zde však startovala první den.

Ve 125, Medium Tour, se Vanilla předvedla již v mnohem lepším světle a přidala k rannímu týmovému stříbru další. A to ve velké konkurenci 67 dvojic! Výborně se s parkurem popral také Lenčin hřebec Corlato-H, který dvakrát chyboval v rozeskakováním a to znamenalo 14. místo. Dvakrát pak v základním kole chybovala Rock'n Lery.

Poté se celá ekipa naskládala do přepravníku na koně a odjela zkoušet koně k Ivanu Rydzimu. Jaké bylo překvapení lidí ve stáji (a později na parkovišti u Tesca), když z řidičské kabiny vylezli tři lidé a dalších devět ze samotné části na přepravu koní!

Tým vyzkoušel několik koní, na dva se posadila Katka se Sandrou, jednoho pak zkoušeli Ryčovští. Zážitek to byl úžasný, protože pan Rydzi a jeho rodina jsou velmi přátelští a milí lidé. Druhý den dovezli několik koní přímo na závodiště a část ekipy se vydala na vyjížďku po pezinkovských vinicích.

Neděle

Poslední závodní den přišel dříve, než se kdo nadál. Z pohledu jezdců byl dnem nejúspěšnějším. Startovat bohužel nemohla Katka a Dárek, protože valach okulhal.

 V ranní Hobby Tour (ZL) startovala výjimečně i Lenka, a to s Mozartem. A světe div se, dvojici se podařilo v konkurenci 77 dvojic vybojovat vítězství! Tím však úspěchy týmu nekončily. Devátým místem si totiž spravila chuť z předchozích dvou dnů Lucka s Manon. A jedenáctá skončila Bára a Novela.

Úžasný čas měla Monika s Dorien, bohužel však jednou chybovaly. Picasso opět trochu pozlobil, výsledkem bylo osm trestných bodů a rozhodnutí nechat valacha na týdenní převýchovu u Ivana Rydziho.

S 22 trestnými body dokončila parkur Sandra s Aresem, dvojice, která startuje na této výšce teprve krátce.

Vanilla Rose dala v Little Tour (120) všem najevo, kdo že je momentálně Lenčinou stájovou jedničkou. Rychlou a bezchybnou jízdou se dvojice umístila na skvělém čtvrtém místě z 83 startujících. Dvě chyby pak měli na svém kontě Rock'n Lery i Corlato.

Ve 130 (Medium Tour) už startoval jenom Corlato, bohužel byl však pro dvojí neposlušnost vyloučen.

Jezdci mířili domů vesměs velmi spokojení, plní nových zážitků a zkušeností. Je vidět, že všechny dvojice musí především vyjíždět na co nejvíce závodů, aby je jen tak něco nemohlo překvapit.

Foto najdete na našem novém rajčeti!